Home Opinie & AchtergrondColumnsOpgetrommeld Opgetrommeld: Ongehoord Nederland

Opgetrommeld: Ongehoord Nederland

door Redactie

Politicologiestudent Jip Trommelen volgt niet alleen het nieuws, hij heeft er vaak ook nog een mening over. Op ANS-online schrijft hij iedere maand over de gebeurtenissen, groot of klein, die hem zijn opgevallen. 

Illustratie: Inge Spoelstra

Toen ik afgelopen week thuiskwam met mijn wekelijkse boodschappen en in mijn brievenbus keek, zag ik een flyer liggen met daarop levensgroot het hoofd van Jan Slagter. Of ik lid wil worden van zijn Omroep MAX, anders gaat de stekker eruit. Na een mini-hartaanval én een kleine zoektocht op internet leerde ik dat niet alleen voor MAX geldt. In dit tempo verdwijnt zo’n driekwart van de publieke omroepen als gevolg van een tekort aan leden.

Diezelfde zoektocht leerde me dat ondanks dit troebele vooruitzicht, er een nieuwe omroep aan de horizon gloort. Een omroep voor rechtse Nederlanders die zich niet gehoord voelen door Omroep WNL, GeenStijl, PowNed, Weekblad Elsevier, het AD en de Telegraaf: Ongehoord Nederland (ON). Oprichter Haye van der Heijden is, terwijl ik deze column tik, te gast bij Radio 1 om uit te leggen dat zelfs Holocaustontkenners een stem krijgen bij de nieuwe omroep. Dat geeft de naam ‘ongehoord’ een lekker dubbele lading.

ON wordt gerund door (voorheen) respectabele journalisten als Arnold Karskens en Joost Niemoller, die rond hun vijftigste een klap van de molen hebben gehad en hun dagen sindsdien slijten met het Twitteren van extreemrechtse onderbuiktheorieën. Over bekende steun hebben zij niet te klagen. Thierry Baudet, beter bekend als de meest gehoorde persoon van 2019, mocht bij de grootste talkshow van Nederland uitleggen hoe erg hij en de oprichters van ON wel niet gehoord werden, en hoe belangrijk deze omroep dus is. Hoe dit te rijmen valt met zijn standpunt dat de NPO in haar geheel moet verdwijnen, hoor ik graag. Het liefst niet in Latijn, anders wordt het écht een ongehoord verhaal.

Een omroep die wél wat toevoegt, maar daadwerkelijk nooit gehoord wordt, is de NTR. Zij wist in haar Sinterklaasjournaal de angel uit de inmiddels zeven jaar oude pietendiscussie te halen. Waar ‘traditie’ al jaren het argument van Zwarte Pieten fans is om vast te houden aan de racistische karikatuur, kraaide er niemand naar toen de traditionele stoomboot geruisloos werd vervangen door een stoomtrein.

Wees gewaarschuwd. Wie kritiek wil leveren op zwarte piet dient dit net zo subtiel te doen. Een satirische video van rapper Fresku waarin zwarte piet werd vervangen door roze piet en daarmee de absurditeit van eerstgenoemde treffend werd getoond, werd binnen een paar uur (!) Van Facebook verwijderd.

Ongehoord, Nederland.

Noot van de redactie: Haye van der Heijden is inmiddels weer afgetreden. Dit zou ‘in overleg’ zijn gebeurd omdat hij niet in het middelpunt van de discussie wil staan. Dat zou de groei van de omroep naar eigen zeggen belemmeren. 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen