Home Opinie & AchtergrondIngezonden [Ingezonden] Kameleonzalen: een duurzame oplossing voor het probleem van studiewerkplekken

[Ingezonden] Kameleonzalen: een duurzame oplossing voor het probleem van studiewerkplekken

door Redactie

Al het hele collegejaar zijn er, met name tijdens tentamenperiodes, klachten over een te volle Universiteitsbibliotheek en een tekort aan studiewerkplekken. Het College van Bestuur kwam eerder al met een oplossing door onderwijslokalen in tentamenperiodes open te stellen, maar volgens studentenfractie AKKUraatd is dit niet genoeg. Zij pleiten ervoor om deze zalen ook de uitstraling te geven van een studiewerkplek.

Het is weer zover: de tentamenperiode komt er aan. Traditioneel betekent dit goed zoeken naar een werkplek voordat je kan beginnen met studeren. Extra studiewerkplekken zouden dit kunnen verhelpen. Deze extra werkplekken moeten verspreid over de hele campus worden gerealiseerd, zodat studenten van FNWI tot Rechten genoeg werkplekken hebben. Studentenfractie AKKUraatd pleit voor het realiseren van zogenaamde kameleonzalen in alle faculteitsgebouwen.

Kameleonzalen zijn zalen die gedurende de zeven collegeweken ‘gewone’ onderwijszalen zijn, maar voor de tentamenweken eenvoudig kunnen worden veranderd. Zij krijgen daarmee de inrichting en de sfeer van een volwaardige studiewerkplek. Voor de tentamenweken worden de tafels en stoelen in een andere opstelling gezet, worden geluidsdempende en sfeercreĆ«rende objecten als planten neergezet en wordt met behulp van contactdozen ervoor gezorgd dat er genoeg stopcontacten in de zaal zijn. Ook wordt er een poster op de deur geplakt waarop staat dat de zaal drie weken lang een stiltewerkplek is. Als kers op de taart ligt er standaard tapijt. Wanneer de tentamenweken voorbij zijn worden de veranderingen weer ongedaan gemaakt.

    Kameleonzaal1450x  Kameleonzaal2450x

Tijdens de tentamenweken is het soms dringen voor een studiewerkplek. Toch is er op de Radboud Universiteit genoeg ruimte om studenten in hun behoeftes van voldoende studielandschappen te voorzien. De beschikbare ruimte moet alleen beter en flexibeler benut worden. Tijdens de onderwijsvrije tentamenweken staan veel onderwijslokalen leeg. Het College van Bestuur heeft een groot deel van deze lokalen voor studenten opengesteld om tijdens tentamenweken in te kunnen studeren. Alhoewel het College hiermee een goede maatregel heeft getroffen vinden veel studenten nog niet de weg naar deze lokalen. Met het realiseren van kameleonzalen kan hier verandering in komen.

Het hoeft niet moeilijk te zijn om de kameleonzaal “van kleur te laten veranderen”. Studenten kunnen nu al als werkactie stoelen en tafels uitklappen om de sportzalen tentamenweekproof te maken. Met eenzelfde constructie zouden studenten de kameleonzalen kunnen veranderen in een studielandschap. Er moet een inschatting per faculteit gemaakt worden hoeveel kameleonzalen nodig zijn om de druk op de studiewerkplekken te verlagen.

Het is van belang dat de gecreƫerde studiewerkplekken uiteindelijk ook gevonden worden. Daarom moet tijdens de tentamenweken bij de ingang van iedere faculteit fysiek worden aangegeven welke zalen kameleonzalen zijn en waar je dus kan gaan studeren. Op de iets langere termijn zal met behulp van wifi-tracking digitaal inzichtelijk gemaakt moeten worden in welk studielandschap voldoende ruimte is. Dit mag als vanzelfsprekend alleen als de data hier volledig geanonimiseerd worden en niet worden bewaard.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen