Home VermaakDe Graadmeter De Graadmeter: Goede voornemens

De Graadmeter: Goede voornemens

door Redactie

In De Graadmeter zijn de mogelijkheden niet te overzien. Waar kun je het beste wildkamperen, wat is het hipste kapsel en hoe scoor je het snelst een bedpartner? In De Graadmeter onderzoekt ANS de opties. Deze keer: Goede voornemens.

Tekst en foto’s: Julia Meilink en Floor Toebes

Dit artikel verscheen eerder in de vierde editie van ANS.

god450x

Wat: Je ziel reinigen
Moeite: Niet godslasteren
Resultaat: God mag het weten
Score: 2/5

Je komt nooit op tijd, maar speciaal voor de Heer zit je een half uur te vroeg in de kerkbanken. Na al je zonden in 2018 is het drastisch nodig om de ziel te zuiveren. Zenuwachtig voor je ontmoeting met Hem gebruik je in het gesprek met je buurvrouw te veel scheldwoorden. De jeugd is tot je verrassing in groten getale aanwezig. Een aantal kinderen moet onbegrijpelijke kerkteksten voordragen. Ze struikelen daarbij niet alleen over kerkbanken, maar ook over lastige woorden als ‘parochiegemeenschap’. Je danst niet naar de pijpen van de kerk en besluit voor het zingen de kerk uit te gaan. Bang om evenals de naïeve kinderen te worden geïndoctrineerd, laat je het evangelisch geneuzel voor wat het is. Een heilig boontje zul je toch nooit worden.

hardlopen450xWat: Kerstkilo’s eraf rennen
Moeite: Benen bewegen
Resultaat: Te hard van stapel
Score: 1/5

Hordes aan mensen maken elk jaar aanstalten tot een hardloopcarrière en ook jij doet een treurige poging. Waar je ervaren loopmaatje al rekt om warm te worden, verrek jij van de snijdende kou. ‘Ik heb echt geen conditie’, zegt ze nog. Voor je het weet rent de leugenachtige trut je voorbij met een tempo sneller dan dat van Daphne Schippers. Na veel bloed, zweet en tranen loop je eindelijk naast je maatje. Wat voor haar voelt als een kort blokje om, voelt voor jou als een marathon. Met het laatste beetje kracht in je benen sleep je jezelf naar een Hemaontbijtje. Terwijl je uitgeput een croissant in je mond stouwt, bedenk je dat je de terugweg maar gaat wandelen: hardlopen probeer je volgend jaar wel weer.

vegetarisch450xWat: Vegetarisch eten
Moeite: Je eigen boontjes doppen
Resultaat: Honger
Score: 2/5

Als een echte wereldverbeteraar besluit je je ecologische voetafdruk drastisch te verminderen. Je trekt je geitenwollen sokken aan en ruilt plofkip in voor bladgroente. Je vult je bord met alle groentes die in de Dikke Van Dale staan. Het resultaat is pasta met wat prut. Je wordt duizelig van al dat groen en ziet door de bonen de broccoli niet meer. Het is duidelijk dat je een groentje in de vegetarische wereld bent. Als een kip zonder kop begin je in te hakken op de stompjes die voor je liggen. Smachtend naar een dikke, vette hamburger werk je met grote moeite je bord leeg. Het maaltje heeft kraak noch smaak. Hoewel de wereld wat is verbeterd, heb jij hier geen kaas van gegeten.

fiets450xWat: College in stijl
Moeite: Warm blijven
Resultaat: Doordrenkte tuthola 
Score: 1/5

Met je afgetrapte schoenen en veel te grote truien zag je er in 2018 vaak uit als een zwerver, dus trek jij dit jaar alles uit de kast om je imago wat aan te kleden. Bij chique kleren horen hoge hakken, wat er in combinatie met de gladde wegen toe leidt dat je iets weg hebt van Bambi op het ijs. Nu snap je waarom al die chique meisjes zich in een Mercedes voor de deur laten afzetten. Jij zult het moeten doen met een verroeste fiets. Wie mooi wil zijn, moet pijn lijden. Natgeregend druip je de collegezaal binnen. Je vrienden merken cynisch op dat je eindelijk wat moeite hebt gedaan. Conclusie: je hebt het koud en niemand vindt je mooi.

oma450xWat: Oma opzoeken
Moeite: Laatste roddels bijhouden
Resultaat: Vette vingers
Score: 5/5

Je oma lijdt aan dementie, en ook jij hebt al een tijdje niet aan haar gedacht. In 2019 besluit je haar daarom wat vaker op te zoeken. Tevreden plof je neer bij haar open haard waarna het geleuter kan beginnen. Ze steekt van wal met een oordeel over haar nieuwe buren: ‘Het zijn protestanten, maar ze zijn wel aardig hoor.’ Ook je nichten, ooms en overleden opa passeren de revue. Tig roddels later is het eindelijk tijd voor cake. Je bent vol aan het profiteren en propt er ook nog een broodje kroket achteraan. Aan het einde van de dag zijn zowel jij als je oma blij om elkaar weer te hebben gezien. Nog warm van de kroketjes fiets je naar huis.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen