Home VermaakKamervragen Kamervragen: Bas en Thom

Kamervragen: Bas en Thom

door Redactie

In Kamervragen gaan twee studenten op ontdekkingstocht in elkaars kamer en speculeren ze over de persoonlijkheid, activiteiten en vreemde trekjes van de bewoner. Kunnen ze uitvinden wat voor persoon achter de kamer schuilgaat? Deze editie: Bas en Thom 

Tekst: Madlon Thevis
Foto’s: Myrte Nowee

Dit artikel verscheen eerder in de tweede editie van ANS 2019-2020

bas  thom

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bas op bezoek bij Thom
Na een korte wandeling door de gangen van SSH&-pand de Gouverneur, die beter bij een gevangenis dan bij een studentenpand passen, loopt Bas het appartement van Thom binnen. ‘Shit, wat een luxe!’, klinkt Bas’ eerste reactie. In de zithoek staan onder andere een leren fauteuil en een groot aquarium. Al snel loopt Bas door naar de slaapkamer, waar hij grondig de gehele gamecollectie en boekenkast uitpluist. ‘Kijk, twee boeken over koolhydraatarm eten en diabetes. Dit ziet eruit alsof hij diabetes heeft’, zegt Bas zachtjes, alsof hij geheime informatie heeft ontdekt.

overzicht kamer ThomHij gaat door naar de kledingkast en stelt op basis van de hoeveelheid overhemden vast dat de bewoner een man moet zijn. Ook vindt hij een setje witte handschoentjes. ‘Of hij gaat veel naar gala’s, of hij heeft een nagelbijtprobleem’, luidt zijn creatieveconclusie. ‘Wauw, die van mij is nog nooit zo groot geworden!’ Bas kijkt met grote ogen naar de pannenkoekenplant. Als hij richting de keuken loopt, valt zijn oog op de verzameling whisky en andere sterke drank. ‘Nog iemand met een alcoholprobleem’, lacht hij. Na een korte zoektocht vindt Bas een hele collectie aan studieboeken over onder andere de fysiologie van de mens. Vanwege het ontbreken van anatomische atlassen voorspelt Bas dat de bewoner geen geneeskunde, maar medische biologie studeert.
pannekoekenplant
Wanneer Bas zelfs de hoekjes achter de bank checkt, tovert hij een schitterend paar knalrode FEBO-slippers tevoorschijn. Terwijl hij even later een LP van Boston door de kamer laat galmen, ontdekt Bas met veel enthousiasme de netste schoenenkast die hij ooit heeft gezien. Over de leeftijd van de bewoner moet hij nog eventjes nadenken, maar terwijl hij naar het bed wijst geeft hij aan dat ouder dan twintig niet mogelijk is. ‘Hij heeft immers nog een knuffel.’ De algemene conclusie van Bas: ‘Hier woont een beschaafde levensgenieter en hij studeert nominaal. Hij houdt van gitaar spelen, planten en hij heeft diabetes.’

Thom op bezoek bij Bas
‘Zo, ik laat even alles op me inwerken hoor’, brengt Thom verbluft uit als hij de gymzaal van het anti-kraakpand binnen komt. De oppervlakte van de kamer is gigantisch en er hangen een beamer en scherm, functionerend als bioscoop, in de zithoek. ‘Kijk, we spreken dezelfde taal’, lacht hij wijzend naar de drankcollectie. Wederom wordt er een pannenkoekenplant gespot, maar dan een slagje kleiner dan in zijn eigen huis. ‘Als hij wil mag hij nog een stekje hebben.’  Hij loopt door naar de boekenkast, waar vooral boeken over religies te vinden zijn. Bovenop de kast staat een opmerkelijk schilderij van de paus. ‘Misschien studeert hij iets van religiewetenschappen, hoewel filosofie of Nederlands ook zou kunnen’, stelt Thom op basis van de boeken in de kast.

overzicht kamer BasOver de vrijetijdsbesteding van Bas kan Thom makkelijk een oordeel vellen: ‘Lavalamp, wierrook, games en een platenspeler. Ik denk dat dit een nonchalante surferboy is: hij ziet wel hoe de dag komt. En hij leest volgens mij graag de krant.’ Hij wijst naar drie stapels Volkskranten die nog nét niet boven de bank uitkomen. ‘Of hij heeft een krantenwijk gehad en vertikt het om die dingen rond te brengen.’ Op zoek naar iets dat kan duiden op Bas’ leeftijd loopt Thom op de koelkast af. ‘Vol met bier betekent bachelor-student’, stelt hij. Op een fles limonade en twee opmerkelijke wekpotten met drijvende stukken komkommer na, is er weinig te vinden in de koelkast. Geen bachelor-student dus.

platenspelerDe wekpotten zijn niet de enige opmerkelijke ontdekking op Bas’ kamer. Ook vindt Thom een klein houten bakje met daarin, naast alle benodigdheden voor het draaien van een lekker jointje, een klein lappenpoppetje en een vervaagde foto van een meisje. Erg mysterieus. Uiteindelijk is het slaapgedeelte van de enorme kamer aan de beurt. ‘Ik ken mensen die graag koffie lusten, maar als je het apparaat op je nachtkastje hebt staan is het wel heel intens.’ Tegenover het bed bevindt zich Bas’ kledingkast en een blauw Albert Heijn-mandje van dat tot de rand is volgepropt met schoenen. ‘Hij heeft TUC, ik heb FEBO’, lacht Thom, wijzend naar een set gele sloffen met het Tuc-logo erop.

 

Vragenuurtje
Tijd voor de confrontatie: hadden de studenten het bij het juiste eind of sloegen ze de plank compleet mis?

‘Ik was echt fan van je schoenenrek, zo bizar opgeruimd!’ roept Bas enthousiast. Het is gezellig rumoerig in café Buur en onder het genot van een koud biertje vragen de mannen elkaar het hemd van het lijf. ‘Ja, ik was ook zeker fan van jouw blauwe schoenenrek’, grapt Thom. Bas lacht en neemt een slok van zijn bier. Zijn theorie over het nagelbijten blijkt incorrect: de witte handschoentjes waren voor in Thoms bokshandschoenen. ‘Heb je m’n drugs nog gevonden?’, begint Bas over het mysterieuze bakje. Deze bleek zelfgemaakt te zijn door zijn ex-vriendin: het meisje op de vervaagde foto. ‘Ja, ik vond het zonde om dat bakje weg te doen.’

‘Trouwens, heb jij diabetes?’ vraagt Bas voorzichtig. ‘Nee’, reageert Thom uiterst verbaasd. ‘Ja, je had boeken over diabetes en koolhydraatarm eten op je kast liggen’, legt Bas uit. Thom lacht: ‘Dat gebruik ik gewoon als inspiratie voor koolhydraatarme recepten’. Na een paar minuten komen de drankcollecties ter sprake en besluiten de jongens om gezamenlijk een glas whisky te bestellen. Het verbaast Bas dat Thom al vijfentwintig is, ondanks zijn knuffel. ‘En wat studeer je?’, vraagt hij verder. ‘Medische biologie’, antwoordt Thom. ‘Yes, dat dacht ik al.’ Dat Thom nominaal zou studeren was iets te optimistisch: hij zit momenteel in zijn achtste studiejaar. Thoms gok dat Bas religiewetenschappen studeert, was ook niet bij het juiste eind. ‘Ik studeer Nederlandse taal en cultuur’, vertelt Bas.

‘Maar vanwaar dan het schilderij van de paus?’, vraagt Thom verbaasd. ‘Die heb ik een keer van een vriend gekregen. Eerst stond hij op de wc, maar mijn huisgenoten vonden dat hij iets te veel domineerde. Toen heb ik hem maar op mijn kast gezet.’ ‘Hoe zit het eigenlijk met dat koffiezetapparaat naast je bed?’ vraag Thom nieuwsgierig. ‘Dat is toch chill! Hij zit op een tijdschakelaar, waardoor hij gekoppeld is aan mijn wekker. In plaats van een nare pieptoon, word ik gewekt door het geluid van pruttelende koffie’, vertelt Bas trots. ‘Als je nog tijd over hebt mag je bij mij ook wel zo’n ding komen installeren’, reageert Thom. ‘Echt geweldig!’

portret samen 1

 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen