Lallende disputen, vage figuren aan de bar of uitbundige dansers; elke kroeg heeft zijn eigen publiek. ANS duikt de vaste stek van een groep studenten in, velt haar oordeel over het café en test de kennis van de trouwe gasten. Deze keer: Nijmeegse Studenten Surf Vereniging Aeolus in Café van Rijn.
Tekst: Wout Zerner
Foto’s: Immy Niemeijer en Pia Rademacher
Illustratie: Josse Blase
Dit artikel verscheen eerder in de eerste editie van ANS.
Het is nog relatief rustig aan het begin van de avond in Café Van Rijn. De surfers van Aeolus komen een voor een aanwaaien. ‘Dat is het Aeolus-halfuurtje’, lacht Emma (24), masterstudent Orthopedagogiek. ‘We zijn vaak allemaal wat later.’ Het te laat komen typeert de sfeer binnen de vereniging. Frank (26), afgestudeerd aan het conservatorium, vervolgt: ‘De borrels zijn bij ons zo onvoorspelbaar als de wind. De ene keer is het heel druk en de andere keer kan het heel rustig zijn. Daardoor zijn we soms om twaalf uur al thuis, maar het kan ook later worden’, vertelt hij.
‘Binnen onze vereniging heerst er een beetje een surferlifestyle’, vertelt Hans (33), afgestudeerd in werktuigbouwkunde. ‘Dat heb je ook wel nodig bij het windsurfen, omdat je heel afhankelijk bent van de wind. Op een weekend gaan we als er wind staat het water op en wat we verder doen plannen we niet. Wij zijn geen zuipvereniging. In plaats daarvan gaan we het liefst zo vaak mogelijk op vakantie om te surfen.’
Het meest recente uitstapje van de vereniging was naar Denemarken. ‘We hebben een bus waar al onze materialen inpassen en daarmee zijn we daarheen gereden’, vertelt Sander (23), masterstudent Scheikunde. ‘In Denemarken was een groot meer dat vlakbij de zee lag. Hierdoor stond er een harde wind. Als je goed genoeg was, kon je ook op de zee surfen, maar dat lukte ons alleen de eerste tien meter’, lacht hij.
Naast de surfweekenden worden er ook andere evenementen georganiseerd. Zo gaat Aeolus op liftweekend. ‘De bedoeling was om zo snel mogelijk vanuit Nijmegen in Luxemburg te komen’, vertelt Emma. ‘In Duitsland stonden we een tijdje vast en na lang wachten hadden we eindelijk een lift. Bij de auto aangekomen zagen we dat er maar één zitplaats was en een hondenbench. Dus mijn reisgenoot en ik hebben afwisselend tijdens de rit allebei een uur in deze kooi gezeten.’ Jorryt (23), masterstudent Moleculaire Wetenschappen, lacht en vervolgt: ‘Tijdens het liften kom je de gekste mensen tegen. De chauffeur van mijn eerste lift vertelde ons al binnen vijf minuten over de negen relaties die hij heeft gehad.’
Naast deze activiteiten organiseert Aeolus een keer per jaar de Surfin’. ‘Ons clubhuis is tijdens dit festival de plek waar alles gebeurt’, legt Jorryt uit. ‘Het hele weekend draait dan om de relaxte surfersmentaliteit’, vervolgt Thijs (22), student Bio-Informatica aan de HAN. ‘We gaan barbecueën, feesten, chillen en surfen. We organiseren ook altijd twee themafeesten. Twee jaar geleden was dat ‘Gender in de blender’.’ Frank zegt lachend: ‘Alle mannen hebben de hele avond aan hun borsten gezeten.’ Sander vervolgt glunderend: ‘Het was mooi dat de vrouwen nu de mannen gingen versieren.’
Kroegpraat
Voor echte drukte is het nog te vroeg, maar het terras van Van Rijn wordt bevolkt door plukjes borrelende studenten. Binnen wordt de muziek langzaam maar zeker harder gezet om de kroeg klaar te maken voor de stapavond. Waar de leden van Aeolus bij Van Rijn rustig kunnen opstarten, is het later op de avond ook de plek voor de surfers om op stap te gaan.
Pubquiz
Hoe heette de baai waar tijdens de Olympisch Spelen van 2016 in Rio de Janeiro de windsurfwedstrijden werden gehouden?
Hans: ‘Tja, mogen we een mobiel gebruiken?’
Sander: ‘Ik weet alleen dat de baai heel vies was en dat Dorian van Rijsselberghe er heeft gewonnen.’
Jorryt: ‘Misschien de baai van Maria?’
Hans: ‘Doen we die, maar dat klopt niet.’
De leden van Aeolus slaan hier de plank volledig mis. Ze zijn goed op de hoogte van de vervuiling van het water, maar de naam van de baai is een te grote opgave. Het water waarop Van Rijsselberghe goud won heet de baai van Guanabara. Het biertje gaat aan hun neus voorbij.
In welk jaar surfte er een windsurfer over de A2 bij Den Bosch? Jullie mogen er twee jaar naast zitten.
Emma: ‘Ik denk ergens in de jaren tachtig.’
Thijs: ‘Hoe dan? Met wieltjes?’ Jorryt: ‘Je hebt toch water nodig?’
Sander: ‘In ’93 of ’95 was er een overstroming, dus mis- schien toen.’
Emma: ‘Oké, dan doen we ’94.’
Na het horen van de vraag kijken de windsurfers alsof ze water zien branden. Ondanks de verbazing komen ze verrassend snel op het idee dat er wel een overstroming moet zijn geweest. Met het antwoord 1994 zitten ze één jaar naast het juiste jaartal: 1995. Dit levert hun het eerste biertje op.
Wie waren de uitvinders van het windsurfen?
Sander: ‘Misschien Robbie Nash; hij is heel oud en heeft een windsurfmerk.’
Hans: ‘Ik heb geen idee.’
Thijs: ‘Wat weten wij weinig jongens, we moeten echt iets aan onze kennis gaan doen.’
Sander: ‘Of Jason Polakow? Laten we voor Nash en Polakow gaan.’
De kennis over de geschiedenis van hun eigen sport moet worden bijgespijkerd bij de leden van Aeolus. NASA-ingenieur Jim Drake en golfsurfer Hoyle Schweitzer worden namelijk als uitvinders van het windsurfen gezien.
Waar bewaarde de Griekse god Aeolus volgens de mythe de winden?
Thijs: ‘In een grot.’
Sander: ‘Huh, waar bewaarde hij wat?’
Thijs: ‘Hij had de Noordenwind, Oostenwind, Westenwind en de Zuidenwind alle vier verslagen. Ja, ik wist dat deze vraag ging komen.’
De voorbereiding van Thijs legt de groep geen windeieren. Volgens de mythologie bewaarde Aeolus inderdaad de winden in een grot van waaruit hij ze de wereld overstuurde. Met de wind vol in de zeilen gaat Aeolus door dit goede antwoord voor het tweede biertje.
Hoelang had Dennis Klaaijssen nodig om de Noordzee over te steken op een surfplank? Jullie mogen er 15 minuten naast zitten.
Sander: ‘Zullen we 6 of 7 uur doen? Hij heeft ook pauze nodig.’
Hans: ‘Nou, ik denk niet dat hij een pauze neemt hoor.’ Emma: ‘Ik denk 6 uur.’
Sander: ‘6 is wel snel. Laten we 7 uur doen.’
Het idee van Emma wordt door de rest van de groep in de wind geslagen, waardoor het definitieve antwoord fout is. Klaaijssen had voor zijn oversteek 6 uur, 2 minuten en 15 seconden nodig.
De Afrekening
Het gaat de leden van Aeolus niet voor de wind tijdens de pubquiz. Door de voorbereiding en kennis over overstromingen in het verleden valt het feestje toch niet compleet in het water. Gelukkig zit de sfeer er goed in bij de windsurfers. Daarnaast is Café Van Rijn een gezellige locatie om te borrelen en later op de avond met de voetjes van de vloer te gaan. Dit levert Aeolus een bonuspilsje op, waardoor het totaal op drie biertjes komt.