Home Opinie & AchtergrondCommentaar ANS stript

ANS stript

door Redactie

ANS stript is de zevende en daarmee laatste editie van jaargang 33. Go out with a bang, they say.

ANS heeft wel wat sensatie gekend in haar 33-jarige geschiedenis, al dreigen deze ANS-trivia soms wat in de vergetelheid te raken. In 2005 was het bijvoorbeeld raak: het College van Bestuur (CvB) liet een editie van ANS vernietigen nadat ANS als 1 april grap schreef dat de Radboud Universiteit (RU) zou fuseren met een andere universiteit. Later dat jaar sloeg het ongeluk opnieuw toe, dit keer dankzij een bekende politicus: de snel op de teentjes getrapte Alexander Pechtold. De toenmalige minister van Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties dreigde met de totale vernietiging van de oplage nadat hij niet blij was met een interview over zijn functioneren. Omdat het interview uiteraard alleen de woorden van de voormalig D66-leider weerspiegelde, bleef het bij een dreigement.

Bij een ANS uit 2007 was de toenmalige hoofdredactie wederom de klos. Omdat het CvB van mening was dat de blote vrouw op de voorpagina onacceptabel was, eiste het dat de hoofdredactie de editie uit de welbekende gele bakken zou verwijderen. Later verscheen hetzelfde nummer opnieuw, ditmaal met het Radboudlogo voor de edele delen van de vrouw. De laatste censuuractie: in 2010 haalde het CvB een ANS uit te bakken nadat het College een overduidelijk ironisch commentaar niet snapte. De domme bestuurders dachten dat studenten het advies om ‘je kater te verdrinken met nieuw bier’ letterlijk zouden nemen. 

Na deze enerverende opeenvolging van akkefietjes bleef verdere controverse jarenlang uit. In het CvB kwamen nieuwe bestuurders die meer ophadden met zaken als vrijheid van meningsuiting en vrije pers. Misschien werd ANS zelf ook iets braver. Maar deze editie keert ANS terug naar haar spraakmakende roots met meer naakt dan ooit tevoren. Met bommen, bijbels en billen op de voorkant inspireert ANS menig student en docent tot de stoutste dromen. In Tijdsgeest wordt de steeds preutsere omgang met publiekelijk naakt besproken. En op de middenpagina rekenen 21 Radboudstudenten hiermee af door in hun blote billen te poseren. Genoeg om te worden vernietigd? Dat mag je zelf beoordelen.

 Klik hier om de nieuwe ANS te lezen. 

De redactie

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen