Home Artikelen [Ingezonden]:’Vrijheid van meningsuiting: waarom het debat op de campus moet blijven leven’

[Ingezonden]:’Vrijheid van meningsuiting: waarom het debat op de campus moet blijven leven’

De JOVD Rijk van Nijmegen c.a. vindt het onacceptabel dat juist op een universiteitscampus het debat en het vrije woord dreigen te worden ingeperkt. Een universiteit zou een plek moeten zijn waar vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel staat. Toch overweegt het universiteitsbestuur van de Radboud Universiteit om dit recht aanzienlijk te beperken, zoals blijkt uit een recent document dat het Universiteitsbestuur wil indienen bij de aankomende vergadering op 9 december. 

Wij, Luca Stalpers en Boaz Hoes, hebben besloten hier extra aandacht aan te besteden. Volgens het voorstel in dit document zouden er geen eenzijdige, partijpolitieke bijeenkomsten meer mogen plaatsvinden op de campus. Dit lijkt misschien een kleine aanpassing, maar in werkelijkheid raakt het een fundamentele kwestie: wat mag wel en niet gezegd worden door sprekers op de universiteit?

Een voorbeeld van deze discussie is de geplande lezing van Mohammed Khatib, die veel controverse veroorzaakte. Ook ontstond er ophef toen de nationalistisch-conservatieve groep GNSV op de intromarkt aanwezig was. Sommige studenten en medewerkers voelden zich hierdoor onveilig of ongemakkelijk. Toch verdedigde het universiteitsbestuur deze aanwezigheid destijds met een beroep op de vrijheid van meningsuiting.

De huidige uitgangspunten van de universiteit—hoewel niet formeel vastgelegd—zijn onder andere inclusiviteit, veiligheid, openheid voor andere meningen en wederzijds respect. Oproepen tot wetsovertreding, geweld en discriminatie worden uiteraard niet getolereerd. Deze uitgangspunten worden grotendeels al beschermd door de wet. Maar waarom dan een extra beperking invoeren, zoals het verbieden van eenzijdige partijpolitieke bijeenkomsten? Als een bijeenkomst voldoet aan de bestaande normen, biedt dat voldoende bescherming.

Het voorgestelde beleid brengt het risico met zich mee dat politieke sprekers geen kans meer krijgen om op een inclusieve en respectvolle manier hun standpunten te delen. En dat allemaal zonder duidelijke uitleg of argumentatie vanuit het college van bestuur. 

Wij vinden ook dat deze extra beperkingen niet ingevoerd moeten worden. De Radboud Universiteit heeft een unieke positie binnen het maatschappelijke debat en moet die vrijheid nooit verder beperken dan wat wettelijk vereist is. Het bestuur leek het hiermee eens toen ze op 28 oktober verklaarden: “Academische debatten kunnen schuren en ongemak veroorzaken binnen de universiteit en in de samenleving; dat mag, en moet soms zelfs, want de academische vrijheid is een belangrijk beginsel voor individuele wetenschappers en voor de universiteit als kennisinstituut.”

Wij roepen het college van bestuur dan ook op om het voorstel te herzien en zich aan hun eerdere verklaring te houden. Het uitsluiten van bijeenkomsten en sprekers zonder geldige argumentatie moet worden voorkomen. Haal dat punt weg en laat het verdere document daarna ter stemming brengen bij de Universitaire Gezamenlijke Vergadering (UGV). Anders loop je het risico dat legitieme organisaties en sprekers onterecht worden uitgesloten, ironisch genoeg in naam van inclusiviteit.

Dank voor uw aandacht!

Luca Stalpers, Voorzitter JOVD Rijk van Nijmegen c.a.

Boaz Hoes,  Bestuurslid Politiek JOVD Rijk van Nijmegen c.a

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen