Home Opinie & AchtergrondInterview Vuurdoop voor de nieuwe Nijmeegse studentenbigband

Vuurdoop voor de nieuwe Nijmeegse studentenbigband

door Redactie

Sinds het begin van dit collegejaar is de Nijmeegse studentenwereld een culturele vereniging rijker: de Studenten Bigband Nijmegen. Deze muziekvereniging zag in oktober het levenslicht en staat vanavond voor het eerst op de planken. ANS sprak met de twee oprichters van de eerste Nijmeegse bigband voor studenten over het ontstaan van de nieuwe muziekclub en de voorbereidingen van het eerste optreden.

Alle liefde voor de bigband
Voordat het Cultuurcafé vanavond het decor is voor het eerste optreden van de Studenten Bigband Nijmegen (SBBN), zijn Roy ten Berge en Berend van Deelen nog druk bezig om de puntjes op de I te zetten. De oprichters van de nieuwe muziekvereniging zijn afgelopen najaar flink aan de bak gegaan om de vereniging op te zetten en een eerste concert te verzorgen. Het idee voor het oprichten van een bigband voor studenten bestond al wat eerder, legt Ten Berge uit. ‘Beiden studeren we Kunstmatige Intelligentie en kwamen elkaar voor het eerst tegen tijdens het lustrumweekend van onze studievereniging afgelopen jaar. We raakten op een gegeven moment aan de praat over muziek en kwamen tot de conclusie dat er naar naast alle orkesten weinig muzikale verenigingen zijn in Nijmegen. Na kort overleg kwamen we op een bigband uit. Daarna hebben we een plan van aanpak opgesteld en zijn we snel aan de slag gegaan.’

Even leek het idee op losse schroeven te staan, omdat Van Deelen namelijk twijfelde over het opzetten van de vereniging. ‘Ik vond het een supervet idee, maar wilde de kar niet alleen trekken. Ik had al wat ervaring met het opzetten van een nieuwe vereniging, dus ik had wel een beeld hoe ik het zou aanpakken. Ik wilde het echter niet alleen doen, er moest iemand meewerken die gemotiveerd was. Als Roy na ons gesprek zou terugkomen op het idee om de bigband toch op te zetten, dan zou ik er ook vol voor gaan, had ik besloten.’LogoGroteMarktDoorsnee, maar toch anders
Ten Berge kwam al vrij snel terug bij zijn kompaan in wording en langzaamaan werd het idee van een studentenbigband in Nijmegen steeds concreter. De oprichters gingen eerst op zoek naar potentiële leden, om te kijken of er genoeg animo was voor een campusbigband en om eventueel onnodig papierwerk te voorkomen. Audities leverden uiteindelijk 18 studenten op die de eerste lichting van de SBBN vormen. ‘Een bigband heeft altijd een standaard invulling met dit aantal’, legt Van Deelen. ‘Vijf personen spelen de saxofoon, vier de trombone en vier de trompet. De overige vijf muzikanten zijn de (bas)gitaristen, pianist, drummer, en percussionist.’ Ten Berge is de bassist van de band, Van Deelen de dirigent.

Bij een bigband is de link naar ietwat oubollige artiesten als Frank Sinatra gauw gelegd, maar voor zulke muziek ben je bij de SBBN aan het verkeerde adres. ‘We richten ons op dit moment vooral op de moderne jazz, bijvoorbeeld Snarky Puppy. Ook muziek uit de jaren 70 die nog enigszins fris is, zit in ons repertoire, zoals Birdland en Watermelon Man. Ook zullen we tijdens het optreden een stuk spelen dat ik zelf heb gecomponeerd, dus dat is voor mij wel een hoogtepuntje’, vertelt Van Deelen lachend.

Toekomstmuziek
Na enkele maanden te hebben gerepeteerd in de kelder van het Spinozagebouw – Ten Berge: ‘We maken best wel veel lawaai’ – is vanavond de vuurdoop voor de nieuwe studentenbigband. Wanneer is de avond geslaagd voor de twee founding fathers van de SBBN? Van Deelen: ‘Als het publiek het leuk vond, de bandleden enthousiast zijn en als de band het gevoel heeft dat alles naar behoren is gegaan.Je hoopt het niveau van de repetities ook op het optreden te halen.’

Na de muzikale voorstelling op de vrijdagavond moet de vereniging toch echt weer verder, hebben de mannen al enig idee wat er na het optreden op de planning staat? ‘Eerst de roes uitslapen, daarna gaan we pas door naar de volgende uitvoering’, grinnikt Ten Berge. ‘We zullen in juni weer een optreden geven, dus dat gaan we samen met een repetitieweekend weer inplannen.’ De uiteindelijke droom van Ten Berge voor de SBBN is dat ‘ik over vijftig jaar terugkom en dat de vereniging nog steeds bestaat en de studenten nog steeds enthousiast zijn. Het niveau hoeft niet veel hoger te zijn dan nu, maar als studenten in ieder geval hun passie voor muziek kunnen uiten, ben ik al tevreden.’ Voor Van Deelen is dat niet voldoende. ‘Ik wil een Grammy winnen natuurlijk!’, lacht hij.

Of de SBBN in de toekomst haar gouden jubileum gaat vieren, is op dit moment nog even gissen. Eerst moet de bigband de sprong in het diepe die de groep vanavond maakt, zien te overleven. De studenten zullen om acht uur optreden in het Cultuurcafé. De entreeprijs is vijf euro als je student bent en acht euro voor niet-studenten.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen