Home Opinie & AchtergrondColumnsOpgetrommeld Opgetrommeld: Vrijheid van meningsuiting of plicht te beledigen?

Opgetrommeld: Vrijheid van meningsuiting of plicht te beledigen?

door Redactie

Politicologiestudent Jip Trommelen volgt niet alleen het nieuws, hij heeft er vaak ook nog een mening over. Op ANS-online schrijft hij iedere maand over de gebeurtenissen, groot of klein, die hem zijn opgevallen. 

Illustratie: Inge Spoelstra

De nationale dodenherdenking op 4 mei en het vieren van onze vrijheid op 5 mei zijn ieder jaar goede momenten om te beseffen dat onze hedendaagse vrijheden niet uit de lucht zijn komen vallen en dat velen hun leven hiervoor hebben gelaten. Dat sommigen beter met deze vrijheden om kunnen gaan dan anderen blijkt uit het feit dat tientallen toetsenbordhelden de dodenherdenking aangrepen om hun gal te spuwen over de nieuwe burgermeester van Amsterdam (Femke Halsema).

Dat het mág, wil niet zeggen dat het móét. Een gedachte die mij de laatste tijd vaker bekruipt wanneer mensen het recht op vrijheid van meningsuiting zien als een plicht anderen de ganse dag te beledigen. Toegegeven, mogen maar niet moeten geldt ook voor Halsema’s actie om een waterkanon en de Mobiele Eenheid af te sturen op feestvierende Ajax supporters. Blijft overeind dat Halsema nu enkele maanden aan het werk is en de voornaamste drek die zij over zich heen krijgt, gericht is op haar partij, haar geslacht en het feit dat ze niet Eberhardt van der Laan is. Dat kan beter, boze Twitteraars.

Halsema voert een oneerlijke strijd, misschien nog wel oneerlijker dan de strijd die ‘haar’ club Ajax al enkele maanden voert. Tartend met de wetten van het Europese topvoetbal knikkeren zij de ene na de andere miljardenclub uit de prestigieuze Champions League. Het wordt zelfs voor de meest doorgewinterde Feyenoorder met de week lastiger om niet mee te gaan in de nationale euforie die zich rond de Amsterdamse voetbalclub ontspint. Echter, hoe goed Ajax ook is of wordt, ze zullen het nooit winnen van Bryan Smeets. De kale spelmaker boorde de Amsterdammers drie jaar geleden al eens een titel door de neus, en zorgde er dit seizoen mede dankzij een goal van eigen helft tegen – u raadt het al – voor dat mijn clubje TOP Oss haar hoogste eindrangschikking ooit behaalde.

Een prestatie waardoor ik al vóór 5 mei in alle vrijheid het mooiste feest van afgelopen weekend vierde.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen