Home Opinie & AchtergrondColumnsDe Loftrompet De Loftrompet: Videocolleges

De Loftrompet: Videocolleges

door Redactie
Waar de pessimistische student slechts een ononderbroken modderstroom van alledaagse misère ziet, ziet columnist Roel van Koeverden juist ook goudklompjes voorbij drijven die het dagelijks leven van een student weer een stukje mooier maken. Iedere ANS vist hij zo’n pareltje op en schrijft hij er een column over.


Illustratie: Inge Spoelstra

 
De tijden van jezelf onchristelijk vroeg je nest uit sleuren om vervolgens met je verslapen kop wat details van het college mee proberen te pikken, zijn gelukkig voorbij. Helaas is het niet voor iedereen weggelegd, maar  degenen die er gebruik van kunnen maken zijn er dankbaar voor: videocolleges. Alleen al voor de versnelfunctie zou de uitvinder van het videocollege heilig verklaard mogen worden. Met een druk op de versnelknop  tover je een geestdodende neuzelsessie van anderhalf uur om tot een vlotte vertelling van drie kwartier. Was er maar zo’n functie op familieverjaardagen.
 
Misschien nog wel prettiger dan het sneller kunnen laten afspelen van een college is de mogelijkheid om hele stukken te skippen. Wachten tot het gekloot met de techniek klaar is? Een langdradige discussie over een minuscuul detail uitzitten? Een in weerbarstig Engels gehouden reclamepraatje aanhoren? Not anymore voor de student die zijn college thuis op de bank kijkt. Gelukkig kan het tegenovergestelde ook: het gemiste stukje even opnieuw kijken als je even in gedachte verzonken was of je de vadsige duif voor je raam even interessanter vond dan je docent. Natuurlijk mag ook niet de pauzefunctie niet vergeten worden. De professor op je schermpje kan in tegenstelling tot de professor in het echt wél op ieder moment makkelijk en legaal tot zwijgen worden gebracht. Wanneer bijvoorbeeld je blaas schreeuwt om geleegd te worden, kun je gewoon fijn je college stil zetten en hoef je niet trillend met je poot te wachten tot de klok half slaat. Heb je de concentratie van een seniele goudvis? Dan ook de pauzestand. Heer-lijk.
 
Maar het allerfijnste van alles is nog wel dat je een videocollege waar en wanneer je maar wil kunt kijken. Desnoods spaar je alles op tot het laatste moment en houd je een bingewatchsessie, lekker in je eigen woonhol  in plaats van in een muffe preekzaal ergens achter op de campus. Fijn ‘s avonds wanneer je concentratie piekt in plaats van ‘s ochtends wanneer je een door de stront getrokken zombie met het IQ van een Mongoolse  oktor bent. Met een kleedje over je poten en een kop thee in je klauwen voelt het eigenlijk al niet meer als een studieactiviteit. Mocht je er geen genoeg van krijgen: het nieuwe seizoen videocolleges is zojuist uitgekomen. Geniet ervan!

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen