Home Papieren ANSBladartikelen Kamervragen: Roel en Ella

Kamervragen: Roel en Ella

door Redactie
In Kamervragen gaan twee studenten op ontdekkingstocht in elkaars kamer en speculeren ze over de persoonlijkheid, activiteiten en vreemde trekjes van de bewoner. Kunnen ze uitvinden wat voor persoon er achter de kamer schuilgaat? Deze editie: Roel en Ella
 
Dit artikel verscheen eerder in de eerste editie van ANS 2019-2020
 
Tekst: Pomme Rademaker
Foto’s: Julia Mars
 
 roel 350x  Ella 350x
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Roel op bezoek bij Ella 
Nog voor Roel de kamer binnenkomt, verraadt een bordje ‘Girl’ op de deur dat de bewoner een vrouw is. ‘Nou, al één mysterie is opgelost’, mompelt Roel. Binnen is de vrolijke hippiesfeer meteen opvallend: de kamer staat vol met yoga-attributen, geurkaarsen en met als kers op de taart een oosters Boeddhabeeldje. Hier wordt hij enthousiast van. ‘Dit is sowieso een spirituele meid. Tof, ik vind religies ook heel interessant.’ Dan ziet hij een tegenstrijdigheid: ‘Gek dat er allemaal boeddhistische dingen staan, maar er ook een koeienvel op de grond ligt. Daar wil ik meer over weten.’ Ondanks zijn interesse in religies ontgaat het Roel dat het eigenlijk het hindoeïsme is waar koeien heilig zijn. 
 
overzicht ella 350x De spirituele interesse is niet de enige overeenkomst tussen Roel en Ella. Roel wijst enthousiast naar de grote hoeveelheid planten in de kamer. ‘Mooie plantjes, maar daar heb ik er zelf ook genoeg van.’ De retro-bureaulamp die Ella op haar kamer heeft, vindt hij echter zo mooi dat hij die wel mee naar huis zou willen nemen. Terwijl hij alle kastjes en lades opentrekt in zijn onderzoek, doet hij een bijzondere ontdekking: op vrijwel elke vierkante centimeter bevindt zich een doosje thee. ‘Jammer, ik was op zoek naar iets sterkers.’ Wanneer hij verder zoekt, vindt hij toch twee flessen Baileys en Glühwein. Roel is nog steeds niet tevreden: ‘Ik vind dat ze een gekke dranksmaak heeft. Ze kan het beter bij thee houden’, lacht hij.

 
thee 350xRoel besluit dat de bewoner een cultureel en georganiseerd type moet zijn, als hij naar de netjes opgehangen toegangskaartjes voor musea en de foto’s van een studentenorkest kijkt. Door het boek met Anthropology erop hoeft Roel niet lang na te denken over de studie die de bewoner doet. Uit een lade vist Roel een boekje met een bandje eromheen. ‘Hmm, dit is vast een dagboek. Laat ik daar maar van afblijven’, zegt hij terwijl hij het snel teruglegt. In diezelfde la vindt hij hierna een aantal kwasten en tekenspullen. ‘Aha, nog een stukje van de puzzel, ze is creatief. Waar is haar eigen werk?’ Dat kan Roel helaas niet vinden. ‘Hier leeft een heel beschaafde antropologiestudente’, concludeert hij.

 
Ella op bezoek bij Roel
Voordat Ella bij de kamer van Roel kan komen, moet ze een groot industrie-achtig terrein met veel camera’s over. ‘Dit geeft een vreemd gevoel.’ Het contrast tussen de kale buitenkant van het complex en Roels rommelige kamer had echter niet groter kunnen zijn. ‘Ik zie…heel veel’, stamelt Ella, duidelijk een beetje uit het veld geslagen door wat haar ogen allemaal moeten verwerken. Het ziet er op zijn zachtst gezegd  ‘bewoond’ uit. De vloer is bedekt met een Perzisch kleed en staat vol met een groot aantal boeken, maar het zijn de vele muziekinstrumenten die Ella het meest opvallen. Hoe langer Ella de kamer van Roel bekijkt, hoe meer instrumenten ze ziet. Tevreden zegt ze: ‘hij is een erg muzikaal persoon als ik zo de piano, de trompetattributen en de bladmuziek zie.’ Dit bevalt haar wel.
 
overzicht roel 350x Op basis van de rommel en de stoel in de hoek die tot kledingkast is omgetoverd, denkt Ella dat de kamer van een man moet zijn. Dan trekken de bijbels haar aandacht. ‘Misschien is hij christelijk, of heeft hij gewoon belangstelling in religies.’ Door de uiteenlopende boekencollectie concludeert Ella dat zijn interesses heel breed zijn. Zo bevat de collectie onder andere een encyclopedie van de Holocaust, die hij gebruikt als computerondersteuning vanwege een gebrek aan ruimte in de boekenkast. In zijn boekenkast staan verder een boek van New Kids en bladmuziek van Pulp Fiction. Enthousiast zegt Ella: ‘Cool, Pulp Fiction is één van mijn favoriete films.’ gitaren 350xOp basis van de andere studieboeken die ze vindt, concludeert ze dat hij waarschijnlijk een managementstudie met een lerarenopleiding combineert. 
 
Voorzichtig trekt ze nog een paar lades open, maar wanneer ze de rommel daarin ziet, doet ze deze snel weer dicht. ‘Ik ga maar niet in zijn kleren neuzen, je weet nooit hoe vies die zijn.’ Ze merkt de wat uitgebreidere drankvoorraad van Roel op: ‘Hij zal vast van bier en gezelligheid houden.’ Ella is benieuwd naar de manier waarop Roel al zijn interesses combineert.

 
 
Vragenuurtje
Tijd voor de confrontatie: hadden de studenten het bij het juiste eind of sloegen ze de plank compleet mis? Voordat Roel (23, tweedejaars masterstudent Organizational Design and Development) een stap door de deur heeft kunnen zetten, brandt Ella (20, tweedejaarsstudent Antropologie) los: ‘Wat een uiteenlopende interesses heb jij!’ Roel grinnikt. ‘Schrok je niet een beetje van al die spullen toen je binnenkwam?’ Ella lacht en beaamt dat ze het inderdaad wat overweldigend vond. ‘Waarom heb je in godsnaam zo veel bijbels?’ ‘Puur wetenschappelijke interesse’, antwoordt Roel. ‘Na de volledige Bijbel te hebben gelezen, wilde ik mijn geheugen nog een keer opfrissen, maar ik had geen zin om alles nog een keer te lezen. Daarom heb ik de beknopte bijbel gekocht.’ Hij raadt Ella aan het heilige boek ook eens te lezen. ‘Maar de beknopte versie is wel genoeg, hoor’, voegt hij er lachend aan toe.

 
Vervolgens neemt Roel het woord: ‘Je bent wel geïnteresseerd in kunst, of niet?’ Dat kan Ella niet ontkennen. ‘Je hebt zeker mijn schetsboek gevonden?’ vraagt Ella, doelend op het boekje met het elastiek eromheen. ‘Ah, dat was het dus!’, antwoordt Roel, balend van deze gemiste kans. ‘Ik dacht dat het een dagboek was, dus ik heb er niet in durven kijken.’
 
Dat Ella een antropologiestudent is, heeft Roel goed opgemerkt. Het lijkt hem een leuke studie, zegt hij. ‘Mijn antropologische kennis gaat momenteel niet verder dan het New Kids Turbo boek.’ Ella is razend benieuwd naar Roels studie. ‘Ik vond zowel managementboeken als boeken van een lerarenopleiding’, zegt ze twijfelend. ‘Dat is wel een aparte combinatie.’ Roel antwoordt dat hij beide heeft gedaan. ‘Eerst heb ik Technische bedrijfskunde gestudeerd en nu ben ik tijdelijk wiskundeleraar. Dat heb je dus goed geraden.’
 
‘Qua vibe lijken we wel op elkaar’, merkt Roel op. Hij is blij dat hij niet in een degelijke IKEA-showroom binnenkwam. ‘Ik vind het tof dat je zo kunstzinnig bent. We hebben allebei wel echte hippiehollen.’ ‘Inderdaad’, lacht Ella terwijl ze nog een keer enthousiast naar de enorme gitarencollectie van Roel wijst. 

samen 750x

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen