Lex Crijns snapt er af en toe helemaal niets van en probeert zijn verwarring in vierhonderd woorden voor u samen te vatten. Als u het niet begrijpt, vindt hij dat niet erg; dan is hij tenminste niet de enige.
Eerder dit jaar maakte Halina Reijn – bekend als tafelopvulling bij De Wereld Draait Door – een documentaire onder de naam De OK-vrouw. OK staat in deze context voor ‘ongewenst kinderloos’. Die term ken ik nog uit mijn middelbare-schooljaren. Mijn biologieboek uit de derde klas bevatte namelijk een paragraafje over ‘methoden voor het opheffen van ongewenste kinderloosheid’. Daarmee werden technieken zoals IVF en draagmoederschap bedoeld. Ook toen al vond ik ‘ongewenste kinderloosheid’ een vreemde benaming. Bij autodealers vind je ook niet de tekst: ‘Hef hier uw ongewenste autoloosheid op!’
Het probleem zit ‘m waarschijnlijk in het gebruik van het woord ‘ongewenst’. Dat laat het klinken alsof er iets vervelends gebeurd is waardoor de vrouw in kwestie het nu zonder kinderen moet stellen. Halina Reijn heeft echter nooit kinderen gehad. Ze heeft waarschijnlijk genoeg kansen gehad om daaraan te beginnen, maar heeft bewust andere keuzes gemaakt. Voor vrouwen zoals zij biedt mijn biologieboek enkele medische oplossingen, die vrij goed schijnen te helpen. Eigenlijk niet zoveel aan de hand dus.
‘Maar Lex!’, zegt een stemmetje in mijn hoofd, ‘Is het niet heel gemakkelijk van jou om Halina Reijn te bekritiseren?’ Jazeker, denk ik terug (want stemmetjes in je hoofd hebben altijd gelijk). Voor een 19-jarige mannelijke student als ik zijn de problemen van OK-vrouwen inderdaad een ver-van-mijn-bedshow. Als ik in bed lig, maak ik me druk over mijn Ongewenste Tentamen of om de Ongewenste Herrie die uit de woonkamer van mijn buren klinkt. Die kleine ongemakken verbleken bij het dilemma waar Halina Reijn voor staat. Denk eens aan wat anderen doormaken, is een veel gehoord advies voor mensen zoals ik.
Als ik erover nadenk, kom ik echter tot de conclusie dat er veel meer andere mensen zijn dan er ikken bestaan. Die hebben ook nog eens allemaal hun eigen problemen. Ik kan me onmogelijk met al die kwesties bezighouden, dus richt ik mij voorlopig nog maar op mijn ongewenste tentamen psycholinguïstiek. De wereld begrijpen, dat doe ik wel als ik ouder ben. ‘OK dan’, mompelt mijn stemmetje beteuterd.