Home Artikelen Campus sneeuwvrij maar studenten blijven weg – De Hooiberg

Campus sneeuwvrij maar studenten blijven weg – De Hooiberg

door Annika Eskes

Scherper dan De Speld en ook makkelijker te vinden: De Hooiberg. De nieuwsrubriek waar je zo doorheen prikt. Deze keer: Campus sneeuwvrij maar studenten blijven weg.


Op dinsdagnacht is er met man en macht gewerkt om de campus geheel sneeuwvrij te maken. De sneeuwploegen wisten zich ondanks de vrieskou in het zweet te werken en draaiden monstershifts van soms wel 15 uur lang. Met grof geschut werden de paden naar belangrijke campusgebouwen beloopbaar gemaakt. Woensdagochtend werd de campus sneeuwvrij opgeleverd, maar alle gedane moeite bleek voor niks te zijn.

Friso de Winter, hoofd van de sneeuwploeg, zag het resultaat van zijn harde werk als sneeuw voor de zon verdwijnen: ‘Waar zijn die verdomde studenten nou? In mijn generatie konden we nog wel tegen een beetje sneeuw.’ Wanneer hij er aan wordt herinnerd dat er al twee maanden geen studenten meer welkom zijn op de universiteit, is hij niet salty maar juist trots op zijn onbaatzuchtige werk. Simone de Wit, portier bij het Erasmusgebouw, is ook zeer te spreken. ‘Ze hebben mijn werk een stuk makkelijker gemaakt’, stelt ze vanuit het volledig verlaten Erasmusgebouw.

Storm van den Koude, een van de betrokken sneeuwruimers, geeft aan dat het geen nakkie was om de hele nacht door te scheppen. Om toch wakker te blijven hielden de mannen en vrouwen van de sneeuwploeg de lijntjes kort. ‘Bij elke schep witte sneeuw die we weg schepten, kregen we er gelijk eentje van onze collega’s om in onze neus te schuiven’, gnuift Van den Koude agressief.

De sneeuwploeg houdt zich nu nog vooral bezig met het repareren van vastgevroren ingangen. De Winter is aan de slag bij de hoofddeur van het Huygensgebouw, waar al twee maanden geen enkele student doorheen is gelopen. ‘Ik heb een stormram van de ME geleend, daarmee moet ik de deur wel open krijgen.’ Na een lange vier uur proberen in de kou, zit er beweging in de deur. Ook lijkt inmiddels de eerste student op de campus aangekomen te zijn. Gretig houdt De Winter de deur voor de jongeman open. ‘Gast, flikker op. Ik ben onderweg naar huis om mijn Zoom-college te volgen’, zegt hij ijskoud.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen