Home Opinie & AchtergrondColumnsRechte Raap Rechte Raap: Collegepetjes

Rechte Raap: Collegepetjes

door Redactie

Rick Sanders praat er niet omheen. In zijn columns schrijft hij over de actualiteit, de universiteit en het studentikoze. Recht voor zijn raap, met een knipoog en soms wat sarcasme.

De universiteit: een bastion van keurige dames en heren. Een rijk van wetenschappers en denkers, eenieder goed opgevoed en welbespraakt. Toch?

Collegepauze. Ik vlucht de collegezaal uit in de hoop een frisse neus te halen en te filosoferen over de zin des levens. De docent gaf net aan dat het fatsoen van studenten ver te zoeken is. Weinig aandacht voor het college zelf en veel aandacht voor Facebook op de laptopschermen van de studenten. Vooral het digitale taalgebruik van studenten zou beneden peil zijn. Zij mailen de docenten alsof het hun zuipmaten zijn. Ze hebben wel een punt; leer eens spellen! ‘FF W88’? Dacht het niet, makker! Wees eens wat beleefder tegenover je docent.

‘Yo professor, ik ben me huiswerk vergeten, mvg Sjon’. Nou, Sjon, ik heb wel een paar opmerkingen over je e-mail. Maar er is één fout die écht niet kan… ‘me’ als bezittelijk voornaamwoord? Houdoe en bedankt, jij speelt niet meer mee op deze uni. ‘Yo’ en ‘mvg’? Dat kan ook echt niet. U bent volwassen! Die cursussen Nederlands en Goed Spellen Voor Dummies in de propedeuse zijn dus niet voor niets.

Daarnaast zijn er naar het schijnt medische studenten die broodjes pindakaas eten in de operatiekamer. Ben je helemaal betoeterd? Je kunt echt niet zomaar tijdens een practicum een boterham naar binnen schuiven. Uit beleefdheid en fatsoen moet je hem eerst aan je docent aanbieden. Zij hebben ook honger!

Deze gedachtes zorgen ervoor dat ik ook wel een broodje pindakaas wil. Mijn maag achterna, hol ik naar de Refter om een broodje te scoren. “He gast wat wil je?”, vraagt de jongeman met het petje achter de kassa. Zo te horen wordt de student niet alleen digitaal, maar ook in het echt niet gehinderd door enige correctheid.

Ik kijk op mijn horloge. Deksels, de pauze is al een tijdje afgelopen! Ik ren de collegezaal in en roep tegen de docent dat hij even moet ‘w88’, want ik moet ff relaxed kunnen chillen in mijn stoel, je weet zelf.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen