Home VermaakDe Graadmeter De Graadmeter: Spiritualiteit

De Graadmeter: Spiritualiteit

door Redactie

In De Graadmeter zijn de mogelijkheden niet te overzien. Waar kun je het beste wildkamperen, wat is het hipste kapsel en hoe scoor je het snelst een bedpartner? In De Graadmeter onderzoekt ANS de opties. Deze keer: Spiritualiteit.

Tekst en foto’s: Redactie

Dit artikel verscheen eerder in de vijfde editie van ANS.

astrotv400xWat: Astro TV bellen
Moeite: Torenhoge telefoonrekening
Resultaat: Kat in de zak
Score: 1/5

Al sinds de dood van je geliefde kat Tommy heb je slapeloze nachten. Omdat je niet langer de kat uit de boom wilt kijken, toets je het nummer van Astro TV in. Terwijl je wacht tot de lijn in de studio vrij is, luister je naar opgenomen motivational quotes van medium Frans. Uitspraken als ‘onzekerheid is maar een gedachte’ nemen de spanning enigszins weg. Je hart maakt een sprongetje als na vijf minuten de stem van de presentatrice klinkt. Je vertelt dat je meer over je overleden kat wil weten. De reactie van Astro TV is niet voor de poes. ‘Ben je serieus?’ Als een kat in het nauw antwoord je bevestigend. Dan verbreekt Astro TV hardhandig de lijn. Tommy speelt voorlopig onverstoord door op de eeuwige jachtvelden.

wensput400xWat: Wensput beginnen
Moeite: Sprong in het diepe
Resultaat: Diep in de put
Score: 2/5

Naar men zegt kun je door een muntje in een wensput te gooien al je dromen uit laten komen. Gelukkig vind je daarvoor, tussen de bonnetjes van de Spar en de muntjes van het sportcentrum, nog een grauw muntje van twintig cent. Dan valt het kwartje: een wensput ontbreekt op de Radboud Universiteit. De plas voor het Berchmanianumgebouw heeft wel potentie om te dienen als lokale Trevifontein. Je werpt de afbeelding van de koning over je linkerschouder. Je zegt natuurlijk niet hardop dat je een prinses op het witte paard wenst. Helaas blijkt een muntje in een bevroren vijver gooien net zo’n kansloze missie als proberen de Elfstedentocht te schaatsen in de zomer. Het muntje blijft troosteloos liggen. Dit mislukte experiment brengt je alleen maar dieper in de put.

hypnose400xWat: Hypnose
Moeite: Heen en weer
Resultaat: Lui oog
Score: 2/5

Omdat een vliegticket je te duur is, besluit je onder hypnose een spiritueel reisje naar je onderbewuste te maken. Vol verwachting neem je plaats tegenover de hypnotiseur met zijn magische pendel. Met zwoele stem zegt hij je rustig adem te halen en te focussen op zijn stem. Omdat de pendel hevig op en neer slingert, kost dit je enige moeite. Na verschillende pogingen merk je dat je ogen toch zwaarder worden. Helaas wordt de concentratie bruut verstoord wanneer de hypnotiseur een lamme arm krijgt en van arm moet wisselen. Wanneer hij voor de zevende keer vraagt je te focussen op het gevoel in je voeten en de energie van de aarde te voelen, geloof je het wel. Je kijkt toch liever naar een Netflix-serie dan naar een bungelende pendel.

Tarot400xWat: Tarotkaarten leggen
Moeite: Onbegrijpelijke boodschap ontcijferen
Resultaat: Doorgestoken kaart
Score: 2/5

Je liefdesleven gaat niet bepaald over rozen. Om erachter te komen wat Cupido voor je in petto heeft, wordt een tarotlezing ingelast. Met kaarsjes en gedimde lichten wordt de kamer in mum van tijd omgetoverd tot een geloofwaardige zigeunerwagen. De sfeer is compleet en de sessie kan beginnen. De eerste kaart is de ‘koningin van zwaarden’. Dat voorspelt al weinig goeds: weduwe, vrouwelijk verdriet en afwezigheid. De eerste voorspelling wordt nog weggelachen, maar wanneer de vijfde kaart op rij nog meer ‘valse liefde, dwaasheid en onbegrip’ aankondigt, kijkt de kaartenlegger je met een blik vol medelijden aan. ‘Ach, het zijn maar kaarten’, lach je als een boer met kiespijn, maar je zelfvertrouwen is als een kaartenhuis in elkaar gestort.

ouijabord400xWat: Geesten oproepen
Moeite: Te diep in het glaasje gekeken
Resultaat: Geest in de fles
Score: 1/5

Nog in rouw om het tragische einde van TvA besluit je met vrienden de geest die in het mysterieuze gebouw ronddoolde op te roepen. De spanning is om te snijden als je het geïmproviseerde ouijabord met de woorden ‘ja’ en ‘nee’ in het midden van de tafel legt en het glas voorzichtig omdraait. Je wisselt nog een angstige blik met elkaar uit en vraagt met gewichtige stem: ‘Is hier iemand aanwezig?’ Jullie priemende ogen zijn strak op het glas gericht, seconden lijken minuten, maar dan… begint het glas langzaam te bewegen. Stukje bij beetje schuift het naar rechts tot het antwoord daar is: ‘Nee.’ Hoewel je blij bent dat er negatief is geantwoord, ben je niet helemaal gerustgesteld. Jullie missen de oude Thomas toch minder dan jullie dachten. 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen