Home Vermaaklijstjestijd Lijstjestijd: De tofste interviews

Lijstjestijd: De tofste interviews

door Redactie

Het jaar 2015 is alweer bijna achter de rug en dat is terugblikken geblazen. Van 25 december tot en met 31 december kun je op de site elke dag een lijstje verwachten waarin we terugkijken op het afgelopen jaar. Wat voor flauwe ongein heeft ANS geprobeerd je dit jaar door de strot te duwen? Welke opmerkelijke persoonlijkheden lieten zich horen en op wat voor een manier kreeg de RU het vuur aan de schenen? Vandaag: de tofste interviews

5. ‘Elke stad heeft tegenhangers nodig’
Verstopt achter park Brakkenstein en de sportvelden bevindt zich een heus ‘ecodorp’. Dit kamp wordt tot de dag van vandaag bewoond door stadsnomaden. ANS nam een kijkje bij de bonte verzameling van tenten, zelf getimmerde meubels en een caravan. De nomaden vertelden openhartig over hun levensvisie en hun levenswijze. Ze zijn geen stel agressieve activisten, maar ze keren zich op deze manier op een positieve wijze tegen de wegwerpmaatschappij. Daarnaast willen ze niet mee doen aan de ‘economische race’, omdat de kansen voor jonge kunstenaars daardoor beperkt worden. ‘De vrijheid die je krijgt in een woonwagen is onbetaalbaar’. 

4. Burgervader Bruls
Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen sinds 2012, deed op een snikhete dag een boekje open over zijn stad. Hij blikte daarbij onder andere terug op zijn studententijd en op zijn avonturen bij de Nijmeegse Vierdaagse. Veel studenten komen volgens hem niet verder dan het universiteitsterrein, het station en de kroegen. Bruls beloofde daarom ‘iedere student die Nijmegen denkt te kennen een rondleiding door de stad’; een belofte die hij later trouwens na zou komen. Ook voor wie niet bijster geïnteresseerd is in de woorden van onze burgervader, biedt de liveblog van het nuttigen van zijn langzaam smeltende raketijsje amusant leesvoer. 

3. ‘Ik ben de ideale schoonzoon’
Cabaretier Pieter Derks vertelde ANS over zijn visie op cabaret en over zijn eigen invulling van het vak. Met passie beschreef Derks waarom het theater altijd zijn grote droom is geweest en waarom zijn old school voorstellingen zo goed aanslaan. Met plezier maakt hij bijvoorbeeld gebruik van zijn rol als ideale schoonzoon. Ook wierp de cabaretier licht op zijn vertrek als huiscabaretier bij De Wereld Draait Door en over de rol daarbij van zijn opvolger, Peter Pannekoek: ‘Op een gegeven moment stond Peter met een stroomstootwapen in mijn slaapkamer en toen…’. 

2. Timmeren aan Europa
Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie, fervent Rode JC-fan en actief facebookgebruiker, werd door ANS ondervraagd over de weg die hij aflegde als politicus en over zijn missie in Europa. De politicus wil de Europese Unie weer populair maken onder de bevolking en één van de manieren waarop hij dat doet, is zo transparant mogelijk zijn. Zijn facebookpagina staat dan ook vol met verhalen en hij nodigt mensen daar uit om hun eigen oordeel te vormen. Op de GeenStijl-trolletjes reageerde Timmermans nuchter: ‘Wie volgt er nou nog GeenStijl? Dat is toch een beetje passé.’

1. ‘Rusland went nooit’
Op zijn negentiende vertrok hij halsoverkop naar Rusland. Nu is Olaf Koens, de door Villamedia in 2014 uitgeroepen Journalist van het Jaar, terug in de lage landen. ANS interviewde hem over zijn ervaringen in Rusland en over zijn nieuwe boek. Iedere Rus leeft, volgens hem, alsof het zijn of haar laatste dag is: ‘als je verliefd bent, moet je nú met dat meisje naar bed’. Vol waardering blikt Koens terug op zijn tijd in het gigantische maar onvoorspelbare land. Russen zijn volgens hem daarnaast extremisten die openstaan voor de meest krankzinnige drugs. Ronnie Flex kan daar nog een puntje aan zuigen. 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen