Home VermaakDe Graadmeter De Graadmeter: YouTube tutorials

De Graadmeter: YouTube tutorials

door Redactie

In De Graadmeter zijn de mogelijkheden niet te overzien. Waar kun je het beste wildkamperen, wat is het hipste kapsel en hoe scoor je het snelst een bedpartner? In De Graadmeter onderzoekt ANS de opties. Deze keer: YouTube tutorials.

Tekst: Jonathan Janssen en Rindert Oost
Foto’s: Julia Mars

Dit artikel verscheen eerder in de zesde editie van ANS.

make uppen400xWat: NikkieTutorials
Moeite: Uit je comfortzone stappen
Resultaat: It’s raining men
Cijfer: 3/5

Anno 2019 is make-up al lang niet meer alleen voor vrouwen. Toch weet je hier als man nog weinig vanaf. Met haast onbetaalbare crèmepjes en poedertjes legt Nikkie uit hoe je een ‘natuurlijke’ look creëert met make-up. Jouw make-upverzameling is er niet een waar Kylie Jenner u tegen zou zeggen, dus de eerste drie stappen moet je noodgedwongen overslaan. Als je uiteindelijk de foundation erbij mag pakken, blijkt deze vijftig
tinten te licht. Onder het gelach van vrienden schilder je het toch maar op je prinsessengezichtje. Het gewenste resultaat wordt echter niet bereikt. Je lijkt eerder een ziekenhuispatiënt op weg naar het mortuarium. Maar met de blush, mascara en lippenstift ben je net zo fabulous als Doutzen Kroes. Je bloost als je wordt nagefloten door een stel geile bouwvakkers.

Photoshop400xWat: Photoshop
Moeite: Een vaste hand
Resultaat: Shop ’til you drop
Cijfer: 4/5

Het is hoog tijd om eindelijk die vriend terug te pakken die je altijd belachelijk maakt. Je zoekt op hoe je iemand uit een foto kan knippen in Photoshop, zodat je hem in de meest bizarre situaties kan plakken. Met een zo gênant mogelijke foto van je slachtoffer op zak begin je aan de tutorial, die in tien minuten de basics van het ingewikkelde programma haarscherp uitlegt. Je trekt wat lijntjes, zet wat puntjes en pakt de figuurlijke zaag. Dan kan het echte werk beginnen. Knippen en plakken is nog nooit zo leuk geweest. In no-time zie je je vriend terug op campagneposters, in ongemakkelijke poses met beroemdheden en vastgebonden in SM-kelders. De muis is machtiger dan het zwaard: een nieuwe hobby is geboren.

Keelzingen400xWat: Mongoolse keelzang
Moeite: Een toontje lager zingen
Resultaat: Keelpijn
Cijfer: 1/5

Het is lente en dat betekent dat het paringsseizoen is begonnen. Tijd om je lokroep te oefenen. Een tutorial Mongools keelzingen lijkt hier geknipt voor. De geluiden die de man in de video produceert zijn magisch. Naast een kilometers diepe bastoon, weet hij tegelijkertijd een fluittoon uit zijn keel te krijgen. Het keelzingen blijkt echter geen fluitje van een cent. Eerst word je omver geblazen door Mongoolse woorden als Kargyraa, Khoomei en Sygyt, daarna moet je zelf aan de slag met opdrachten waarbij je je stembanden in onmogelijke posities wringt. Het kost al moeite om de constante basistoon aan te houden, laat staan dat je ook nog je mond moet openzetten en tegelijkertijd moet fluiten. Na een uur ploeteren doet je uitgedroogde keel pijn en ben je geen toonladder opgeschoten.

shirt vouwen400xWat: Shirt opvouwen in twee seconden
Moeite: Handen uit de mouwen
Resultaat: Opgeruimd staat netjes
Cijfer: 4/5

‘Lieverd, verrassing! We zijn in de buurt en we staan over tien minuten voor je deur’, zegt je moeder aan de andere kant van de lijn. Angstig kijk je je kamer rond waar overal was rondslingert. Op YouTube ontdek je snel hoe je als een ware Marie Kondo shirts kan opvouwen. Je pakt een shirt waar je gisteravond nog in hebt gezweet in het sportcentrum en voorzichtig volg je de stappen op. De eerste vijf pogingen gaan nog niet van een leien dakje. Kleren maken de man en je geeft het shirt nog een laatste keer van katoen. Voilà, perfect opgevouwen en precies op tijd. Je ouders komen net binnen. Je moeder kijkt keurend de opgeruimde kamer rond en zegt spottend: ‘Eindelijk je leven op orde, schat?’

Bob Ross400xWat: Schilderen met Bob Ross
Moeite: Just go with the flow
Resultaat: Goed uit de verf
Cijfer: 5/5

Op zoek naar een moment van rust en harmonie schilder je mee met landschapsschilder en internetfenomeen Bob Ross. De vreemde kwast Ross heet je vriendelijk welkom in de aflevering en zegt met een glimlach dat het tijd is om wat plezier te maken. En plezier heb je, terwijl hij je stap voor stap meeneemt bij het vastleggen van de lucht, de boompjes en het idyllische riviertje op het doek. Waren jouw docenten maar zo sympathiek als de Amerikaan met zijn rossige afro, die een boompje of een wolkje liefkozend een ‘little devil‘ noemt. Hij vertelt je dat je geen fouten kunt maken met schilderen: jouw schilderij is immers jouw wereld. Voor je het weet zijn de uren voorbijgevlogen en heb je een sprookjesachtige nieuwe decoratie voor aan de muur van je studentenkamer. 

Het resultaat:
  Resultaat1  resultaat2

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen