Home Opinie & AchtergrondIngezonden [Ingezonden] Wij zijn tegen betutteling op onze universiteit

[Ingezonden] Wij zijn tegen betutteling op onze universiteit

door Redactie

Luca Meeuws (20), actief bij de studentenpartij De Vrije Student Nijmegen, vindt dat de Radboud Universiteit met de vleesvrije maandag een betuttelende rol aanneemt en dat het de student zelf zijn keuzes moet laten bepalen. ‘De universiteit hoeft, naar onze mening, niet de rol van opvoeder op zich te nemen.’

Hij is weer terug van weggeweest; Meat Free Monday. Eindelijk hoeven we op maandag niet meer te kiezen wat we willen eten in de Refter. In plaats van de keuze voor vlees of vegetarisch eten bij de student neer te leggen, maakt de universiteit het ons makkelijk door op maandag geen vlees in de Refter aan te bieden. Het doel van de universiteit is het creëren van milieubewustzijn onder studenten door ze een dag in de week geen vlees te laten eten. In eerste instantie is dit een nobel streven om milieubewustzijn te stimuleren en dit is dan ook niet hetgeen waar wij het niet mee eens zijn. Het is de manier waarop de universiteit dit doet die ons tegen de borst stoot.

Na de pilot van vorig jaar, waar De Vrije Student bij aanwezig was, waarbij op maandag universiteitsbreed de hele dag geen vlees te verkrijgen was, is het getroffen gebied nu beperkt gebleven tot de Refter. De Refter, door haar ligging de ‘centrale kantine’ van de campus, wordt een Meat Free Zone op maandag. Wie toch een stukje vlees op zijn bord wil, zal moeten uitwijken naar een van de andere kantines op de campus, zoals het Gerecht in het Grotiusgebouw.

Een andere mogelijkheid voor studenten die op maandag een stuk vlees op hun bord willen hebben, is om naar huis te gaan en het zelf klaar te maken. Het probleem is dan ook niet dat studenten niet zonder vlees kunnen, maar dat de universiteit hun die keuze wegneemt. Waar de universiteit als doelstelling heeft het campusgevoel onder de studenten te versterken en studenten gedurende de dag zo lang mogelijk op de campus wil houden, stelt de RU een maatregel in waarbij het campusgevoel terecht komt in onze milieubewuste onderbuik.

Hier zal tegenin worden gebracht dat uit een enquête blijkt dat 70 procent van de ondervraagden in De Refter ‘voor’ de Meat Free Monday is. ‘De meerderheid bepaalt’ zou je zeggen, maar dit is geen probleem waarover de meerderheid überhaupt zou moeten kunnen bepalen. Het probleem waarvoor de Meat Free Monday als oplossing wordt gezien, is het milieubewustzijn onder studenten. Wij denken alleen dat er andere oplossingen zijn die niet meteen een inbreuk maken op de vrije keuze van de student.

Het begint al bij het geven van meerdere keuzes. Wanneer je een veganistische, een vegetarische en een maaltijd met vlees aanbiedt, zorg je er al voor dat de student een keuze moet maken en zelf kan nadenken over zijn keuze. Om meer aandacht te krijgen voor milieubewustzijn, zou je de veganistische en vegetarische variant wat meer onder de aandacht kunnen brengen. Informeer de student bijvoorbeeld over de gevolgen van grootschalig vleesgebruik met een leuk milieubewust labeltje en zet ze op die manier aan het denken.

Wij van De Vrije Student willen geen partij kiezen voor veganisten of vleeseters, maar wij zijn wel tegen betutteling op onze universiteit. De universiteit hoeft, naar onze mening, niet de rol van opvoeder op zich te nemen en de student bepaalde gebruiken of opvattingen aan te leren. Laat de student zijn eigen keuzes maken.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen