Home Opinie & AchtergrondColumnsRechte Raap Rechte Raap: Bestuurbusters

Rechte Raap: Bestuurbusters

door Redactie

Rick Sanders praat er niet omheen. In zijn columns schrijft hij over de actualiteit, de universiteit en het studentikoze. Recht voor zijn raap, met een knipoog en soms wat sarcasme.

Je ziet ze zelden: de mensen van het College van Bestuur. Het zijn net spoken. En waarom zou je ze willen zien? Ze luisteren toch niet naar ons. De medezeggenschap van studenten wordt te pas en te onpas opzijgezet.

Zo heeft het CvB onlangs besloten om het BSA op te hogen naar 42-45 ECTS en het cultuurcentrum te schrappen. Dit heeft plaatsgevonden zonder zorgvuldig de Universitaire Studentenraad te raadplegen. Schande van deze despoten, om zoiets ingrijpends voor studenten zonder studenteninspraak door te drukken.

Mocht je toch onverhoopt een zwevend groen bestuurslid tegenkomen die zomaar je BSA verhoogt en zijn beloftes breekt, denk dan aan deze geparafraseerde hit van Ray Parker:

If there’s something strange
With your medezeggenschap
Who you gonna call?
Nou, niet de USR dus!

Daarom is er meer democratie nodig op de universiteit. Immers moet onze medezeggenschap beschermd worden tegen deze griezelige gasten.

Men zou een referendum kunnen invoeren voor belangrijke beslissingen. Willen jullie meer of minder vlees in de Refter? Veel besluiten behelzen echter complexe onderwerpen die niet naar een simpele voor/tegen-vraag kunnen worden gereduceerd.

Het hoeft allemaal niet zo verregaand te zijn. Ik zou het op prijs stellen als het CvB de studentenraad serieus het beleid laat beïnvloeden. Door de USR serieuzer te nemen kun je de normale student van de straat meer betrokken maken bij de toekomst van de universiteit. Daarnaast zorgt de studenteninspraak ook voor beter op de student afgestemd beleid.

Wanneer het CvB hier geen zin in heeft (en natuurlijk hebben ze dat niet), is er een stok achter de deur nodig. Wellicht kunnen we de studentenraad bewapenen met proton packs en hen op de wacht zetten bij de bestuurskamer. Als het CvB dan weer eens stiekem langs de medezeggenschap wil glippen, kan de USR toeslaan. Ze kunnen deze zwevende groene geesten vangen en opsluiten, totdat ze weer bij democratische zinnen zijn.

Ik stel voor om de Universitaire Studentenraad een nieuwe naam te geven: de Bestuurbusters! Dát is pas democratie.

If you’re seeing your BSA
Getting opgehoogd
Who can you call?
Bestuurbusters!

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen