Nina den Elzen (23), oud masterstudent Communicatie- en Informatiewetenschappen en Medewerker Externe Relaties Letteren aan de RU, pleit ervoor het fietsflyeren op de RU te verbieden. ‘Als je als vereniging of organisatie dan tóch graag de tof ontworpen flyers aan de man willen brengen, neem dan asjeblieft de moeite om studenten aan te spreken en ze alleen aan de geïnteresseerden mee te geven.’
Soms lijkt het alsof er in een week net zo veel feestjes en bijeenkomsten gehouden worden als colleges. Ten minste, als ik het aantal flyers op mijn fiets moet geloven. Niks mis mee, al die toffe activiteiten, maar ik zou ze liever niet via mijn fiets gepromoot zien. Ik pleit daarom voor een fietsflyervrije universiteit.
Nutteloos
Je hebt net een lange collegedag achter de rug en wil om 17.30 uur op je fiets stappen. Nadat je deze eindelijk hebt gevonden in de overvolle fietsenstalling, zie je dat deze van boven tot onder bedekt is met flyers. Erg vrolijk word je daar niet van, dus belandt die flyer negen van de tien keer op de grond naast je fiets. Laat staan dat het je er toe aanzet om dat “o-zo-te-gekke” feestje of die “mega-vette” activiteit te bezoeken. Mijn beeld en dat van veel van mijn vrienden over deze verenigingen achter de flyers is de afgelopen jaren niet veel beter geworden door deze opgedrongen papiertjes. Fietsflyeren is dus bepaald geen effectieve manier om je doelgroep aan te spreken. Verenigingen zouden beter studenten kunnen benaderen via bijvoorbeeld sociale media. Hier kunnen specifieke doelgroepen aangesproken worden en hoeft de rest van studerend Nijmegen zich geen weg te zoeken door het oerwoud aan papier, dat als lianen om hun fiets is gewikkeld.
Verspilling
Fietsflyeren levert naast irritatie ook een enorme bulk aan verspild papier op. Ten eerste is het voor de vereniging of organisatie zonde om veel flyers te drukken met een boodschap die bij veel studenten niet aankomt. De flyers worden genegeerd, waardoor een hoop printkosten voor niets gemaakt worden. Dat geld is beter besteed aan het verlagen van de bierprijs in de vele sociëteiten, iets waarmee waarschijnlijk wel meer studenten gelokt kunnen worden. Daarnaast belanden veel van de flyers op de grond in de fietsenstalling, omdat studenten uit irritatie de flyers van hun fiets trekken. Dit levert veel rotzooi en milieuvervuiling op. Als je als vereniging of organisatie dan tóch graag de tof ontworpen flyers aan de man willen brengen, neem dan asjeblieft de moeite om studenten aan te spreken en ze alleen aan de geïnteresseerden mee te geven.
Verbieden die flyers aan de fiets
Om studenten te ontlasten van de irritante flyers en organisaties aan te sporen tot creatievere en milieuvriendelijke manieren van promotie, wil ik de universiteit oproepen om fietsflyeren te verbieden op het universiteitsterrein. Dan hoop ik binnenkort niet meer te struikelen over de onzinnig bestede hoop papiertjes.