Home VermaakDe Graadmeter De Graadmeter: Verkoeling in Nijmegen

De Graadmeter: Verkoeling in Nijmegen

door Redactie

In De Graadmeter zijn de mogelijkheden niet te overzien. Waar kun je het beste wildkamperen, wat is het hipste kapsel en hoe scoor je het snelst een bedpartner? In De Graadmeter onderzoekt ANS de opties. Deze keer: Verkoeling in Nijmegen

Tekst en foto’s: Teun Freriks en Dennis van der Pligt

Dit artikel verscheen eerder in de eerste editie van ANS.

Wat: De BisonbaaiGraadmeter Bisonbaai groot
Moeite: Een fietstochtje
Koelte: Bisonder
Score: 5/5

Als je bijna sterft door hoge temperaturen, biedt de paradijselijke Bisonbaai wellicht uitkomst. Deze oase van serene rust, gelegen in de Ooijpolder, is een uitstekende plek om verkoeling te vinden. Sportievelingen kunnen er zwemmen. Eenmaal te water daalt je bloeddruk direct: niks geen kopzorgen of oververhitting. Haat je nattigheid of ontbreekt het je aan diploma A, B, C of propedeuse? Dan kan je in de schaduw rustig een studieboekje openslaan. De omgeving doet denken aan een ansichtkaart, maar wiebelende genetaliën en mensenuiers maken dat je een enkele keer met gepast ongemak wegkijkt van een wilde nudist. Gelukkig vertoeven de meeste naaktlopers op een apart gedeelte van het strand. Bovendien is het nu niet zo dat je warmloopt voor al dat bloot.

Wat: WaterballonnenexecutieGraadmeter Waterballonnen groot
Moeite: Logistiek kinderspel
Koelte: Nat pak
Score: 4/5

Wie vindt het hilarisch om jou flink in de kou te zetten? Iedereen die ooit langs een kind met een Super Soaker is gefietst, kan zich vast de gretige ogen herinneren. Normen en waarden, beter bekend als de papa’s en de mama’s, zorgen er dan voor dat je buiten schot blijft. Maar wat als je juist verkoeling zoekt? Maak je borst dan maar nat voor wat organisatiewerk. Na een groep 7 van RKSB Klein Heyendaal te hebben gerekruteerd, vul je een flinke hoeveelheid waterballonnen waarmee je ze bewapent. Je voelt aan je water dat dit een ware executie wordt. Onder aanstekelijk kindergelach lost de groep een aantal salvo’s natte munitie. Op het moment dat je zeiknat bent gegooid, is je kleding hittewerend. Voldaan druip je af.

Wat: Ventilator makenGraadmeter ventilator groot
Moeite: Nattevingerwerk
Koelte: Gelukkig is er bier
Score: 2/5

Hoe je een ventilator tegen de verzengende hitte maakt? ‘How to make a cooling fan’ van het YouTube-kanaal ‘Life Hacks’ biedt een antwoord. Verzamel een leeg blikje, een flesje, wat elastiekjes en flans je eigen ventilator in elkaar. Pas op: het blikje en de schaar waarmee je werkt, keren zich soms tegen je tere huidje. Net als bij pannenkoeken en kinderen mislukt de eerste altijd. De kans bestaat namelijk dat de elastiekjes het voortijdig begeven wanneer je hem handmatig opwindt. Bij de tweede poging wordt inderdaad de suggestie gewekt dat het gaat om een soort ventilator. Het ding draait vrolijk rondjes, al is het maar voor even. Daarnaast is het korte productieproces best leuk, maar koelte moet je elders zoeken. Koop het blikje voortaan gewoon voor het bier en probeer al drinkend de hitte te vergeten.

Wat: FonteindoucheGraadmeter Fontein groot
Moeite: Poseren
Koelte: In your face
Score: 3/5

De hitte slaat toe wanneer je haar het minst verwacht. Stel, het gebeurt tijdens het shoppen. Het zweet breekt je uit en in paniek speur je de omgeving af naar iets dat je kan bevrijden uit deze brandende hel. De rij bij ijssalon Vincenzo is te lang; die tien minuten kunnen fataal zijn. Geen nood, de gemeente Nijmegen zorgt goed voor haar inwoners en heeft op het Koningsplein voor dergelijke noodsituaties twee rijen fonteintjes geplaatst. De koninklijke straaltjes zijn helaas vrij dun en het is even zoeken naar de meest rendabele houding. Wanhopig door de aanhoudende hitte ga je op de spuitmond zitten. Doe dit niet te lang; voor je het weet zit je tjokvol water en moet je klotsend naar huis.

Wat: Waterijs bunkerenGraadmeter IJsje groot
Moeite: Door de kou heen bijten
Koelte: Plaatselijke vorst
Score: 1/5

In plaats van met water te spelen, kan het afkoelingsproces ook inwendig in gang worden gezet. Je loopt de dichtstbijzijnde supermarkt binnen – sowieso al geen straf als het buiten meer dan 30 graden is – en begeeft je richting vriezer. Je kiest voor een pak Ola-raketjes, volgens de verpakking al 45 jaar Nederlands favoriete ijsje – en wie ben jij dan om er een eigen mening op na te houden? Inhoud: negen stuks. Prijs: 1,99. Bij het tweede ijsje beginnen je tong en wangen grappig te voelen, bij het vierde ijsje voel je helemaal niets meer. De verkoeling is te plaatselijk en te heftig en als alles na achttien minuten en negen seconden achter de kiezen is, doet het weeïge gevoel in je maag je besluiten de komende tijd geen waterijsje meer aan te raken.

 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen