Nijmeegse delicatessen, de rector magnificus van de Radboud Universiteit en de infrastructuur in de studentenstad. Hebben de aankomende studenten hun kennis over Nijmegen en de RU op peil of moeten ze nog wat vaker Wikipedia bezoeken? Tijdens de introductieweek legt ANS iedere dag een aantal vragen voor aan een introgroepje over hun toekomstige woon- en studieplaats, Nijmegen.
In de tuin van de Studentenkerk zit de introgroep van Nederlandse Taal & Cultuur aan een picknicktafel in de zon. Sommigen hebben het laat gemaakt bij de Tequila Party van Ovum Novum en het late anti-katerontbijt van deze ochtend bestaat daarom uit pannenkoeken. Tijdens het strooien, schenken, rollen en eten wil de groep wel even wat vragen beantwoorden.
Vraag 1: In welk jaar is de Radboud Universiteit opgericht?
‘Geen flauw idee’, klinkt het uit alle, soms volle, monden. De introlopers besluiten een gok te wagen. ‘1812,’ zegt Sydney (18). Marit (18) denkt dat het later moet zijn. ‘700 voor Christus!’, roept Naomi (18). Een prima suggestie, maar de groep gaat uiteindelijk toch voor Sydneys poging. De Radboud Universiteit bestaat dit jaar 93 jaar en is dus opgericht in 1923. ‘Oh, maar honderd jaar ernaast’, lacht Anne (18).
Vraag 2: Noem vier gebouwen op de campus van de Radboud Universiteit.
De vraag gaat de aankomende eerstejaars vlotter af dan de vorige. ‘Erasmus, Spinoza’, begint Anne. Wanneer Nathanja (22) het Grotius en Arrhea (18) het Huygens noemt, is het eerste punt binnen.
Vraag 3: Op welke dagen is er markt in Nijmegen?
‘Zaterdag en zondag toch?’ vraagt Nathanja (22). De Nijmeegse roots van Arrhea, die uiteindelijk het goede antwoord geeft, komen nu van pas. ‘Nee, maandag en zaterdag.’
Vraag 4: Welke stations heeft Nijmegen?
Anne zet de groep met Nijmegen Heyendaal en Nijmegen Goffert al op het goede spoor en nadat ook Nijmegen Dukenburg, Nijmegen Lent en Station Nijmegen zijn genoemd, is de bestemming bereikt en het derde punt binnengesleept.
Vraag 5: Hoe heet de mascotte van het Radboud Sportcentrum?
‘RU’tje!’ roept de groep. Alleen Marit is minder bekend met de mascotte. ‘Hoe weten jullie dat?’ ‘Het staat letterlijk op zijn shirt’, zegt Sydney. ‘En die vrouw heeft het gezegd, wel drie keer ofzo’, vult Tommie (18) droog aan.
De Neerlandici in spe weten geheel op eigen kracht vier van de vijf vragen goed te beantwoorden. De groep heeft al meer gezien van Nijmegen dan alleen het station en ook de Sportdag heeft de nodige kennis opgeleverd. De kinderen hebben duidelijk een goede opvoeding genoten.