Home Opinie & AchtergrondIngezonden [Ingezonden] Pleidooi voor beter ondernemen

[Ingezonden] Pleidooi voor beter ondernemen

door Redactie

Bob Smits, fractievoorzitter van asap, en Lisa Venhoeven, voorzitter van Start Up Mix, vinden dat de ondernemende student aan de RU te weinig ruimte krijgt om zichzelf te ontplooien. Daar moet volgens hen verandering in komen. ‘We vinden het schrijnend om te zien dat andere universiteiten wel voldoende mogelijkheden bieden aan de studenten met een ondernemerswens.’

De afgelopen dagen hebben de andere studentenpartijen een pleidooi voor de vrijheid geschreven. Dergelijke abstracte discussies rondom vrijheden voor studenten zijn interessant, maar op dit moment wil asap de focus leggen op het oplossen van concrete problemen van studenten. Een voorbeeld van zo’n concreet probleem is de slechte ondersteuning van ondernemende studenten. Om een discussie op gang te brengen op de Radboud Universiteit, schrijven asap en Start Up Mix een pleidooi voor beter ondernemen.

De vrijheid van de ondernemende student op de RU is beperkt, omdat de RU achterloopt op andere universiteiten in Nederland wat betreft fysieke faciliteiten. Op dit moment kun je zalen huren bij de RU en worden er trainingen en workshops gegeven aan enkel kennisintensieve bedrijven, maar zijn er geen specifieke plekken ingericht voor beginnende ondernemende studenten in andere branches. Verder bieden de ongeschikte locaties niet de mogelijkheid tot het ontwikkelen van een ondernemersklimaat waar ondernemers elkaar kunnen helpen. Dit is een punt waar behoefte aan is, zoals regelmatig wordt aangegeven door de ondernemende studenten bij Start Up Mix. Op andere universiteiten in Nederland gaat dit anders. Aan de universiteiten van Groningen, Eindhoven en Tilburg is er ook ruimte gemaakt voor kantoorzalen, lab-ruimte en is er sprake van een gezamenlijke receptie waar de gasten van de ondernemers ontvangen kunnen worden. Het valt op dat de RU hierin tekort schiet.

Een tweede argument is dat de mogelijkheid tot begeleiding van studenten bij het starten van een onderneming in combinatie met de studie, ondermaats is. Het is belangrijk om ondernemende studenten te begeleiden met de combinatie tussen het studeren en het ondernemen. Dit om uitloop of voortijdig stoppen tegen te gaan. De RU faciliteert nu enkel in het geven van advies op bijvoorbeeld juridisch gebied en over het ondernemersplan. De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is hier bijvoorbeeld veel verder in. De RUG wil het opstarten en runnen van een onderneming naast het volgen van een studie stimuleren. Dit doen ze door aandacht te geven aan ondernemerschap binnen opleidingen en door begeleiding aan te bieden vanuit het UGCE (University of Groningen Centre of Entrepreneurship). Topondernemers kunnen bovendien een verklaring aanvragen, waarmee ze vrijstelling/versoepeling van de aanwezigheidsplicht krijgen, een extra tentamenkans mogen maken en deadlines versoepeld worden. Het zou een vooruitgang zijn als de RU in de toekomst bovengenoemde hulp kan aanbieden ter begeleiding van ondernemende studenten.

Tot slot is de informatievoorziening op de RU over ondernemende studenten onvoldoende. Op de site van de universiteit wordt er slechts met één alinea gerept over de mogelijkheden voor ondernemende studenten, maar daarbij wordt er verder geen informatie gegeven over waar de studenten moeten zijn om aanspraak te kunnen maken op de faciliteiten (als deze al aanwezig zijn). De universiteit van Tilburg is hier bijvoorbeeld veel verder in. Zodra je op de site van de Tilburgse universiteit komt, is er al meteen een duidelijke link naar een pagina met alle informatie, zoals mailadres en telefoonnummer, die een startende ondernemende student nodig heeft. De RU zou hieraan een voorbeeld moeten nemen.

Al met al vinden asap en Start Up Mix het schrijnend om te zien dat andere universiteiten wel voldoende mogelijkheden bieden aan de studenten met een ondernemerswens. Asap en Start Up Mix pleiten daarom voor meer mogelijkheden om gebruik te maken van fysieke faciliteiten zoals vergaderzalen, betere faciliteiten voor ondernemende studenten als het gaat om de begeleiding zodat studeren en ondernemen beter gecombineerd kan worden en een betere informatievoorziening vanuit de Radboud Universiteit. Het wordt tijd dat de RU ook gaat ondernemen, maar dan actie.

Getekend,
Bob Smits, fractievoorzitter asap
Lisa Venhoeven, voorzitter Start Up Mix

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen