In De Graadmeter zijn de mogelijkheden niet te overzien. Waar kun je het beste wildkamperen, wat is het hipste kapsel en hoe scoor je het snelst een bedpartner? In De Graadmeter onderzoekt ANS de opties. Deze keer: Vakantie voor achterblijvers.
Dit artikel verscheen eerder in de zevende editie van ANS 2019-2020
Wat: Subtropisch zwemmen
Moeite: Overlevingsinstinct
Resultaat: Onderaan de voedselketen
Cijfer: 2/5
Om aan de druilerige Nederlandse zomerdagen te ontsnappen besluit je een bezoekje te brengen aan het summum der kunstmatige natuur: een subtropisch zwembad. In je badpak sta je tussen een scala aan plastic planten, omringd door kraakhelder water waarin net zo weinig koraal te vinden is als in de verwoeste riffen van een echt tropisch eiland. Op een drukke zaterdag geldt hier het recht van de sterkste:
schreeuwende kinderen vechten voor een plekje op de lange trap naar de glijbaan. In het golfslagbad zijn de golven beangstigender dan een echte storm op zee. Ouders en kinderen laten zich gewillig meevoeren door de golven, waardoor je regelmatig een elleboogstoot of een trap na krijgt. Helaas: deze warme hal is geen vredige symbiose van mens en natuur. Hier heersen de wetten van de jungle.
Wat: Exotische verrassing
Moeite: Diep in de buidel tasten
Resultaat: Zoetzure ervaring
Cijfer: 4/5
Nu je vrienden met naïeve onwetendheid hun white man’s burden van zich afgooien met voluntourism in Zuidoost-Azië, zoek je troost in eten. Tijd voor een neokoloniaal uitstapje naar de dichtstbijzijnde enclave van de Oriënt: de toko. Terwijl je manoeuvreert tussen smalle gangpaden vol noedels, Boeddhabeelden en haar-extensions ontvouwt zich een waar mekka aan culinaire noviteiten uit het verre oosten.
Op goed geluk kies je een mysterieuze roze vrucht en een zak doerianchips met vier talen erop. Waar gedroogde doerian de beste uitvinding is sinds het traditionele Nijmeegse broodje Spee, is het stuk dragonfruit niet je beste ontdekking. Ondanks de epische naam smaakt het als de treurige liefdesbaby van een kiwi en een watermeloen. Als dit is hoe al die VOC-matrozen scheurbuik moesten voorkomen, ga je toch liever dood.
Wat: Into the wild
Moeite: De grens opzoeken
Resultaat: (M)ooij uitje
Score: 5/5
Van de spelonken van de NDRGRND tot de gotische piek van de Sint Stevenskerk: Nijmegen heeft veel moois te bieden, maar als echte avonturier ga je liever op zoek naar ongerepte natuur. Voor je het weet sjees je met je stadsfietsje door de weidse vlakten van de Ooijpolder. Dit is pas het begin van je ontdekkingsreis, die je eerst langs Persingen voert. Een flinke naam voor een dorp waar meer koeien dan mensen wonen.
Even doortrappen en je ziet in de verte het Wylerbergmeer. Deze pittoreske zandafgraving aan de Duitse grens is de perfecte plek voor een welverdiende pauze. Nijmegen is amper uit het zicht, maar de stad voelt verder weg dan ooit. Nog geen tien kilometer van Nijmegen en je waant je tussen de ongerepte natuur een ware God in Frankrijk.
Wat: De eenzaamheid accepteren
Moeite: Mentale rust
Resultaat: Ouder en wijzer
Score: 3/5
Een stroom vakantiefoto’s op Instagram, vrienden die je niet kunt bellen door tijdverschil en komkommertijd in het nieuws: als enige thuisblijven is niet makkelijk. De FOMO gaat steken en na een tijdje wil je niets liever dan je opsluiten in een beschermde bunker. Je legt je telefoon, laptop en ander afleidingsmateriaal weg, want het is tijd om je gewoon eens ouderwets te vervelen.
Gedachten malen door je hoofd, maar metafysische realisaties over de zin van het leven blijven uit. Naarmate de tijd voorbij tikt, blijkt het eigenlijk best prettig om eens gedachteloos de eenzaamheid te omarmen. De tijden van ‘mam, ik verveel me’ zijn allang voorbij. Toch besluit je na een uur je verantwoordelijkheden als heuse volwassene weer op te pikken door te reageren op je Snapchat streak.
Wat: De hort op met Google Streetview
Moeite: Muisarm
Resultaat: Van de kaart
Score: 4/5
Voor sommige ongelukkige zielen is een vakantie slechts een dagdroom in de UB. Gelukkig kan je ook tijdens een leerpauze genieten van de aanblik van hoge bergen of open zeeën. De filmlocaties van Game of Thrones, de voet van de Mount Everest of een uitgestorven kust op Antarctica: waar het Google Maps-autootje is gegaan, ga jij. Een vakantie op je laptopscherm voelt misschien wat knullig, maar dat gevoel zakt snel bij de aanblik van al het moois dat de aarde te bieden heeft. En dat zonder bergschoenen, inentingen en vliegschaamte. Goed, je voelt de zon niet op je armen en zelfs op foto’s zijn lompe toeristen nooit ver weg, maar deze gesimuleerde realiteit is een goed alternatief voor de stoffige werkelijkheid tussen de boeken.