Home Opinie & AchtergrondColumnsGoed verhaal, lekker kort Goed verhaal, lekker kort: Klimaatvocabulaire

Goed verhaal, lekker kort: Klimaatvocabulaire

door Redactie

In ‘Goed verhaal, lekker kort’ krijgen taalverschijnselen hun welverdiende portie aandacht in een goed, maar lekker kort verhaal. Deze keer: een positief verhaal over het klimaat.

Het klimaat heeft betere tijden gekend. Een temperatuurstijging, daarmee gepaard een smeltende ijskap, een stijgende zeespiegelstijging, uitgehongerde ijsberen; over het klimaat valt weinig leuks te melden. Je zou bijna vergeten dat het klimaat, vanuit een ander perspectief bezien, juist een succesvolle periode beleeft. Taalkundig gezien is het ontegenzeggelijk een erg vruchtbare periode.

Ik sta werkelijk versteld van de productiesnelheid van het klimaat. Konijnen zijn er niets bij. Het klimaat heeft haar ene taalkundige koter nog niet gebaard, of de andere maakt alweer zijn opwachting. Wat dacht je van klimaatneutraal, klimaatakkoord, klimaattafel, klimaatsceptici, klimaatmars, klimaatbestendig, klimaateffecten, klimaattop, klimaatplannen, klimaatbeheersing, klimaatdoelen. Lijkt me duidelijk zo.

De vruchtbaarheid van het woord ‘klimaat’ zit hem in de commotie rondom het onderwerp. Is een fenomeen nieuw of plots veelbesproken, dan ontstaan altijd nieuwe woorden. Zo ook met ‘klimaat’. Iedere gebeurtenis rondom dit onderwerp – en dan zijn er nogal wat – willen we goed benoemen. En dan helpt ook de vorm van het woord mee. Het slechts tweelettergrepige ‘klimaat’ leent zich goed voor weer een nieuwe samenstelling.

Door de politieke beladenheid van het onderwerp zijn er veel nieuwe jargonwoorden als ‘klimaattop’ en ‘klimaatambitie’. Gelukkig zorgen politici voor wat jeu in de klimaatpraat. Tijdens een klimaatdebat in februari betoogde Geert Wilders dat de Nederlandse samenleving slachtoffer wordt van ‘klimaatterreur‘ (natuurlijk met de typische Wilders-beklemtoning van ‘ter’ en ‘reur’).

Ook de media spelen een grote rol in de productie en verspreiding van nieuwe woorden. Voor de verwekking van de bekendste nakomeling van de klimaatfamilie, ‘klimaatdrammer’, waren bijvoorbeeld een politicus en omroep verantwoordelijk. Klaas Dijkhoff (VVD) noemde Rob Jetten (D66) een ‘drammer’ in de discussie over klimaatmaatregelen. ‘Drammer’ werd ‘klimaatdrammer’ in een kop van de NOS: ‘Dijkhoff neemt afstand van ‘klimaatdrammer’ Jetten’. Zo snel kan voorplanting gaan.

 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen