Home VermaakDe Graadmeter De Graadmeter: Hakken

De Graadmeter: Hakken

door Inge Spoelstra and Amber Stoelman

Dit artikel verscheen eerder in de eerste editie van ANS 2020-2021.

In De Graadmeter zijn de mogelijkheden niet te overzien. Waar kun je het beste wildkamperen, wat is het hipste kapsel en hoe scoor je het snelst een bedpartner? In De Graadmeter onderzoekt ANS de opties. Deze keer: hakken.


Wat: Hakmes
Moeite: Lak aan klootz-hak
Resultaat: gezond te grazen nemen
Cijfer: 2/5

Je huisgenoot laat al dagen zijn vieze vaat in de gootsteen staan. Wanneer de aangekoekte havermout je bijna te veel wordt, denk je aan de scherpe messenset die ligt te verstoffen in de keukenla. Je wil testen of je je frustratie kwijt kunt op de groentes voor je avondmaal. Tijdens het hakken lijkt de paprika ineens wel heel veel op de verrotte kop van je huisgenoot.

Met een waas voor ogen fantaseer je dat de paprika ook zijn zielige persoonlijkheid heeft. Plots word je wakker geschud door wat paprikasap dat in je oog vliegt. Het mes snijdt van twee kanten: je hebt je groentes nog nooit zo fijn gehakt, maar het mes speelt je frustratie beangstigend veel in de hand.

Wat: Hacks voor stacks
Moeite: Java-drama
Resultaat: 404-error
Cijfer: 2/5

Jouw sneue serveerbaantje heeft de crisis niet overleefd. Teren op de geldstroom van ome DUO is ook niet ideaal en er zal dus een nieuwe inkomstenbron moeten komen. Je zoekt een baantje waarvoor je je comfortabele bed niet uit hoeft. Op Google vind je het antwoord: beroepshacker. In de pretstudietoren heb je helaas niets geleerd over computertechniek dus je zult eerst moeten oefenen.

Je vindt een game die je leert om wachtwoorden te hacken, bedoeld voor middelbare scholieren. De eerste levels zijn kinderspel, maar wanneer er wordt gevraagd in JavaScript te schrijven, zie je het toekomstplan in enen en nullen opgegaan. Je bent teleurgesteld door de hack-tragedie, maar door het verdere tekort aan baantjes, is er niets dat nog tussen jou en je bed komt. 

Wat: Op hakken flaneren
Moeite: Blikken incasseren
Resultaat: Weinig pret door teveel vet
Cijfer: 2/5

Na maandenlang in quarantaine te hebben gezeten, is je lichaam vergroeid met je pyjama. Het is veel te lang geleden dat je je sexy hebt gevoeld. Nu je toch nog boodschappen moet halen, besluit je tijdens het korte tochtje je hoge hakken uit te proberen. Langzaam maar zelfverzekerd loop je naar de supermarkt. Je flaneer-tactiek blijkt te werkt want buiten fluiten twee mannen je meteen na. Eenmaal in de winkel loopt het minder soepel waardoor je wankelend verder wandelt. De coronakilo’s hebben er flink op ingehakt waardoor de hakken je op de hielen zitten. Je gaat snel naar huis en opent de zak chips die je net hebt gekocht. Verleidelijk lik je de chipskruimels van je vingers. Sexy is ook maar relatief.

Wat: Hakkûhhh
Moeite: innerlijke Paul Elst-hak
Resultaat: coronaproof dansmoves
Cijfer: 5/5

Toen de kappers nog dicht waren, heb je uit pure wanhoop je haar gemillimeterd. Je lijkt wel op een gabber. Wie A zegt, moet ook B zeggen en dus besluit je dat je moet leren hakken. Na het kijken van tientallen tutorials voer je je eigen krampachtige variant uit.

Het is duidelijk dat jouw voeten al even niet van de vloer zijn geweest en ook je gevoel voor ritme laat te wensen over. Je zet je ene voet achter de andere en maakt kleine schopbewegingen tussendoor. Je voelt je een Kung-fu-krijger die een beroerte krijgt. Toch heb je goede moed bij een second opinion. Na een kort maar krachtige videoperformance stellen je vrienden dat je een ravemeister bent. Jij wordt de ster van toekomstige coronafeestjes.

Wat: Hak met Herman
Moeite: Doorslikken
Resultaat: Geen geschmäck met HAK
Cijfer: 1/5

Een halfjaar geleden ben je om Rutte een hak te zetten meegegaan in de corona-hysterie. Je was bang dat de crisis op je voorraadkast zou inhakken en hebt een winkelkar vol HAK-potten ingeslagen. Hoewel je het inmiddels niet meer zo nauw neemt met de anderhalvemetersamenleving, staan de conserven nog op geïsoleerd in de kast.

Net wanneer je je afvraagt wat je met al die potten moet doen, kom je op YouTube een reclame van potige sterrenkok Herman den Blijker tegen. Je knutselt een maaltijd in elkaar met de bonen van HAK, fopgehakt en een nog net niet beschimmelde courgette die je onderuit je koelkast hebt gevist. Hoeveel ingrediënten je er ook tegenaan gooit, de weeïge bonen blijven de dominante toon aanvoeren. Je zult Den Blijker nooit meer vertrouwen. Hak-stikke vies.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen