Home Opinie & AchtergrondIngezonden [Ingezonden] ‘Geen drankfestijn op het Erasmusplein’

[Ingezonden] ‘Geen drankfestijn op het Erasmusplein’

door Redactie

Filosofiestudent Gaia (liever geen achternaam) vindt dat de Radboud Universiteit een verkeerd signaal afgeeft aan haar studenten met het organiseren van de Campuscantus. Ze demonstreerde gisteren tijdens dit evenement, maar werd al snel door de beveiliging weggehaald. ‘Kritiek uiten is een overtreding, maar zelfs voordat de kersverse studentjes van het jaar fatsoenlijke colleges hebben gehad, hebben ze een cantus op het Erasmusplein.’ 

Aan het eind van de middag liep ik het Erasmusgebouw uit. Na een dag studeren, discussiëren en kennisvergaring was ik moe en lustte ik wel een biertje. Toen ik uit de toren was afgedaald en het plein opliep, zag ik dat er weer een cantus georganiseerd was. Dit wordt nu voor de tweede keer georganiseerd door een groep studentenverenigingen (B.O.S:  Ovum Novum, Carolus Magnus, Phocas, de Loefbijter en Argus) in samenwerking met onze Radboud universiteit.

Ik ergerde me vorig jaar al aan het feit dat het schijnbaar normaal is om een bierdrinkactiviteit op het Erasmusplein te organiseren. De campuscantus gaat niet alleen om het bier drinken, maar ook om de gezelligheid, het dansen en zingen. Dat snap ik best, maar ik hoop toch dat het College van Bestuur nadenkt over het imago dat ze de universiteit geeft door dit soort activiteiten te organiseren op het Erasmusplein. De universiteit is er om jezelf te ontwikkelen en kennis te vergaren, en zou niet moeten worden geassocieerd met drankfestijnen.

Dit jaar had ik er genoeg van en studenten uit mijn omgeving waren het met me eens. Vandaar dat Hanneke en ik een paar uur later met een spandoek met nog natte verf op het fietspad langs het Erasmusplein stonden. ‘Geen drankfestijn op het Erasmusplein’, stond erop. Binnen een minuut stond er een lichtelijk overspannen voorzitter van de B.O.S voor ons spandoek. Of we ‘snel weg wilden gaan’, anders zou ze de beveiliging halen. Drie serieus uitziende beveiligers kwamen erbij en gristen ons spandoek naar beneden. Ik vind het jammer dat er geen plek was voor een afwijkende mening op de universiteit: een plek waar juist ruimte moet zijn voor discussie. Daarna wilde de beveiliging foto’s van onze paspoorten maken, omdat we de ‘regels van de universiteit’ overtraden.

Kritiek uiten is een overtreding, maar zelfs voordat de kersverse studentjes van het jaar fatsoenlijke colleges hebben gehad, hebben ze een cantus op het Erasmusplein. Ja, je hebt de mogelijkheid om fris te drinken in plaats van bier op deze Campuscantus. Dat werkt vast goed voor sommigen. Maar herinner je je eigen intro nog? Stond je stevig in je schoenen en zei je ‘ik hoef niet meer’ als je merkte dat je scheel begon te zien? Je limiet leren kennen zal voor de meeste studenten een proces zijn dat je toch wel doormoet tijdens je studietijd, maar dat is niet het soort ontwikkeling dat de universiteit hoeft te faciliteren.

Al een tijdje wordt er gezegd dat studenten van tegenwoordig niet meer gemotiveerd zijn, dat er aanwezigheidsplicht nodig is om ervoor te zorgen dat ze nog op komen dagen en klaagt men over de zesjescultuur. Maar College van Bestuur, dit is niet de manier om de nieuwe studentjes studeren serieus te leren nemen.

Zoals Desiderius Erasmus in de zestiende eeuw al zei: De voornaamste hoop van een natie zit in fatsoenlijke educatie van de jeugd. Kom op Radboud universiteit, zet je prioriteiten op een rijtje. Al de hele dag worden we overspoeld met reacties van mensen die het een goed actie vonden. Ik hoop dat dat wat zegt.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen