Home Opinie & AchtergrondIngezonden [Ingezonden] De Radboud Introductie wordt onderdeel van het festivalseizoen

[Ingezonden] De Radboud Introductie wordt onderdeel van het festivalseizoen

door Redactie

Tessa van Erp en Iris Pieneman reageren namens AKKUraatd op het nieuws dat de introductieweekenden vervangen zullen worden door een festival. Ze zijn blij met deze ontwikkeling en doen enkele suggesties voor de precieze invulling van dit nieuwe concept.

Vanaf het komende academische jaar zal het programma van de Radboud Introductie een grote verandering ondergaan; de introductieweekenden zullen plaatsmaken voor een introfestival. AKKUraatd ontvangt al meerdere jaren gemengde signalen over de introductieweekenden en vindt het tijd voor verandering. ‘Wij zijn enthousiast over deze nieuwe invulling van de Radboud Introductie. Een introfestival biedt meer mogelijkheden voor zowel de deelnemende studenten als de betrokken studentenorganisaties’, aldus Tessa van Erp, lid van de XXIe Universitaire Studentenraad (USR) namens AKKUraatd en lid van de Werkgroep Introductie.

Op het introfestival is ruimte voor studentenorganisaties om zich te presenteren aan de nieuwe studenten. Of het nu gaat om sportverenigingen, levensbeschouwelijke verenigingen of studentengezelligheidsverenigingen, in het nieuwe concept kunnen alle studentenorganisaties een (ludieke) inzending sturen voor een plek in het programma. Hierdoor krijgen nieuwe studenten meer kans om te ontdekken welke stichtingen, verenigingen en organisaties het beste bij hen passen. Zo kunnen introlopers op eigen houtje langsgaan bij een vereniging van hun keuze en zijn ze niet veroordeeld tot enkel de voorkeuren van hun mentoren en/of introgroepje. Wij vinden het belangrijk dat iedere student de mogelijkheid krijgt om zich op verschillende vlakken te ontwikkelen en daarom zetten wij met AKKUraatd in op een divers introfestival. Hierbij onderstrepen wij wél het belang van introductiegroepen. Het is namelijk zeer belangrijk om een groep te hebben om vooral in het begin van je studie op terug te vallen.

Een programmaraad, o.a. bestaande uit de koepelverenigingen (B.O.S., CHECK, CSN, ISON, NSSR en SOFv), gaat ervoor zorgen dat het programma van het introfestival divers zal worden. Samen vertegenwoordigen zij het merendeel van de Nijmeegse verenigingen en daarmee tevens een grote groep studenten. Daarnaast is er voor studentenorganisaties die niet onder een koepel vallen de mogelijkheid om open te solliciteren voor een plek in de programmaraad. Iris Pieneman, fractielid AKKUraatd: ‘In dit nieuwe systeem geven we alle studentenorganisaties de mogelijkheid om mee te denken en een invulling te geven aan het programma van het introfestival.’

Een belangrijk speerpunt van AKKUraatd dat nauw verbonden moet worden met de introductie is internationalisering. In de huidige plannen zijn uitwisselingsstudenten en internationale (pre)masterstudenten niet welkom op het introfestival. Internationale bachelorstudenten, die voorheen ook al naar de introductieweekenden gingen, zijn wel welkom op het introfestival. Waarom wordt hier met twee maten gemeten? AKKUraatd zet zich in om het introfestival ook toegankelijk te maken voor ‘internationals’. Wij streven ernaar om het programma ook voor hen zo interessant mogelijk te maken. Ook zij moeten de kans krijgen om kennis te maken met de studentenorganisaties van hun voorkeur. En belangrijker, om hun medestudenten beter te leren kennen en voet aan de grond te krijgen in Nijmegen.

Eén zaak staat vast: het introfestival komt er. Aangezien het concept van het introfestival nog verder moet worden uitgewerkt hebben we veel ruimte om als AKKUraatd mee te denken en het geluid van de studenten te laten horen. Enkele zaken die ons aan het hart liggen, zoals diversiteit, inclusiviteit internationalisering en duurzaamheid worden al wel aangestipt in de nieuwe plannen, maar hebben nog een betere uitwerking nodig. AKKUraatd gaat samen met de RU in gesprek om de beste combinatie te ontdekken. De introductie behoort in het teken te staan van het ontmoeten van je medestudenten en verkennen van jouw interesses in het studentenleven. De komende periode gaan we als AKKUraatd er daarom op toezien dat het introfestival een zo goed mogelijke invulling gaat krijgen en is ons doel bereikt als iedere student met een fijn gevoel terugkijkt op de introductieweek.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen