Home Artikelen Waterpret in het Maria Montessorigebouw – De Hooiberg

Waterpret in het Maria Montessorigebouw – De Hooiberg

door Roos Sinnige

Scherper dan De Speld en ook makkelijker te vinden: De Hooiberg. De nieuwsrubriek waar je zo doorheen prikt. Deze keer: Waterpret in het Maria Montessorigebouw.

De Radboud Universiteit (RU) had na een escape game nog een extra cadeau voor haar studenten. Vorige week was de grote opening van de meest recente toevoeging aan het nieuwe gebouw: de zwembadkelder. ‘Een hybride toevoeging aan de RU die zowel de biodiversiteit op onze campus als de Nijmeegse student ten goede zal komen’, aldus Hans van Krikke, de Rector Magnifico aan de RU, in zijn openingsspeech. Een paar weken na de officieuze opening, en een paar maanden na de oplevering, kon de nieuwe waterattractie met maar een half jaar vertraging open. Deze hoeveelheid vertraging is een persoonlijk record voor de RU, nog nooit liep een plan maar zo weinig uit.

Op een hybride manier compenseren

De attractie heeft een duofunctie. Aan de ene kant zal de zwembadkelder dienen als een plek voor ontspanning en oefening voor studenten en medewerkers, die van het water mogen genieten als ze een extra AQUA abonnement afsluiten bij het RSC. Aan de andere kant zal de kelder ook meehelpen aan de vergroening van de campus. ‘Doordat er een nieuw soort planten en dieren kan worden toegevoegd aan de flora en fauna op onze universiteit zal Radboud nog groener zijn,’ aldus Van Krikke. De universiteit probeert hiermee haar daling op de universiteitsranking op te vangen. ‘Als we niet de beste kunnen zijn, dan maar de groenste’, vertelt de Rector Magnifico.

Twijfel, maar optimistisch

De kans is groot dat Van Krikke juist daarom in zijn speech extra nadruk legde op wat voor goede investering het was. ‘Deze investering vergroot de duurzaamheid van onze universiteit, en ik kan verzekeren dat de hybride vorm waar wij voor gekozen hebben compleet veilig is.’ Veilig of niet, studenten konden niet wachten het uit te proberen. Frank Snoekduik, eerstejaars bachelor student Informatica en Cyber Security, keek zijn ogen uit: ‘Het enige wilde leven dat ik normaal gesproken zie zijn zilvervisjes. Dit was wel een heel andere ervaring!’ Toch gaan niet alle studenten even goed om met de nieuwe toevoeging aan hun gebouw. Door de volgelopen agenda’s is er geen tijd meer voor de gekochte huisdieren in de corona crisis, en veel van deze zijn losgelaten in en rond het water. De universiteit had geen rekening gehouden met een overpopulatie van goudvissen en konijnen rond het water die de balans van de natuur verstoren. Het Maria Montessorigebouw moest zelfs even worden gesloten vanwege een melding van krabben, maar dat bleek vals alarm. 

Ook de gemeente Nijmegen positief. Zo is burgemeester Huub Schreeuw blij met de afname van overlast op stadseiland Veur-Lent. Coalitiepartij D66 heeft nog twijfels. Zij zijn blij dat er weer meer ruimte komt voor de natuur op het stadseiland, maar hopen dat de balans tussen student en dier in de gehele gemeente goed blijft. ‘Wij zijn natuurlijk groot voorstander van een toename van de biodiversiteit, maar dat mag niet ten koste gaan van ons electoraat’, vertelt een gemeenteraadslid.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen