Home VermaakDe Graadmeter De Graadmeter: Innerlijke rust

De Graadmeter: Innerlijke rust

door Redactie

In De Graadmeter zijn de mogelijkheden niet te overzien. Waar kun je het beste wildkamperen, wat is het hipste kapsel en hoe scoor je het snelst een bedpartner? In De Graadmeter onderzoekt ANS de opties. Deze keer: Innerlijke rust.

Tekst: Jean Querelle en Vincent Veerbeek
Foto’s: Danique Janssen, Jean Querelle en Vincent Veerbeek

Dit artikel verscheen eerder in de tweede editie van ANS.

Wat: Real-life schaapjes tellen Graadmeter schapen tellen
Moeite
: Je ogen openhouden
Rust: Woloverwogen de dag door
Score: 5/5

Een van de bekendste methodes om zorgeloos weg te dommelen nadat je ’s avonds onder de wol kruipt, is toch wel het tellen van denkbeeldige schapen. Maar werkt het overdag ook? Als je tussen de colleges door even tot jezelf wil komen, kunnen de blatende viervoeters best een pootje helpen. Per toeval ontdek je een weiland vol wol in de buurt van de d’Almarasweg. De grote volkstelling kan beginnen. Met enkel het geluid van de rustig kauwende grazers op de achtergrond en de geur van vers gras tijdens het turven, ontspan je volledig. De lome dieren hebben duidelijk geen last van deadlines of tentamenstress. Na verloop van tijd vraag je jezelf af waarom jij niet het leven van een schaap kan leiden. De teller blijft steken op 46, meer dan het aantal studiepunten dat jij dit jaar gaat halen.

Wat: Fidget spinnerGraadmeter fidget spinner
Moeite: Kinderspel
Rust: Verdraaid matig
Score: 3/5

Het vinden van innerlijke rust is even makkelijk als speelgoed stelen van een kleuter. Jat de fidget spinner van je zesjarige neefje zodat je zelf niet voor de kosten op hoeft te draaien en voor je het weet ben je de hele middag zoet. Voor wie spelen met een gewone tol te ouderwets vindt, zijn deze kekke hebbedingen misschien een oplossing. Gefixeerd op het speeltje raast het leven als een zwart-witfilm aan je voorbij, waardoor de hectiek van alledag even helemaal wegvalt. Terwijl je naar de zoevende wieltjes staart, realiseer je je al snel dat niet alles om jou draait, een geruststellende gedachte. De roterende beweging is echter zo monotoon dat je al vrij snel uitgespeeld bent. De wereld draait immers ook gewoon door.

Wat: BlowenGraadmeter blowen
Moeite
: Beetje bijdraaien
Rust: Mindblowing
Score: 3/5

Volgens menig hangjongere is de beste manier om aan de dagelijkse sleur te ontsnappen het gebruik van geestverruimende middelen. Een ritje langs de plaatselijke McBlunt is snel gemaakt. Een papiertje oprollen lijkt simpel, maar in de praktijk gaat het een stuk minder vloeiend dan gedacht. Wanneer je uiteindelijk tevreden bent met je toeter zoek je met wat vrienden een plekje in de buitenlucht. Door de wind is het lastig om de pretsigaret aan te steken, maar na drie pogingen brandt het vreugdevuur dan toch. Sommige voorbijgangers werpen je een verwijtende blik toe, wat ervoor zorgt dat je innerlijke onrust groeit met iedere hijs. Je vrienden paffen vrolijk door, voor hen lijkt er geen wolkje aan de lucht. Terwijl zij een zak chips leegeten, blaas jij de aftocht.

Wat: Doe-het-zelf yogaGraadmeter yoga
Moeite: Sport zonder spierpijn
Rust: Afgemat maar voldaan
Score: 4/5

Wanneer de prijs van een sportabonnement je innerlijke rust teveel verstoort, is thuis yoga beoefenen een makkelijk en goedkoop alternatief. Op internet staan genoeg filmpjes van yogameesters die je graag alle hoeken van de kamer laten zien. Bovendien doet een oud vloerkleed prima dienst als yogamat en kan je trainingsbroek gewoon aanblijven. Op commando ga je in de eerste houding staan, om vervolgens de ene na de andere pose vloeiend in elkaar over te laten lopen – Twister is er niks bij. Naarmate je je lichaam in steeds gekkere bochten wringt, verdwijnen alle aardse zorgen en eerdere scepsis over de hele onderneming. Je waant je even in sferen van hemelse rust. Toch zou wat meer oefening de kalmte vergroten, want je stijve lijf is duidelijk nog niet gewend aan al deze halsbrekende capriolen.

Wat: Dutje doen met walvisgeluidenGraadmeter walvis
Moeite
: Surfen naar een playlist
Rust: Confused Willy
Score: 2/5

Als student verzuip je regelmatig in grote hoeveelheden werk. Dat je innerlijke rust dan te wensen over laat, staat als een paal boven water. Om de dagelijkse verantwoordelijkheden te ontlopen, besluit je een dutje te doen. Een vriend vertelde dat walvisgeluiden bijzonder rustgevend werken. Een playlist op YouTube is snel gevonden en aandachtig luister je naar het onderwatervocabulaire. Je spreekt echter niet zo goed Walvis als Dory uit Finding Nemo, dus de gesprekken zijn vaak onbegrijpelijk. Ondanks de Babylonische spraakverwarring dobber je weg op het gezang van de zeereuzen, maar zo gedesoriënteerd als een schipbreukeling word je wakker. De geluiden klinken in slaap(ver)dronken toestand nog vreemder en happend naar adem klik je de playlist weg.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen