Home Opinie & AchtergrondIngezonden [Ingezonden] Waarom is de campus nog niet plasticvrij?

[Ingezonden] Waarom is de campus nog niet plasticvrij?

door [Ingezonden]

Fabian Engelsman zit dit jaar namens AKKUraatd in de USR. Hij kreeg van verschillende studentenverenigingen de vraag of de universiteit hen kan helpen met het verminderen van plastic gebruik. Toen hij de vraag doorgaf aan beleidsmedewerkers binnen de universiteit bleek dat er geen speciaal plasticbeleid is. Voor ANS schreef hij daarom een opiniestuk waarom de Radboud Universiteit per direct zou moeten stoppen met het gebruik van single-use plastic.


‘Voorloper zijn op het gebied van klimaat en circulariteit en het streven naar een groene campus. Dat is de boodschap die de Radboud Universiteit (RU) uitdraagt in haar nieuwe strategie. Dat de RU inzet op verduurzaming is evident. Maar als de Radboud echt voorloper wil zijn, is er wat mij betreft meer werk aan de winkel. Een definitief verbod op single-use plastic op de campus: dat zou de Radboud sieren.


Hoewel de gevolgen van de plasticsoep alom bekend zijn, wordt hier niet naar gehandeld. Dit zorgt ervoor dat er per seconde 0,25 ton plastic in onze oceanen belandt. Bovendien produceren we elk jaar meer plastic in plaats van minder. Als we zo doorgaan, dan bevatten onze oceanen in 2050 meer plastic dan vis. De grootste veroorzaker van plastic soep is zwerfafval. Het plastic zwerfafval bestaat voornamelijk uit single-use verpakkingsmateriaal. Van al het plastic dat we dagelijks consumeren, gooien we 50% binnen twintig minuten weg. Om de groei van plasticproductie te stoppen en om bij te dragen aan een schoner klimaat moet er een abrupt verbod komen op single-use plastics.

Scheiden is niet genoeg

Als je denkt dat afval scheiden en recyclen de beste oplossing is, zit je er naast. Op dit moment is er namelijk een overschot aan ingezameld plastic. Verwerkers kunnen al het plastic afval niet aan. Dat komt voornamelijk omdat China, die het grote deel van Europees plasticafval verwerkte, sinds 2018 geen plastic afval meer importeert. Ons plastic kan dus nergens heen. De meest effectieve manier om plastic afval tegen te gaan is daarom door het gebruik ervan te reduceren danwel te stoppen. 

Een plasticverbod klinkt radicaler dan het is. Zo zijn plastic wegwerpbestek, rietjes en wattenstaafjes vanaf 2021 verboden, evenals bepaalde soorten plastic verpakkingsmateriaal. Daar hebben in 2018 de Europese lidstaten mee ingestemd. De EU is daarmee geen kartrekker. Er zijn veertien landen buiten de EU, waaronder Zuid-Korea, Albanië en Kenia, waar een verbod op single-use plastic al een realiteit is. Afgelopen week heeft ook China een verbod aangekondigd op single-use plastic. Aan het eind van dit jaar geldt dit verbod in alle grote steden. 

‘De meest duurzame vorm van verpakken is niet verpakken.’

Merken met lasers

Misschien dat je denk je dat het onmogelijk is om van single-use plastic af te komen, maar er zijn genoeg alternatieven. Zo zijn plastic wegwerpbekers makkelijk te vervangen door karton. Of nog beter; neem je eigen mok mee. Bij de SPAR is het al mogelijk om korting te krijgen als je zelf een mok meeneemt. Voor plastic wegwerpbestek zijn eveneens voldoende alternatieven. Je kunt kiezen voor wegwerpbestek dat gemaakt is van hout, of gebruik een (houten) spork! En hopelijk is dit inmiddels een no brainer: water koop je niet in de winkel in een plastic flesje maar tap je zelf in je eigen waterfles. 

Als het gaat om plastic verpakkingen, waar de SPAR bijvoorbeeld veel gebruik van maakt, geldt het volgende: de meest duurzame vorm van verpakken is niet verpakken. Voor veel groente- en fruitsoorten is dat tegenwoordig mogelijk om merken met laserlicht op producten te krijgen. Met een hoge-resolutie laser wordt het pigment uit de buitenste laagje van de schil verwijderd. Natural branding wordt dat genoemd.

De RU heeft als voorloper op het gebied van klimaat de verantwoordelijkheid hier ook naar te handelen. De RU moet zelf initiatief nemen en niet wachten op centraal beleid vanuit de overheid. Daarom roep ik de RU op: verbied single-use plastic op de campus. Op deze manier zet de RU een goede stap richting een gezonder en schoner klimaat.

1 Reactie

Peter de Kort 30 januari 2020 - 12:44

Single used plastic? Volgens mij heet dat in keurig Nederlands: eenmalig gebruikt plastic.

Antwoord

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen