Home Vermaak Even helemaal iets anders: bijzondere vakken aan de RU

Even helemaal iets anders: bijzondere vakken aan de RU

door Redactie

Vorig jaar besteedde ANS al aandacht aan het belang van interdisciplinair onderwijs. Buiten de grenzen van je eigen vakgebied kijken, kan erg nuttig zijn. En er is voor ieder wat wils aan de Radboud Universiteit (RU). De vakken die studenten kunnen volgen variëren van ‘Sterevolutie’ tot ‘Goederenrecht’. Maar voor wie eens helemaal iets anders wil doen, zijn er ook genoeg bijzondere vakken te vinden. ANS zocht er vijf voor je uit.

I made the devil do it: Conjuring Spirits in Late Medieval England (5 EC)
Voor wie de boeken van Harry Potter allang heeft verslonden of voor wie de boeken net iets te simpel vond, bestaat er een vak over magie in Engelse literatuur. Tenminste, magie in literatuur uit de middeleeuwen. Bij dit vak leren studenten hoe magie als consistent, logisch systeem werkte, voordat de moderne tijd aanbrak. Volgens de vakomschrijving is het behulpzaam om te kijken naar hoe onze voorouders omgingen met vraagstukken, die de mens nu nog steeds bezighouden. In de middeleeuwen was magie hierbij een belangrijk element. Het vak stelt geen voorkenniseisen en is dus voor iedereen te volgen.

Biodiversiteit (6 EC)
Haal je liever een frisse neus dan dat je met je neus in de boeken zit, dan is dit vak ideaal. Het tentamen voor ‘Biodiversiteit’ bestaat namelijk uit een persoonlijke toets over het herkennen van planten en insecten. Die moet je natuurlijk eerst vinden, dus ga je de velden in op zoek naar vlinders en planten. Met deze kou misschien geen pretje, maar dan is een kop warme chocolademelk extra verdiend. En je hebt wel mooi zes studiepunten binnengesleept.

Gelukkig leven (5 EC)
Hoe word ik gelukkig? Het antwoord op deze vraag zouden we allemaal wel willen weten.
Maar waar worden we gelukkig van? En wat is geluk eigenlijk? Tijdens dit vak benader je geluk op een wetenschappelijke manier en onderzoek je welke factoren daarbij een rol spelen. De colleges worden gegeven door docenten met verschillende deskundigheden. Zo wordt er een college gegeven over de psychologie achter geluk, maar ook een over de economische kant van geluk. Of je helemaal zen wordt van het college geluk en mindfulness, moet nog blijken, maar interessant klinkt het wel. Als je dit vak volgt ben je niet alleen een paar EC, maar ook een boel levensinzichten rijker.

Extreme makeover. Lichaamstransformaties cultuur en ideale zelf (v/m) (5 EC)
Het schoonheidsideaal verandert met de tijd en is binnen elke cultuur anders. Tegenwoordig is het streven naar dat ideaalbeeld vergemakkelijkt door de komst van plastische chirurgie. Daarnaast lijken de grenzen tussen de geslachten te vervagen. Hoewel de naam van het vak dus suggereert dat het om mannen en vrouwen gaat, behandelt het vak ook alles er tussenin. Voor wie zich afvraagt waar het ideaalbeeld eigenlijk vandaan komt en of het wel echt zo is dat onze (gender)identiteit vrijer is dan ooit, kan zijn hart ophalen bij het vak ‘Extreme makeover’ van de Faculteit der Sociale wetenschappen.

Mechanical engineering: designing and manufacturing instruments (2 EC)
In twee weken worden studenten klaargestoomd om ingenieur te worden, dat is de bedoeling van het vak Mechanical engineering: designing and manufacturing instruments. Aan het eind van deze cyclus heb je niet alleen geleerd om te denken als ingenieur, maar ga je ook naar huis met een zelfgemaakte bankschroef. De toetsing bestaat namelijk uit het ontwerpen en maken van dit gereedschap.

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter