In de Graadmeter zijn de mogelijkheden niet te overzien. Waar kun je het beste wildkamperen, wat is het hipste kapsel en hoe scoor je het snelst een bedpartner? In De Graadmeter onderzoekt ANS de opties. Deze keer: Bellen voor hulp
Tekst en foto’s: Tijn Oostenbrink & Wout Zerner
Dit artikel verscheen eerder in de zevende editie van ANS.
Wat: DUO
Hulplijn: Zorgzame moeder
Resultaat: Schuldbewust
Graadmeter: 4/5
Ome DUO staat bekend als een gulle gever. Als de studieschuld een halve ton aantikt, grijp je snel naar de telefoon om uitleg te vragen. Na een oneindig aantal keuzemenu’s kom je in de wacht te staan. De beloofde wachttijd van vier minuten is een net zo grote illusie als het afronden van een bachelor binnen drie jaar. Wanneer eindelijk een telefoniste opneemt, weet ze je met een moederlijke stem gerust te stellen. DUO maakt zijn reputatie waar, want een groot deel van de schuld is een gift. Vlak voordat je wilt ophangen drukt de telefoniste je nog snel op het hart: ‘Vergeet niet dat je reisproduct aan het eind van het jaar afloopt.’ Het helpdeskequivalent van je moeders befaamde uitspraak: “Vergeet je broodtrommel niet.”
Wat: OV-chipkaart
Hulplijn: Gezellige tante
Resultaat: Kat op je OV
Graadmeter: 2/5
Bij het aanvragen van een nieuwe OV-chipkaart heb je per ongeluk een foto van je huisdier meegestuurd in plaats van die leuke vakantiefoto. Omdat de oplossing digitaal onvindbaar is, besluit je de helpdesk te bellen. In een sneltreinvaart neemt een medewerker op. Met een vrolijk Surinaams accent begroet ze je. Wanneer het probleem is voorgelegd, slaat de vrolijkheid in haar stem al snel om naar verbazing. Toch doet ze een poging om uit te leggen hoe je dit project weer op de rails krijgt. Haar verwarrende uitleg zorgt ervoor dat je het spoor nog verder bijster raakt. Ze valt vaker in herhaling dan er ‘werkzaamheden’ aan het spoor zijn. Je hangt op en kan een glimlach niet onderdrukken bij de gedachte aan Felix op je OV.
Wat: Vodafone
Hulplijn: Studentikoze ervaringsdeskundige
Resultaat: Ex over de rooie
Graadmeter: 3/5
Wanneer je wakker schrikt, komen langzaam de herinneringen aan gisteravond terug. In een (slaap)dronken toestand graai je naar de telefoon. De kater slaat nog harder toe wanneer een wanhopig appje aan die leuke ex het telefoonscherm siert. Vodafone zal wat nog over is van je reputatie moeten redden en na een web aan keuzemogelijkheden neemt een studentikoze medewerker op. Meneer is ook jong geweest en kan zich wel inleven in dit soort nachtelijke escapades. Uit ervaring weet hij dat een ongeopend WhatsAppbericht kan worden verwijderd. Lachend drukt hij je nog op het hart: ‘Zet de volgende keer je internet uit tijdens het stappen.’ Jammer genoeg werkt WhatsApp niet zo en heeft je ex nu het genoegen jouw kansloze smeekbede terug te lezen.
Wat: Gemeente Nijmegen
Hulplijn: Sjekkie op de lip
Resultaat: IJskoude douche
Graadmeter: 4/5
Met een zwembad in de tuin word je vanzelf een legende onder studentikoos Nijmegen. Zonder vergunningen ga je nat in Nederland, dus moet een telefoontje naar de gemeente uitkomst bieden. Vrij snel wordt er opgenomen door een man met een shagstem waar de terreinmeester van de plaatselijke voetbalclub jaloers op zou zijn. Hij verwijst je door naar twee andere loketten en adviseert vooral om nog niet te gaan graven. Dat jij eerder kan zwemmen in de benodigde vergunningen dan in het zwembad staat als een paal boven water. Nadat je hem bedankt voor zijn service meldt hij dat hij wel wil langskomen als het bad klaar is. Met zijn stem nog in het achterhoofd laat je zijn verzoek zwemmen.
Wat: SSH&
Hulplijn: Twijfelaar
Resultaat: Dakloos
Graadmeter: 2/5
De zoektocht naar een kamer is lastig zonder inschrijving bij de SSH&. Je besluit ze toch maar te bellen, want het ouderlijk nest ben je inmiddels ontgroeid. Een computerstem verwelkomt de beller in zowel Nederlands als Engels. Sneller dan het internet van de SSH& wordt de telefoon opgenomen. Je vraagt hoe lang het duurt voordat je eindelijk uit huis kan. ‘Als je nu inschrijft is de kans wel groot dat je een kamer vindt voordat de eerstejaars reageren,’ vertelt hij na een lange stilte. ‘Reageer vooral op de minder populaire kamers met veel huisgenoten.’ Omdat je van het kastje naar de muur wordt gestuurd, vraag je of er niet een ander bedrijf is dat kan helpen. Na de zoveelste aarzeling sluit hij af: ‘Misschien moet je dat maar googelen.’