Home Reportage Hoger onderwijs voor vluchtelingen

Hoger onderwijs voor vluchtelingen

door Redactie

Kiron University, een universiteit in Berlijn, biedt gratis onderwijs voor vluchtelingen, door online cursussen Massive Online Open Courses (MOOC) aan te bieden. Ook in Nederland zoeken onderwijsinstellingen steeds meer toenadering tot deze groep.  

Weg in de samenleving vinden 
De missie van Kiron University is om vluchtelingen een kans te geven hoger onderwijs te volgen. De instelling ziet het onderwijs als een manier om een betere wereld te creëren, door mensen op te leiden en te helpen bij het vinden van hun weg in de samenleving. Door Massive Online Open Courses aan te bieden, wil de universiteit dit zo toegankelijk mogelijk maken voor vluchtelingen. Allerlei bureaucratische en praktische obstakels die vluchtelingen ervan weerhouden, worden hiermee weggenomen. De universiteit is een crowdfunding-campagne gestart om dit te financieren.

Nederland
In Nederland gaan er ook stemmen op om vluchtelingen onderwijs aan te bieden. De Hogeschool van Rotterdam is bereid om honderd vluchtelingenstudenten op te nemen en nog eens honderd andere vluchtelingen krijgen  een taal- en schakeltraject aangeboden. Dit is een van de weinige hogescholen die ook nauw samenwerkt met het UAF (Stichting voor Vluchteling-Studenten). Dit betekent niet dat de andere universiteiten en hogescholen zich hier niet mee bezighouden. Tijdens een overleg met minister Bussemaker van Onderwijs op 9 september hebben universiteiten en hogescholen toegezegd dat ze bereid zijn om meer vluchtelingen toe te laten.

Op de RU zullen dit jaar vijf nieuwe vluchtelingen komen te studeren, wat het totale aantal vluchtelingenstudenten aan de RU op veertien brengt. Ongeveer honderd vluchtelingen hebben afgelopen semester Nederlands geleerd bij Radboud in’to Languages.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen