Berend Titulaer, vicevoorzitter van de studentenvakbond AKKU, vindt dat de aanpak van de overlast van studenten niet ten koste moet gaan van alle studenten. ‘Met koppen als “Studentenamok nekt nachtrust” komen studenten nogal slecht in het nieuws. Dat is erg gevaarlijk, omdat het een vertekend beeld geeft. Het overgrote gedeelte van studenten zet zich hard in om van Nijmegen, hùn stad, een betere en vooral ook gezelligere plek te maken.’
Wethouder Bert Velthuis (SP) presenteerde onlangs een wetsvoorstel waarin verkamering gecontroleerd moet worden en de overlast door studenten aangepakt. De redenen daarvoor zijn de groeiende overlast die gemeld wordt door omwonenden en het behouden van sociale huurwoningen voor verkamering. Studentenvakbond AKKU kijkt echter met enige scepsis naar het wetsvoorstel.
De overlast, waar het hier over gaat, is uiteraard erg naar voor de omwonenden. Op normale tijden wilt men gewoon kunnen slapen, al helemaal op doordeweekse dagen. Dat is goed te begrijpen. Als we echter wat beter naar de meldcijfers van de gemeente kijken, blijkt wel dat de overlast geconcentreerd zit bij enkele panden rond het centrum. Ook uit algemene overlastcijfers blijkt dat het om een klein gedeelte gaat: 60 meldingen over studentenoverlast per jaar op een totale overlast van zo’n 3500 meldingen. Dat is nog geen 2 procent. Daarnaast staan die 60 meldingen ook tegenover een studentenpopulatie van bijna 20.000 studenten die op kamers zitten in Nijmegen. Het zijn incidenten dus, maar het is wel erg vervelend als je er langs woont.
Die overlast moet dan ook zeker aangepakt worden, maar dat kan prima met de wetten en richtlijnen die al bestaan. Velthuis’ wetsvoorstel is echter nadelig voor alle studenten. Het zal onder andere duurder en moeilijker worden te verkameren, terwijl er nog steeds genoeg kamers nodig zijn. En dit dus terwijl het gros van de studenten weinig met deze overlast te maken hebben. In plaats van extra regels kan beter ingezet worden op betere handhaving van wetten met betrekking tot overlast. Dat gebeurt op het moment namelijk amper. Dat houdt in dat klachten serieus worden genomen en politie simpelweg optreed. Hier hebben wij de voorgaande jaren al meerdere malen voor gepleit. De verbetering van handhaving gebeurt wel gedeeltelijk in het wetsvoorstel, en die delen juichen we toe. Zo is het bundelen van overlastmeldingen een heel goed idee, waar wij volkomen achter staan. In de rest van het voorstel staan echter maatregelen als het eerder moeten aanvragen van omzetvergunningen, die vooral tot doel hebben de verkamering tegen te gaan. Dat maakt het dadelijk nog moeilijker een kamer te vinden dan het al is en daar gaat AKKU uiteraard hard tegenin. Het eigenaardige is dat de overlast die studenten zouden veroorzaken als reden wordt gegeven om verkamering tegen te gaan. Dit terwijl uit de cijfers blijkt dat het draait om enkele hardnekkige overlastveroorzakers!
Dat is mogelijk doordat in de media rondom dit onderwerp continu het hardnekkige beeld van de overlastgevende zuipstudent verschijnt. Met koppen als ‘Studentenamok nekt nachtrust’ komen studenten nogal slecht in het nieuws. Dat is erg gevaarlijk, omdat het een vertekend beeld geeft. Het overgrote gedeelte van studenten zet zich hard in om van Nijmegen, hùn stad, een betere en vooral ook gezelligere plek te maken. Studenten zitten in allerlei studie-, sport- of gezelligheidsverenigingen en werken mee in een scala aan projecten die Nijmegen opfleuren. Denk aan theatergroepen, actieplatforms als Refugees Welcome of het 024 Geschiedenis Festival; de lijst gaat zo wel even door. Naast het gezellige studentenleven waar Nijmegen vol mee zit, zetten studenten zich ook structureel in voor hun omgeving. Wanneer het beeld van de overlaststudent dan overheerst, schaadt dat iedereen, niet alleen studenten. Het is dan helemaal naar, als dit beeld vervolgens kan leiden tot wetgeving die alle studenten pakt in plaats van werkelijke overlastveroorzakers. Daarom zet AKKU zich krachtig in om hier iets aan te veranderen.