Home Vermaak De zes studentenzintuigen

De zes studentenzintuigen

Door de alternatieve introductie, het aangetaste Nijmeegse nachtleven en de weinige fysieke colleges dit jaar is de kennismaking met het echte studentenleven voor de eerstejaarsstudenten incompleet. Wat staat je in deze nieuwe levensfase allemaal te wachten? ANS geeft een handleiding voor de zes zintuigen in een studentenjasje waarmee je jezelf onder kan dompelen in het leven van een student.


Horen

In zijn hiphopnummers introduceert de Amsterdamse student Sociale geografie Gotu Jim de luisteraar met het typische studentenleven. Zo rapt hij in zijn tracks over een mooi meisje op een swapfiets –Swapfiets– en heel veel over het heftige uitgaansleven dat hij als student ervaart. Daarmee is hij bij uitstek de persoon om je op auditief niveau in het wilde studentenleven onder te dompelen. Naast de sterke vertelsels van Gotu Jim is er de mogelijkheid om naar andere verhalen over het leven als student te luisteren in Studententijd de Podcast. In deze podcast spreken drie studenten over hun ervaringen op het gebied van financiën, een kamer zoeken en het onderhouden van persoonlijke hygiëne.

Zien

De serie over het Nederlandse studentenleven is Feuten. In Feuten kijk je mee met de gang van zaken binnen een -fictieve- studentenvereniging in Amsterdam waar het er nogal heftig aan toe gaat. Vanaf de bank is het heerlijk meesmullen van de vele liters bier, de hiërarchie tussen de studenten en hun liefdeslevens. Als je geen zin hebt om jezelf 28 afleveringen lang onder te dompelen in deze extreme vertolking van het leven van een student, is de film Feuten: Het Feestje die uit de serie volgde wellicht een beter alternatief. Voor de lezers is Niemand in de Stad van Philip Huff een geschikte manier om het studentenleven te leren kennen. Je volgt een verhaal over vriendschappen en liefde in het dynamische leven van de Amsterdamse geschiedenisstudent Philip. Een waarschuwing vooraf is dat Niemand in de Stad gaat net als Feuten over hele extreme en korporale studentenlevens gaat, en zodoende het leven van een doorsnee Nijmeegse student misschien niet helemaal accuraat representeert. Je zal in ieder geval op het heftigste zijn voorbereid.

Proeven

Voor de doorsnee student zijn er doorgaans beperkte financiële mogelijkheden. Je studie, kamer en levensonderhoud vormen tezamen een torenhoog uitgavenpatroon. Een van de makkelijkste zaken waar je op kunt bezuinigen zijn de levensmiddelen. De eerste stap hierin is de overstap, als die nog niet gemaakt is, van A-merken naar huismerk. Waarom vijftien euro voor een kratje bier uitgeven als een kwart daarvan ook volstaat? Vervolgens is het zaak om ook binnen het assortiment van het huismerk zo min mogelijk uit te geven. Bovendien mag het voorbereiden van een maaltijd niet teveel tijd en moeite kosten. De oplossing hiervoor is het klassieke studentenrecept, pasta! Bij dezen:

  • Kook 100 gram pasta per persoon – van het huismerk natuurlijk –
  • Bak iets wat je door de pasta heen wilt gooien. Suggesties: pesto of tomatensaus, eventueel met kip er doorheen
  • Gooi er peper en zout over

Laat je smaakpapillen kennismaken met het studentenleven!

Ruiken

Als de pasta eenmaal klaar en opgegeten is, blijft er dikwijls nog een restje over. Dat is superhandig want er gaat ongetwijfeld een dag komen waarop er geen tijd is om een mooie maaltijd in elkaar te flansen. Ondanks het grote voordeel dat zo’n kliekje biedt, verdwijnt het voedsel bij studenten toch vaak in de vergetelheid, met een onherkenbare pasta als resultaat. Laat ter voorbereiding op het studentenleven dus zo’n bakje met etensrestjes een paar weken in de koelkast staan. Dan zal er zo’n walgelijke geur uit opstijgen dat je neus bestand is tegen alle aromatische ongemakken die de komende paar jaren je nog gaan bieden. Het blijft namelijk niet alleen bij beschimmeld eten…

Voelen

Als student is de kans redelijk groot dat je alcoholgebruik zal toenemen. Verenigingsborrels, het uitgaan of een huisavondje: steevast beleven studenten dit, of het nodig is of niet, met een biertje in de hand. De vraag is alleen hoe dit biertje wordt geopend. Een bieropener is niet altijd voorhanden, maar er zijn door te voelen genoeg overlevingsmethoden. Pak een flesje bier erbij, neem plaats voor een tafel, zet een kratje naast je, tover een aansteker tevoorschijn en het kan niet meer misgaan. De tafel is te gebruiken door de dop van het flesje met je hand erop gedrukt tegen de tafelrand te zetten en het flesje vervolgens als een hefboom omhoog te draaien. De dop schiet er vanzelf af. Hetzelfde hefboomprincipe is op de tast toe te passen bij het bierkratje waar je het – huismerk – biertje uit hebt getoverd, de onderkant van je aansteker of een ander bierflesje. Als er echt niks beschikbaar is, blijft de kaak als laatste redmiddel over. Daarbij speelt wel het dilemma tussen de zenuwpijn in je mond – die je vervolgens met de alcohol weer verdooft – en een biertje minder. Het is maar wat je liever hebt.

Het zesde zintuig

Als het biertje eenmaal is geopend, op welke manier dan ook, wordt het natuurlijk geconsumeerd. Met een van de fameuze drankspellen die het Nijmeegs studentenleven rijk is, glijdt de ene na de andere goudgele rakker er gemakkelijk in. Zo kan het nog weleens voorkomen dat je als student in plaats van series op Netflix, een avondje alcohol zit te bingen. Het gevaar ligt hier om de hoek want er komt een moment dat nog een biertje er een teveel zal zijn. Je belandt dan niet feestend in de Molenstraat, maar barfend op de bank. Om dit te voorkomen komt het zesde zintuig, je intuïtie, eraan te pas. Vraag jezelf af of je dit biertje nog aan kan of niet. Volg je studenteninstinct en doe wat je lichaam je vertelt. Het zesde studentenzintuig is misschien wel het belangrijkst van allemaal vanwege de veelzijdige inzetbaarheid. Naast het avondbepalende biertje kun je het bijvoorbeeld ook gebruiken om te beslissen of je de volgende ochtend wel of niet naar dat college gaat en je de pasta die je al een tijdje in de koelkast hebt staan misschien toch nog in de magnetron kan doen.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen