Home Opinie & AchtergrondColumnsDe Marsman De Marsman: Van het gebaande pad

De Marsman: Van het gebaande pad

door Redactie

Hij werd geboren in het Nijmeegse Waterkwartier. Als eerste in zijn familie ging hij naar het Stedelijk Gymnasium. Terwijl hij koffie drinkt op het Erasmusplein, voelt hij zich zo nu en dan een Marsman.

Vrijdagochtend negen uur komt hij zijn bed uit. Compleet krachteloos staat hij op en opent een raam. De frisheid van de lucht is allesoverheersend in tegenstelling tot de brakke alcohollucht die in zijn kamer hangt. De lucht die door zijn neusgaten opgesnoven wordt, is even welkom als een glas koude melk na een vette maaltijd. Hij draait zich weg van het raam, loopt de gang op en weet dat de frisheid van korte duur was. Zweet parelt over zijn gezicht terwijl hij tegen beter weten in naar de koelkast loopt. Als hij halverwege is, neemt hij de afslag naar de wc en braakt deze onder. De wc-pot is ongeveer even koud als de lucht buiten, maar biedt niet dezelfde verfrissing. Wanneer het over is, zet hij zijn tocht naar de koelkast voort, bakt hij twee eieren met spek en drinkt hij een glas koude melk.

Het is duidelijk vrijdagochtend. Tegenover hem zit een meisje dat hij gisteren nog in de kroeg zag. Een paarse kleur onder haar ogen verraadt dat ze niet honderd procent fit is. Ook zij heeft gedronken en ze is niet alleen onder de studenten. Waarom is de combinatie van studenten en bier zo onlosmakelijk? De Marsman gaat zitten en laat het even bezinken. Het zijn de ongekende mogelijkheden die bij het uitgaan komen kijken: je spreekt makkelijker mensen aan, alles wordt een stuk leuker en gesprekken verlopen een stuk vloeiender. De hele week door staat de Rede aan het stuur van je brein, met alcohol valt de rem er een beetje af.

Dat is met betrekking tot je studie wel anders. Je wordt gestimuleerd om een weloverwogen pad uit te stippelen. Studenten zijn op die manier ijverige, leergierige mensen die een carrière of iets wat daar op lijkt nastreven. Wanneer je daarmee bezig bent, kan je niet van je pad afwijken.

Ik heb nooit beweerd dat bier drinken en studeren een gezonde combinatie is, wel een begrijpelijke. Na wat studeren is de Marsman weer een afspraak met zichzelf nagekomen. Nu mag hij, brak als hij is, weer naar bed.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen