Home Papieren ANSBladartikelen Kamervragen: Tom en Emma & Ties

In Kamervragen gaan twee studenten op ontdekkingstocht in elkaars kamer en speculeren ze over de persoonlijkheid, activiteiten en vreemde trekjes van de bewoner. Kunnen ze uitvinden wat voor persoon er achter de kamer schuilgaat? Deze editie: Tom en Emma & Ties.


Tom op bezoek bij Emma & Ties

‘Shalom!’, roept Tom bij het binnenkomen van het ruime appartement tegen een Indische ansichtkaart. ‘Hier woont vast een reislustig persoon’, zegt hij stellig als hij de deur achter zich dichttrekt. De grote rugzak in de slaapkamer en een Grand Canyon-poster lijken zijn vermoeden te bevestigen. Naast een andere ansichtkaart ziet Tom een kalender hangen. ‘Is dit de Sexy met Stijl-kalender?’, lacht hij. ‘Hoe komen ze daar nou aan?’ Het appartement van Emma en Ties is allesbehalve studentikoos. Behalve dat ze een eigen woonkamer, slaapkamer én badkamer hebben, is het ook stijlvol ingericht.

De zithoek is gezellig afgebakend met een boekenkast, er hangen lijsten aan de muur en naast het keukenblok staan bijpassende kastjes. ‘Ik ga even in laatjes frunniken, hoor.’ Hier komt Tom dozen met verjaardagsversieringen, kerstballen en knutselspullen tegen. ‘Ik heb het gevoel dat dit iemand is die het leven op orde heeft.’ Daar komt hij op terug als hij de koelkast opent: ‘Een beschimmelde tomaat’, zegt hij met een teleurgestelde blik.

Dan wordt zijn aandacht getrokken door veganistische en vegetarische kookboeken, maar al snel ziet hij ook iets anders in de overvolle kast: ‘Hij heeft wel heel veel geschiedenis-gerelateerde boeken.’ Tom grijnst: ‘Hij zal wel geschiedenis studeren.’ Dan speurt hij verder in de ruime woonkamer. Al snel houdt hij triomfantelijk een rode koker omhoog: ‘Hij is al afgestudeerd!’ Zijn blik dwaalt af en valt op een tweede bul: ‘Heeft deze persoon twee studies gedaan?’ Even fronst Tom: ‘Of wonen hier misschien twee studenten samen?’

Als hij doorloopt naar de slaapkamer, vindt hij meer aanwijzingen die dat vermoeden bevestigen: ‘Eerst dacht ik dat het een jongenskamer was, maar zo veel bh’s heb ik niet in huis’, zegt Tom als hij een kijkje in de kledingkast neemt. ‘Of het nu twee of toch één iemand is die hier woont, hij is opgeruimd en breed geïnteresseerd’, concludeert de speurhond. ‘Hij heeft veel verschillende boeken, films en allerlei aparte spullen, maar hij is niet je average kuthipster’, lacht Tom.

Ties en Emma op bezoek bij Tom

‘Interessant!’, roepen Emma en Ties in koor als ze de met stickers volgeplakte deur van Toms kamer op Hoogeveldt zien. Als Ties een sticker van de band De Naakte Waarheid ziet, schrikt hij een beetje: ‘Daar kennen we de leden van… misschien weten we dan wel van wie deze kamer is!’ Nieuwsgierig lopen Emma en Ties naar binnen. Er is maar weinig plek in de kamer, die vol staat met een groot bed, een bureau en meerdere kasten. ‘Ik denk dat hij muziek wel heel hoog heeft zitten’, is het eerste wat Ties zegt als hij langs de piano loopt en dan een ukulele in een hoekje ziet liggen.

Emma lacht: ‘Ja, zoveel instrumenten in deze kleine kamer proppen, is wel knap.’ Toms kamer staat vol met een verzameling ogenschijnlijk willekeurige spullen: een hamer, een grote knuffel en een verzameling Grolsch-beugels. ‘Hij zal wel uit Twente komen’, concludeert Ties. Emma is vooral nieuwsgierig naar alle vreemde kaarsen die verspreid in de kamer staan.

‘En hij zal wel sportief zijn’, zegt Emma, wijzend op een medaille van sportvereniging FC Kunde. Dan vindt het stel een blauw-gele sjaal met een cryptische tekst erop.

‘Is hij een nationalistische Oekraïner?’, vraagt Ties zich af. Emma lacht: ‘Toch niet helemaal Twents dus.’ Ook Tom heeft een enorme boekenkast. ‘Echt veel meer dan wij hebben’, brengt Emma uit bij het zien van een de grote boekencollectie. ‘Hij zal wel literatuurwetenschappen studeren’, voegt Ties aan als hij een boek over Europese literatuur uit de kast haalt. ‘Of taalwetenschap, of misschien Algemene Cultuurwetenschappen?’ Emma is afgeleid door Toms boeken over religie. ‘Ik denk niet dat deze persoon gelovig is’, fronst Emma. ‘De Naakte Waarheid heeft te veel kritiek op de maatschappij, dus als hij daar lid van is, zal hij wel niet gelovig zijn.’ Dan ziet ze een grote crucifix en een cd van de Mathieus Passion in de kast staan. ‘Misschien is hij gelovig opgevoed en daardoor nog steeds geïnteresseerd in het geloof.’ Ties lacht: ‘Hij kan wellicht toch een beetje gelovig zijn, maar ik kan me niet voorstellen dat hij achter elk woord van de paus staat.’

Tijd voor de confrontatie: hadden de studenten het bij het juiste eind of sloegen ze de plank compleet mis?

‘Hallo!’ begroet het drietal elkaar enthousiast als ze elkaar treffen in Toms Hoogeveldt-keuken. Ze kennen elkaar al. ‘Had je het geraden?’ vraag Tom (23, Europese Letterkunde). Ties (21, Politicologie) lacht: ‘Ja, dat was niet heel moeilijk! Er stond namelijk overal ‘Tom’ op.’ Hij blijkt geen Algemene Cultuurwetenschappen, maar Europese letterkunde te studeren. ‘Dat was de tweede keus’, zegt Ties. Tom had het wel goed geraden: Ties en Emma hebben allebei een bachelor Geschiedenis op zak. Inmiddels doet Emma (23) de researchmaster geschiedenis en Ties combineert een bachelor Politicologie met een zetel in de Universitaire Studentenraad. ‘Wil je ook de politiek in?’ vraagt Tom. ‘Nee, de harde politiek is te veel een spel voor mij. Ik wil liever echt iets bereiken. Misschien dat ik ooit projecten ga opzetten op het gebied van mensenrechten.’

Al snel komt het gesprek op de vreemde objecten die ze op elkaars kamers hebben ontdekt. Het sjaaltje was van een Amsterdams bandje: geen Oekraïens-nationalistisch voetbalartefact dus. En hoe zit het met de crucifix? ‘Het kruis heb ik gebruikt met een optreden. We hadden toen het thema ‘hoop, geloof en liefde.’ Tom grinnikt: ‘Toen hebben we op de Koningsmarkt voor vijftig euro aan kruisen gekocht. Die staan nu allemaal op onze kamers.’ Ties en Emma moeten lachen. ‘Iemand heeft zich wel eens afgevraagd of we ons gaan ontwikkelen als band of als sekte’, grijnst Tom. Eén ding zit Tom nog dwars: hoe zat het met die beschimmelde tomaat? Ties en Emma kijken elkaar verbaasd aan. ‘Dat wij niet weten waar je het over hebt, zegt al wel genoeg’, lacht Emma. ‘We hebben een groentepakket’, legt Ties uit. ‘Op zich handig, maar we hebben moeite om het op te krijgen. Je hebt ons betrapt!’ Met al die groentes en vega-kookboeken verbaast het Tom niet dat Ties en Emma vegetariërs blijken te zijn. ‘We zijn zelfs flexivegan. Zo compenseren we een beetje voor al onze reizen’, vertelt Emma voorzichtig. ‘Ja, dat dacht ik al’, zegt Tom, ‘ik zag de rugzakken en badpakken. Ik heb jullie dus toch wel een beetje goed kunnen inschatten.’

Wegens corona komt deze editie van de ANS alleen online uit. De hele ANS lees je hier.

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter