Home Vermaak Nijmegen Bakfietsstad

Nijmegen Bakfietsstad

door Redactie

Zaterdag 16 en zondag 17 april kunnen bakfietsliefhebbers in Nijmegen aan de bak. Voor de vijfde keer vindt in Nijmegen het BakfietsTreffen plaats. Het evenement bestaat uit twee dagen. Zaterdag is de International Cargo Bike Conference en zondag is een markt waarbij allerlei bakfietsactiviteiten zullen plaatsvinden .

Nijmegen Bakfietsstad?
Op zaterdag zal voor de derde keer de ICBF Conference plaatsvinden. Bakfietsfanaten kunnen zich voor deze dag voor €72,60 opgeven. Bij deze conferentie zijn lezingen en worden innovatieve bakfietsen gepresenteerd, zoals een ‘containerfiets’, waarmee veel goederen kunnen worden vervoerd. 

Het doel van deze conferentie is volgens Jos Sluijsmans, organisator van BakfietsTreffen, om inzet van bakfietsen als logistiek middel te promoten. Bedrijven zouden volgens Sluijsmans over moeten gaan op bakfietsen in plaats van bestelbussen om hun lading te vervoeren. ‘Vijftig procent van het gemotoriseerd vervoer in de stad kan ook op de fiets worden gedaan. De bakfiets is een prima alternatief, omdat het parkeren makkelijk is en het een stuk beter is voor het milieu. Ons streven is om over tien jaar dit doel in Nijmegen te hebben bereikt. Voor studenten kan het interessant zijn om een onderneming te starten waarbij met een bakfiets bijvoorbeeld koffie verkocht wordt.’ 

Lekker fietsen
Zondag zal vervolgens op het terrein van Cultuurspinnerij de Vasim een gratis toegankelijk publieksdag plaatsvinden, waar fietsliefhebbers uit meer dan 20 landen op een soort markt hun bakfietsen zullen presenteren. Voorbeelden van bakfietsen zijn fietsen met een ingebouwde pannenkoekenkraam, een heuse tandembakfiets en de zogenaamde ‘Bakkie Bike Cinema’, een fiets met een ingebouwde bioscoop in de bak. Ook is er op deze markt de mogelijkheid om je eigen bakfietsskills te showen.

Bij ‘NK Slowbiking’ proberen deelnemers een parcours van 11 meter zo langzaam mogelijk af te leggen. Daarnaast kunnen de echte bakfietssnelheidsduivels zich wagen aan een zinderende bakfietsrace. Sluijsmans geeft echter aan dat de bakfietswielrenners niet worden gecontroleerd op doping. Het is daarom dus nog maar afwachten of deze wedstrijd eerlijk zal verlopen.

Tot slot zal er zondagochtend een optocht door het centrum plaatsvinden, waarbij meer dan honderd bakfietsen in een ludieke optocht vanaf de Grote Markt door de binnenstad zullen crossen. Hierbij zal ook een fietsend orkest proberen op te treden. Autoliefhebbers kunnen op deze dag dus maar beter thuisblijven.

 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen