Home Artikelen RU-studenten in identiteitscrisis na wegvallen predicaat ‘katholiek’ – De Hooiberg

RU-studenten in identiteitscrisis na wegvallen predicaat ‘katholiek’ – De Hooiberg

door Redactie

Scherper dan De Speld en ook makkelijker te vinden: De Hooiberg. De nieuwsrubriek waar je zo doorheen prikt. Deze keer: RU-studenten in identiteitscrisis na wegvallen predicaat ‘katholiek’.


Het besluit van de Nederlandse Bisschoppenconferentie om de Radboud Universiteit het predicaat ‘katholiek’ te ontnemen, heeft aangrijpende gevolgen binnen het Nijmeegse studentenmilieu. Een paar Radboudstudenten geven aan in een ernstige persoonlijkheidscrisis te zijn beland en zichzelf opnieuw uit te moeten vinden.

‘Wie ben ik nu nog?’ vraagt Harm Eilig Boontje, tweedejaarsstudent biologie, zich met een doffe blik in zijn ogen af. ‘Ik beschouwde mezelf als een student aan een katholieke onderwijsinstelling, nu ben ik enkel nog een student aan een gewone onderwijsinstelling.’ Ook andere studenten vertellen met dit identiteisprobleem te zitten. ‘Eerst waren we uniek, nu zijn we slechts een van de velen: wie studeert er nou niet aan een universiteit die niet katholiek is?’ legt Richard Vroom, derdejaars Islamstudies, bijvoorbeeld uit. 

Hij vertelt dat hij zichzelf sinds het begin van zijn studie aan de RU echt begon te ontdekken. ‘Toen ik een promotie bezocht waarbij een gebed werd uitgesproken, barstte het verstopte katholicisme in mij los.’ Een paar maanden later voelde Vroom zelfs de heilige geest tot zich neerdalen. ‘Nadat de bisschoppen kandidaat-lid nummer 666 voor de raad van toezicht van de RU weigerden omdat ze niet katholiek genoeg was, voelde ik me zo intens een student aan een katholieke instelling. God richtte zich op dat moment tot mij, zo voelde het.’

Dat is nu helaas vergane glorie. Voor Boontje voelde het intrekken van het predicaat als verraad tegenover de studentenpopulatie, die altijd trouw was aan het katholieke karakter. ‘Als je me zo hard naait, kan je echt de pestpleuris krijgen. Godverdomme zeg, ze hebben me gewoon mijn leven ontnomen’,  vertelt de student, die zich inmiddels bij de kerk heeft uitgeschreven.

Nu de studenten zichzelf niet langer als student aan een katholieke universiteit zien, gaan ze op zoek naar een nieuw zelfbeeld. ‘Ik heb al aan een online sessie deelgenomen bij de veganistische yogaclub, maar dat was het nog niet echt. Ze hielden daar veel te streng vast aan hun dogma’s, iedereen moest zichzelf per se één met de aarde voelen. Dat is niks voor mij.’ Ook Vroom vertelt het lastig te vinden om iets te vinden waar hij zich thuis voelt en waar hij zich mee kan identificeren. ‘Volgende week ga ik kennismaken bij de Nijmeegse LGBTQI+ vereniging. Voor bijvoorbeeld transgenders is dat echt een plek waar je je welkom kan voelen, ik hoop dat daar ook te vinden.’ 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen