Home Opinie & AchtergrondColumnsVerward Verward: Op vakantie

Verward: Op vakantie

door Redactie

Lex Crijns snapt er af en toe helemaal niets van en probeert zijn verwarring in vierhonderd woorden voor u samen te vatten. Als u het niet begrijpt, vindt hij dat niet erg; dan is hij tenminste niet de enige.

Met vriendin Suusje ga ik deze zomer een reis maken door het voormalige Oost-Duitsland – tevens natuurlijk het huidige Oost-Duitsland. Nadat we onze Interrail-passen hadden aangeschaft, was onze volgende stap het boeken van overnachtingen. Een maand geleden nam ik eens een voorzichtig kijkje op Booking.com, gewoon om te zien wat het aanbod was. Ik voerde een paar willekeurige data in augustus in en koos Berlijn als bestemming. Suusje is nog nooit in Berlijn geweest, dus daar zouden we ongetwijfeld heen moeten.

Zodra ik op enter drukte, veranderde mijn beeldscherm in een wirwar van urgent uitziende rode tekstjes in dito balkjes, vergezeld van dwingende uitroeptekens. Bij de allereerste advertentie stond de volgende tekst: “U heeft ‘t gemist! We hebben 4 minuten geleden onze laatste beschikbare kamer bij deze accommodatie gereserveerd.” Bij elke andere advertentie die ik kon vinden stond “Erg gewild!”, of “Nog maar 4 vrij op deze site!”, of “45 mensen bekijken op dit moment deze advertentie!”

Mijn hart begon sneller te kloppen. Ik gaf mezelf vier seconden om de geschikte kamer te vinden. Ik zou ze krijgen, die 44 anderen. Ik kreeg één van die laatste vier kamers, punt uit. Geld was geen factor meer. Ik zou wel extra gaan lenen. En kritisch mochten we ook niet meer zijn. We moesten een kamer hebben voordat één of andere Truus of Thierry ‘m kreeg, want dit was vakantie. En vakantie is oorlog.

Nog net op tijd kwam ik weer tot mezelf. Dit was niet de manier waarop ik mijn vakantie wilde vieren. Ik wilde geen fortuin betalen voor een kamer zonder toilet waar we vijf dagen lang met acht dronken Engelsen mochten overnachten. Ik wilde iets persoonlijkers. Samen met Suusje gaf ik de site Airbnb een kans. Binnen no-time hadden we een kamer gevonden in hartje Berlijn, in het huis van Martin en Maria. Martin en Maria gaven hun gasten graag tips over bezienswaardigheden en hielden van een gezellig praatje en een kopje koffie. We hebben meteen geboekt. Ja, ik weet wat Lubach over Airbnb gezegd heeft: het bedrijf verwoest hele binnensteden, maar bij Martin en Maria is vakantie tenminste geen wedstrijd. Doe mij maar die kop koffie.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen