Home Opinie & AchtergrondColumnsCC'tje CC’tje: Linkse voornemens

CC’tje: Linkse voornemens

door Redactie

Wanneer Cecile Collin haar gedachten aan het papier schenkt, zet ze jou in de CC. Zo kan jij meelezen met de studentikoze ongemakken van deze student Nederlands.

Nu 2016 eindelijk achter de rug is, kunnen wij de balans opmaken van het afgelopen jaar. Als student die actief is in de medezeggenschap zie ik het liefst dat er een evaluatiecommissie wordt opgezet om 2016 mee te evalueren en als letterkundige zie ik het liefst een recensie van 2016 in ANS verschijnen. Die evaluatiecommissie gaat er vast niet komen, maar die recensie staat hieronder. Daarnaast wil ik toch een startschot geven om 2017 wat leuker en vooral linkser te maken. Want mensen, wat was het eigenlijk voor een jaar?

2016 bleek de aanzet te zijn voor een totale escalatie. Het Midden-Oosten is een enorme puinhoop, er is steeds meer polarisatie, haat en nijd (mede dankzij ene Trump) en Kensington heeft een nieuw album uitgebracht. Ik werd er zo bang van dat ik al oorlogsvoorraden voedsel in begon te slaan, voor het geval dat. In deze steeds verrechtsende wereld is er zelfs een website ontstaan waarop je hoogleraren kan aangeven die (te) linkse ideeën verspreiden op universiteiten, genaamd ‘Professor Watchlist’. Wat heeft de Radboud Universiteit hiermee te maken? Het is heel eenvoudig: onze universiteit is een erg linkse, rode universiteit in een erg linkse stad, die misschien wel een heel rechts 2017 moet zien te overleven. De enige manier waarop de RU weerstand kan bieden is door het Linnaeusgebouw wat meer te waarderen.

Het gonst van de geruchten dat deze beruchte betonnen kolos in de toekomst wel eens gekieteld zou kunnen worden door een sloopkogel. Dat is zonde, want het uiterlijk van het Linnaeus sluit naadloos aan bij het rode bolwerk dat Nijmegen nou eenmaal is. Het gebouw doet qua architectuur sterk denken aan enkele linkse kunstwerken van de Rus Kazimir Malevich, die het liefst vierkanten schilderde. Weer en wind, een tentamen over Syntaxis of een college van 3 uur lang: alles wat de student kan slopen weet het Linnaeusgebouw te doorstaan. Het oogt ook een stuk meer solide dan het glazen aquarium dat het Grotiusgebouw bijvoorbeeld is. Dat is noodzakelijk, want Karl Marx mag weten wat er ons te wachten staat het komende jaar. Iéts moet ons beschermen tegen de derde wereldoorlog die er ongetwijfeld gaat komen. Mochten mensen het gebouw te lelijk vinden: de binnenkant zou eventueel in Radboudrood gedecoreerd kunnen worden met enkele gouden hamers en sikkels erbij.

Laten wij samenkomen in het Linnaeusgebouw en solidair met elkaar zijn. Het is niet alleen een lekker linkse gedachte, maar ook nog eens een goed voornemen dat we hopelijk wél het hele jaar kunnen volhouden.

(Foto: Dick van Aalst, Beeldbank Radboud Universiteit)

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen