Home VermaakDe Graadmeter De Graadmeter: Nostalgische pauzespelletjes

De Graadmeter: Nostalgische pauzespelletjes

door Redactie

In De Graadmeter zijn de mogelijkheden niet overzien. Waar kun je het beste wildkamperen wat is het hipste kapsel en hoe scoor je het snelst een bedpartner? In De Graadmeter onderzoekt ANS de opties. Deze keer: Nostalgische pauzespelletjes

Tekst: Mae Boevink en Sam Frijnts
Foto’s: Ted van Aanholt en redactie

Dit artikel verscheen eerder in de tweede editie van ANS

HinkelenWat: Hinkelen
Benodigdheden: Krijt en lichaamscoördinatie
Jeugdsentiment: Een wit lijntje leggen
Beoordeling: 3/5

Het kind in jezelf smeekt om meer aandacht, dus wordt het tijd om hinkelen weer een kans te geven. Met een krijtje in de hand teken je een mooie hinkelbaan midden op het Erasmusplein. Zet je beste beentje voor, want iedereen met gespierde benen vormt een bedreiging in dit spel. Na een aantal keer klungelen met het gooien van het spelsteentje wordt het duidelijk dat je je poot stijf moet houden, wil het spel voor jou succesvol verlopen. Het wachten op je beurt maakt het lastig om op de been te blijven. Je coördinatie- en uithoudingsvermogen waren toch beter toen je van mama nog niet mocht drinken. Stappen zonder alcohol gaat nu niet meer zo lekker.

Annemaria KoekoekWat: Annemaria Koekoek
Benodigdheden: Stalen zenuwen
Jeugdsentiment: Meters smokkelen
Beoordeling: 4/5

Stilzitten in college blijft lastig. Annemaria Koekoek is daarom het ideale pauzespel om je benen even goed te strekken. Het doel is om als eerste bij Annemaria; bewaker van de finishlijn, aan te komen. De adrenaline giert door je lijf naarmate je dichterbij komt. Zodra Annemaria zich omdraait en je indringend aankijkt, komt het aan op stalen zenuwen en een pokerface. Stilstaan zorgt ervoor dat je in de race blijft. Geregeld wordt er geschreeuwd dat iemand anders beweegt. De spelers zijn namelijk fanatieker dan de deelnemers aan de Hunger Games. Natuurlijk probeer je ook wat meters te smokkelen. Valsspelen blijft immers op iedere leeftijd leuk.

StoeprandenWat: Stoepranden
Benodigdheden: Rustige straat
Jeugdsentiment: Flashbacks naar trefbal
Beoordeling: 2/5

Spelen met ballen blijft lastig. Stoepranden is uitermate geschikt voor mensen met weinig vrienden; het kan namelijk maar met twee mensen worden gespeeld. Een bal op een stoeprand gooien lijkt simpel, tot blijkt dat je er geen bal van kan. Opeens wordt pijnlijk duidelijk waarom je vroeger nooit als eerste werd gekozen bij trefbal. Sommige stoephoeren zijn namelijk meer bedreven in het spelen met ballen en hebben binnen de kortste keren het winnend aantal punten binnen. Dit alle zorgt ervoor dat je al snel aan het randje van de afgrond staat en wilt opgeven. Je zal ballen moeten tonen om niet uit frustratie huilend naar huis te rennen. Stoepranden is living on the edge.

Tien tellen in de rimboeWat: Tien tellen in de rimboe
Benodigdheden: Puike verstopplek
Jeugdsentiment: Mams magische wasmiddel
Beoordeling: 2/5

Tot tien kunnen tellen en kunnen rennen zijn de enige twee voorwaarden voor het spelen van tien tellen in de rimboe. Je moet geen last hebben van verlatingsangst, want je gaat in je eentje op je eentje op expeditie in het oerwoud. Wanneer iedereen is weggestoven staat ook de zoeker er alleen voor, maar hier komt na de eerste buut verandering in. In de rimboe vormt zich een slinger van mensen die zijn gebuut, om erachter te komen wie waar zit. Vroeger was ieder bosje geschikt als verstopplek. De groeispurt heeft er echter voor gezorgd dat je nu altijd met minimaal één ledemaat vanachter het bosje uitsteekt. Jammer genoeg worden de grasvlekken in je broek niet meer verwijderd door mama en haar magische wasmiddel.

Stand in de mandWat: Stand in de mand
Benodigdheden: Bal
Jeugdsentiment: Nieuwe vriendjes
Beoordeling: 5/5

Alle ogen zijn gericht op de beginspeler. Wanneer hij de bal hoog in de lucht heeft gegooid, moet je alert zijn als jouw naam over het plein galmt. De rest sprint uit blinde paniek harder weg dan Usain Bolt. Zodra de bal is gevangen, moet de sprint worden afgebroken. Wanneer je niet in Verweggistan bent beland, is de kans groot dat je door de mand valt. Na je vier keer aan dezelfde steen te hebben gestoten zijn de letters E, Z, E, en L binnen. Dan kom je tot de conclusie dat zelfs ezels dit niet voor elkaar krijgen. Buitenstaanders kunnen hun enthousiasme niet onderdrukken en staan in de rij om mee te mogen doen. Opeens begrijp je waarom gangs vooral bestaan uit straatvriendjes. Een bezweet tomatenhoofd is het eindresultaat; dit is zeker geen spel voor bankhangers.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen