Home Artikelen Digitale detox: dump je smartphone

De smartphone neemt een mensenleven over en dat heeft zo zijn gevolgen voor mentaal welzijn. Studenten Laurens Monster en Kas Kornblum hebben hun smartphone vervangen door een zogenaamde dumbphone en sluiten zich aan bij de digitale detox. Zij vertellen waarom iedereen dit zou moeten doen. 

De wekker op je telefoon gaat luid af en terwijl je je omdraait raak je verstrikt in de oplaadkabel. Je veegt de slaap uit je ogen en opent je smartphone: 26 ongelezen Whatsapp-berichten, vier dringende mailtjes, NOS meldt wederom een aanslag aan de andere kant van de wereld en je bent je Duolingo streak bijna kwijt! De dag is weer begonnen, je staat aan. 

De smartphone, het heilige boegbeeld van technologische vooruitgang, stort het toch al drukke leven van de gemiddelde student in een stroomversnelling. Informatie sijpelt uit de kieren van je nieuwe iPhone. Wanneer je deze opent, schieten de meldingen met lichtsnelheid in aanlokkelijke neonkleuren op je netvlies, je hersenen kietelend met een nieuwe lading dopamine.

Schermtijd

Jongeren zitten gemiddeld ruim zes tot zeven uur per dag achter een scherm en 60% van deze jongeren vindt dit eigenlijk te veel, blijkt uit onderzoek. Waarom doen we het dan toch? Die slimme apparaatjes zijn gemaakt om precies in te spelen op de achilleshiel van de behoefte, denk aan de endless scroll op Instagram.

Ook op de Radboud Universiteit lopen studenten rond die hun smartphone-gebruik liever anders zouden zien: ‘Ik zit ruim zes uur per dag achter een scherm, die tijd kan ik ook aan andere dingen besteden’, biecht een student Informatica op. Al hebben sommige studenten hun smartphone-gebruik al aardig in bedwang: ‘Ik zit ongeveer twee uur per dag op mijn telefoon en heb Instagram en TikTok al verwijderd’, stelt een student psychologie. Ook docenten hebben af en toe moeite om af te blijven van dat handige apparaatje: ‘Vaak als ik hem tevoorschijn haal voor werk open ik Twitter en blijf ik toch even doorscrollen.’ 


Blok zeep van 400 euro

Beeld je in: je bent verknocht aan je smartphone en denkt niet te kunnen leven zonder. Hij vergezelt je onder de douche, want ook tijdens het haren wassen kijk je naar YouTube-video’s. Je zoekt toevlucht in de stemmen die uit je mobiel weerklinken, om de confrontatie met je eindeloze gedachtenstroom uit de weg te gaan. Plotseling tuimelt je smartphone van het medicijnkastje regelrecht in het laagje water op de douchevloer, zoals een cartooneske uit de hand glippend stuk zeep. Hier betreft het alleen wel een stuk zeep van vierhonderd euro. In de poging de telefoon snel op te rapen glijd je uit. Half liggend in je badkamer, met sop in de speakeruitgangen en in je oren, kom je tot inkeer. Dit markeert het begin van de zoektocht naar een oplossing.

Smartphone onder de guillotine

Die stomme apparaatjes hebben zo’n dominante rol in het leven dat het bijna onmogelijk is om hier weerstand tegen te bieden. Maar je bent toch de baas over je eigen luttele leventje? Na intens intern overleg kom je tot een radicaal besluit, een heuse coup, eruit met dat onding! Je vereenzelvigen met een tegenbeweging: de digitale detox, het afkicken van digitale apparaten om zo de regie over je eigen leven te herpakken. 

Leuk bedacht, maar daar sta je dan zonder smartphone, als in je onderbroek. Je wordt links en rechts ingehaald door de maatschappelijke sneltrein. Hoe red je je in een modern-technologische wereld waar alles digitaal lijkt? Tijd voor de sprong in het diepe, de aanschaf van een dumbphone. Aan aanbod geen gebrek, door de nokiabomen zie je haast het nokiabos niet meer. Gelukkig bestaat de Dumbphone Finder Tool. Deze website stelt je in staat een lijst van zo ongeveer alle bestaande dumbphones te filteren op gewenste functies.

De laatste stappen

Nu het officiële inwijdingsritueel, het overhevelen van de simkaart, achter de rug is, wordt het pas echt leuk. Ga elke app na en bedenk een alternatief voor diens functie. Schuw niet creatief te zijn! Hieronder doen we een aantal suggesties:

1. Onderweg naar muziek luisteren kan middels walkmans voor tapes, minidiscs en cd’s. Nog makkelijker zijn iPods of andersoortige mp3-spelers. 

2. Voor het maken van foto’s kan men overstappen naar analoge fotografie of digicams. Schijnt zelfs hip te zijn.

3. Google Maps laat zich eenvoudig vervangen door een simpele plattegrond en de routebeschrijving van de toevallige passant.

4. Dumbphones doen niet aan Apple Pay. Gelukkig zijn plastic pinpassen nog niet verdwenen in de ether. 

5. Wie zijn immer chaossende brein in bedwang houdt met een agenda, kan dat doen met een papieren variant. Ook notities maken verplaatst naar tastbaar papier.

6. De NS-app is zelden actueler dan de borden met reisinformatie die overal in de stations hangen. Ook het gros van de Nijmeegse bushaltes is voorzien van dergelijke borden.

Nu je eindelijk dat digitale monster van je hebt afgeschud en je je hebt ingelaten met alle bovengenoemde tips ziet je leven er een stuk florissanter uit. Je spreekt weer eens een vreemde in de trein, hebt veel meer aandacht voor vrienden tijdens een uitgebreid diner en je voelt je weer helemaal zen. Bovendien zie je er ongelooflijk interessant en alternatief uit op het volgende huisfuifje. Kortom, genoeg redenen om die toverdoos van je weg te knikkeren. Dus waar wacht je nog op?

Dit artikel verscheen eerder in de ANS-krant 4.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen