Home Opinie & AchtergrondColumnsVerward Verward: Bever

Verward: Bever

door Redactie

Lex Crijns snapt er af en toe helemaal niets van en probeert zijn verwarring in vierhonderd woorden voor u samen te vatten. Als u het niet begrijpt, vindt hij dat niet erg; dan is hij tenminste niet de enige.

‘Niemand is een binnenmens’, zo verzekert buitensportwinkel Bever ons trots via elk reclamebord dat je naast de weg tegenkomt. Het is ook wel iets om trots op te zijn: de keten heeft zijn doelgroep succesvol weten uit te breiden tot honderd procent van de bevolking. Zelfs de immens populaire Partij Voor de Vrijheid weet op haar beste momenten maar grofweg een vijfde van de mensen aan zich te binden. En dat is alleen maar in Nederland.

Volgens Bever is níemand een binnenmens. Echt helemaal niemand. Ik vraag me af hoe ze daar zo zeker van kunnen zijn. Zouden ze het mensen op straat gevraagd hebben? ‘Mevrouw, bent u misschien een binnenmens?’ Vrij suggestieve vraagstelling natuurlijk, maar dan loop je ook nog tegen het probleem aan dat binnenmensen – als die bestaan – zich een stuk minder op straat begeven en je die dus niet te spreken krijgt. Zo kun je best tot de conclusie komen dat de binnenmens een soort mythisch wezen is dat eens in de honderd jaar door iemand gezien wordt, maar waarvan niemand tot nu toe bewegende beelden heeft weten te maken.

Toch moeten ook de hypothetische binnenmensen ooit naar buiten. Om boodschappen te doen bijvoorbeeld (350 blikjes witte-bonen-in-tomatensaus en een karretje vol ingeblikte sardientjes zodat er de rest van het jaar niets gekocht hoeft te worden). Zouden ze dan angstig om zich heen kijken en telkens terugdeinzen bij de aanblik van geasfalteerde wegen en planten zonder pot? Laat staan bij het idee dat ze niet beschut worden door vier muren, dubbelglazen ruiten en een geïsoleerd plafond.

De binnenmens is schuw, zoals je verwacht van zo’n zeldzaam schepsel. Moeilijk te spotten dus. Ik vraag me af wat de volgende binnenmens die buiten komt om sardientjes te kopen zal denken van de campagne van Bever. Hij of zij zal in elk geval niet per direct een paar peperdure wandelschoenen aan gaan schaffen. Maar zal er geschreeuwd of geprotesteerd worden? Zullen er boze brieven worden geschreven? Waarschijnlijk niet. De binnenmens zal zich nog schuchterder opsluiten in zijn of haar eigen huis en voortaan maar de gordijnen gesloten laten. ‘Deze wereld is niet voor mij.’

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen