Home VermaakDe Graadmeter De Graadmeter: Nijmeegse specialiteiten

De Graadmeter: Nijmeegse specialiteiten

door Redactie

In het studentenleven zijn de mogelijkheden niet te overzien. Waar kun je het beste wildkamperen, wat is het hipste kapsel en hoe scoor je het snelst een bedpartner? In De Graadmeter onderzoekt ANS elke maand de opties. Deze keer: Nijmeegse specialiteiten.

Tekst en foto’s: Auke van der Veen en Jasper Wildenborg
Illustraties: Joost Dekkers

Wat: Foute Wouter foute wouter
Smaak: Nachtelijke napalm
Prijs: 2,50 euro
Graadmeter: 1/5

Het is vier uur ’s nachts, je bent in de kroeg en begint in te kakken. Koffie drink je niet meer na zonsondergang en drugs gebruiken gaat je te ver. Straalbezopen denk je in dit Nijmeegse mixdrankje van Goldstrike en tabasco hierdoor een oplossing te oplossing te hebben gevonden, maar je krijgt snel genoeg spijt van je keuze. De combinatie van een hoog percentage alcohol en de vlijmscherpe saus zet prompt je keel en ingewanden in de fik en verschroeit de slokdarm. Een Foute Wouter verdooft je smaakpapillen, waardoor je niets anders proeft dan branderige drank. Spontane kotsneigingen volgen en de tranen springen je in de ogen. Sla dit shotje dus over en ga gewoon lekker slapen.

mariekenbrood
Wat:
Marikenbrood

Smaak: Opgepimpte kerststol
Prijs: 6 euro
Graadmeter: 3/5

Hoewel het Marikenbrood is vernoemd naar een Nijmeegs mirakelspel, slaat de middeleeuwse verwijzing eigenlijk nergens op. Het recept van krentenbrooddeeg, amandelspijs en mandarijnen is maar een paar jaar ouder dan de gemiddelde student. Desondanks gaat het gebak erin als zoete koek. Net als bij een goede verjaardagstaart, bijt je zonder moeite door het suikerachtige bakkerswaar heen. De vulling van room, samen met een flinke laag poedersuiker, maakt het geheel een grotere delicatesse. Verder is het brood echter niet heel speciaal. Je kunt net zo goed een dozijn soesjes op een kerststol pleuren en het geheel oppeuzelen.

Wat: Waterfiets frietwaterfiets
Smaak: Cholesterol in een bakje
Prijs: 4,60 euro
Graadmeter: 2/5

Afvallen zal je met dit sportief klinkende gerecht absoluut niet. Deze Nijmeegse variant op de friet super is een ware caloriebom. De waterfiets bestaat uit twee frikandellen onder een stapel patat aangelengd met een liter mayonaise. Het eten van het maal is in eerste instantie dan ook een uitdaging die groter lijkt dan de Waal stroomopwaarts waterfietsen. Je ziet de berg voedsel en hebt geen idee hoe je deze gele smurrie ooit zal verorberen. Eenmaal een weg gebaand door de zoute patat, zit je al te vol om het vermalen restvlees nog naar binnen te werken. De eetervaring eindigt daarom in een vette anticlimax. Als je toch te lui bent om te koken, bestel dan gewoon friet met twee frikandellen.

Wat: Helse Engel hemel
Smaak:
Engeltje dat op je tong pist

Prijs: 3,45 euro
Graadmeter: 4/5

Achter de poorten van stadsbrouwerij de Hemel bevindt zich een terras waar je op een zonnige dag perfect speciaalbieren kunt drinken. De naam wijst op iets hels, maar de smaak is dat zeker niet. Wanneer de Helse Engel voor je wordt neergezet, kom je er snel genoeg achter hoe vol en tintelend deze smaakt. Het gerstenat is net zo verfrissend voor je gehemelte als vers bronwater. Je belandt dankzij het hoge percentage alcohol in het goudbruine goedje meteen in hemelse sferen. De bitterzoete vloeistof drink je dan ook snel op. Pas hierbij wel op dat je niet te veel van dit bier binnenkrijgt, want het is behoorlijk zwaar. Dat geeft geen reden om deze tripel niet te bestellen.

 

Wat: Nijmegenaartje  schuim
Smaak: Duur snoepje
Prijs: 2,20
Graadmeter: 2/5

Dit Nijmeegse hazelnootschuimpje is lichtbruin van kleur, afgedekt met een sneeuwwitte laag poedersuiker. De vulling in het Nijmegenaartje voelt op de tong aan als roomachtige crème. De volle, melkachtige smaak doet denken aan zelfgeklopte slagroom. De koffiesmaak die lijkt op mokkachocolade past hier goed bij. Ondanks de verwenning van de smaakpapillen is deze suikerwaar niet volmaakt. Het veel te luchtige schuimwolkje verdwijnt binnen een minuut na een hapje te hebben genomen. De mierzoete lekkernij is daarom nogal duur, want het is niet meer dan een veredeld schuimpje. Als je genoeg zoetigheid wil binnenkrijgen, ga dan gewoon snoep scheppen bij de drogist.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen