Home VermaakDe Graadmeter De Graadmeter: slaapverwekkers

De Graadmeter: slaapverwekkers

door Redactie

In het studentenleven zijn de mogelijkheden niet te overzien. Waar kun je het beste wildkamperen, wat is het hipste kapsel en hoe scoor je het snelst een bedpartner? In De Graadmeter onderzoekt ANS de opties. Deze keer: Slaapverwekkers

Tekst en foto’s: Bas van Woerkum

Dit artikel verscheen eerder in het derde nummer van ANS

schaaptellenWat: Schaapjes tellen
Benodigdheden: Wollige fantasie
Effect: Wolf in schaapskleren
Graadmeter: 1/5

Je ligt lekker onder de wol, maar kunt niet slapen. Om die reden stort je jezelf vol goede moed op een eeuwenoude methode: het tellen van schaapjes. Een voor een stuur je ze over het hek, in de hoop weg te doezelen. Ook al doe je zo je best, die hoop is binnen een minuut vervlogen. Je bent net zo doelloos bezig als de schapen die hersenloos over een hek springen. Ook maakt dit wollige gedoe je absoluut niet moe. Integendeel: de benodigde mentale inspanning zorgt er juist voor dat je klaarwakker onder de dekens ligt. De onschuldig ogende beesten hebben je goed te grazen genomen met deze waardeloze techniek. Een goede nachtrust kun je vergeten.

 

natuurgeluidWat: Natuurgeluiden
Benodigdheden: Smartphone
Effect: Natuurlijk werkt het
Graadmeter: 4/5

De krakende takken en ritselende bladeren in de wilde natuur zorgen altijd voor ontspanning. Door die geluiden in je eigen slaapkamer na te bootsen, doezel je hopelijk wat sneller weg. Zet YouTube aan op een smartphone en drijf weg op een symfonie van kalmerende wind, plenzende regen en donderslagen. Als de weergoden je niet van je stuk brengen, biedt vogelzang of walvisgejank uitkomst. Hoewel het gedruppel en het gezang niet echt realistisch klinkt, werken deze vreedzame geluiden verassend rustgevend. Door de hypnotiserende muziek worden rondspokende gedachten onmiddellijk verdreven. Schreeuwende dronkenlappen op straat of rumoerige huisgenoten hoor je ook niet meer. Voordat je het bos induikt om in slaap te vallen, probeer eerst deze kuur: een kalmerende kopie van moeder natuur.

 

slaapdrankWat: Slaapmix
Benodigdheden: De halve supermarkt
Effect: Opkomend maagzuur
Graadmeter: 1/5

Pickwick Slaap Lekker-thee, warme melk met anijs of twee glazen whisky; deze wondermiddelen zouden je stuk voor stuk slaperig maken. Ieder beetje helpt, dus voor een maximale werking flikker je alles bij elkaar. Het resultaat stelt op ieder gebied teleur: de bruingele kleur van het de slaapmix lijkt op bedorven melk met rotte bananen erdoorheen. Het blijft echter niet bij het uiterlijk; ook het reukorgaan wordt geen plezier gedaan door de muffe, zurige geur. De smaak is nog smeriger. Het ergste is dat dit drankje geen enkel effect op je moeheid heeft. De oogleden worden er totaal niet zwaarder van. Doe dus vooral geen moeite om een vol glas achter de kiezen te krijgen, want in plaats van in bed, eindig je brakend boven de plee.

 

4 7 8graadmeterWat: 4-7-8-methode
Benodigdheden: Longen
Effect: Science, bitch!
Graadmeter: 4/5

Harvard-professor Andrew Weil heeft een magische code gevonden, die de deuren naar dromenland openen. Eerst adem je vier seconden in door je neus, daarna houd je je adem zeven seconden vast en vervolgens adem je acht seconden door je mond uit. Dat herhaal je vier keer. Deze ademcombinatie, die gebaseerd is op een oude Indiase praktijk, moet ervoor zorgen dat je slaperig wordt, doordat het lichaam meer zuurstof opneemt en de hartslag daalt. Waar je ook wilt tukken, voor deze methode heb je slechts een werkend paar longen nodig. In het begin tel je waarschijnlijk wel te snel omdat je snakt naar zuurstof, maar na wat oefening merk je het effect: je wordt licht in je hoofd en ontspant. Hoewel je niet binnen een minuut onder zeil gaat, is deze methode geen kletskoek. Een verademing om in slaap te vallen.

 

sleepwellpillowsprayWat: Sleep Well Pillow Spray
Benodigdheden: Spray en een kussen
Effect: Zweetlucht verdrijvend
Graadmeter: 2/5

Een stinkend kussen is slecht voor een goede nachtrust. Dat moeten de bedenkers van dit middel hebben gedacht. De beoogde oplossing is je zweetlucht overtreffen met andere natuurlijke geuren. Het goedje bevat de aroma’s van lindebloesem en kamille, die volgens het etiket werken tegen slapeloosheid, stress en onrust. Enkele minuten voordat je gaat slapen spray je wat van dit middel op je kussen. Overdrijf echter niet, want dan ben je door verstikking nog verder verwijderd van een fijne nachtrust. Hoewel de geur uit dit flesje een stuk frisser ruikt dan de zure lucht van de sloop die je al weken niet hebt vervangen, doet de spray niet wat het belooft. Dat vies geurende kussen is in ieder geval wel verleden tijd.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen