Home Opinie & AchtergrondIngezonden [Ingezonden] Censuur cantusprotest is een universiteit onwaardig

[Ingezonden] Censuur cantusprotest is een universiteit onwaardig

door Redactie

Gisteren zond Gaia (liever geen achternaam) een opiniestuk in waarin ze stelde dat de Radboud Universiteit een drankfestijn als de Campuscantus niet mee zou moeten organiseren. Dit bracht op Facebook een heftige discussies op gang. De RU reageerde als volgt. Yurre Wieken, masterstudent Geschiedenis, vindt dat de Radboud Universiteit het verkeerde signaal afgaf door demonstranten tijdens de Campuscantus weg te sturen.

Een verder gezellige en geslaagde intro dreigt opeens een nare bijsmaak te krijgen. Tijdens de campuscantus afgelopen dinsdag hingen enkele studenten een spandoek op met de tekst ‘geen drankfestijn op het Erasmusplein’. Zij vonden dat de universiteit door het organiseren van een cantus een verkeerde boodschap afgeeft aan aankomende studenten. Daarover is al veel gezegd en geschreven. Ik persoonlijk heb als geheelonthouder niet zoveel met cantussen, maar lig er niet wakker van dat de universiteit er een organiseert. Voor ieder wat wils. Waar ik wel van schrik is hoe de universiteit reageerde op het protest: met censuur en intimidatie.

Maar liefst drie beveiligers werden opgetrommeld om de twee demonstrerende studenten te verwijderen. Zij kregen de boodschap dat ze de ‘regels van de universiteit overtraden’. Vervolgens werd er een foto gemaakt van hun paspoort, wat helemaal niet mag. Kennelijk is dit hoe we aan de Radboud Universiteit omgaan met onwelgevallige kritiek en vreedzaam protest. Vergeet de discussie over alcoholgebruik – is dít een boodschap die je als universiteit aan je eerstejaars wilt geven?

Een universiteit hoort juist bij uitstek een intellectuele vrijplaats te zijn waar ruimte is voor kritische discussie en afwijkende geluiden. De introductieperiode lijkt mij ook een uitstekende gelegenheid om dat uit te dragen naar de nieuwe generatie studenten. Dat doe je niet door ieder onwelgevallig geluid de kop in te drukken. Ik ben ook heel benieuwd welke ‘regels’ er zijn overtreden en waarom RU-beveiligers kennelijk denken dat ze zomaar even iemands paspoort mogen fotograferen. De BOS-bestuurders, die ‘het gezellig wilden houden’, hadden overigens ook beter moeten weten.

Moet er volgend jaar weer een cantus georganiseerd worden? Wat mij betreft is dat geen probleem, maar geef kritische geluiden dan gewoon de ruimte. We verwachten van de aankomende generatie studenten dat zij zich ontwikkelen tot academici met een open blik op de wereld en een goed vermogen tot kritiek en zelfkritiek. Probeer dan als universiteit ten minste het goede voorbeeld te geven.

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter