Home VermaakStamgasten Stamgasten

Stamgasten

door Redactie

Lallende disputen, vage figuren aan de bar of uitbundige dansers; elke kroeg heeft zijn eigen publiek. ANS duikt de vaste stek van een groep studenten in, velt haar oordeel over het café en test de kennis van de trouwe gasten. Deze keer: Onafhankelijk damesdispuut Carmen in Malle Babbe.

Tekst: Bram Jodies
Foto’s: Steven Huls
Illustratie: Josse Blase

Dit artikel verscheen eerder in de zevende editie van ANS.

Wanneer een Molenstraatganger de lentemiezer wil ontlopen, is Malle Babbe een aangename schuilplek, zeker wanneer blijkt dat de dames van Carmen er hun intrede hebben gedaan. Onder het genot van bier en wijn komen ze bij elkaar om ‘nuchter en niet oppervlakkig te lullen’, zegt Maylon (23), vijfdejaarsstudent Amerikanistiek. Op de vraag of er nog meer is dat de dames typeert, antwoordt Angela (23), afgestudeerd in Bedrijfskunde: ‘We zijn gewoon fucking lekker.’ Nadia (24), vierdejaarsstudent International Business and Languages aan de HAN, voegt toe: ‘Iedereen wil zijn mannetje staan, niemand laat over zich heen lopen.’

Met 21 leden is Carmen niet het grootste dispuut van Nijmegen, maar het heeft al wel naam gemaakt. ‘De oprichters hebben elkaar in 2003 leren kennen op studiereis in het Mexicaanse Playa del Carmen. De reis was zo legendarisch dat ze er meer mee wilden doen’, legt Maylon uit. Bij Carolus Magnus en Argus konden de dames hun draai niet vinden, dus besloten ze zelf een dispuut op te richten.Carmen 1

Naast het wekelijkse borrelfestijn bezoeken de dames toernooien en feesten van andere disputen. Verder organiseren ze ieder jaar de barcontest in hun stamkroeg Malle Babbe. Bij deze competitie mogen verschillende groepen achter de bar staan in een poging zo veel mogelijk omzet te draaien. De dames hebben hiervoor een speciale tactiek. ‘We nodigen vaak alle herendisputen uit om langs te komen en wij lopen dan bijvoorbeeld rond in Tirolerpakjes’, grijnst Maylon.

Zoals het een goed dispuut betaamt gaan de dames van Carmen ook twee keer per jaar op dispuutsweekend. Van tevoren weten de leden nog niet waar ze heen gaan, want de dispuutscommissie houdt dit geheim. ‘Ik hoop echt dat we naar Groningen gaan’, vezucht Angela. De rest van de dames knikt instemmend, behalve Ellen (20), tweedejaarsstudent Rechten aan de HAN en lid van de commissie. ‘Dat is voor jullie een vraag en voor mij een weet’, zegt ze geheimzinnig.

Vorig jaar bezochten de dames Düsseldorf, waar sommigen van hen na een avondje Oktoberfest de weg kwijt raakten. ‘Uiteindelijk kwamen we om half zes ‘s ochtends een zwerver tegen die ons naar het hostel bracht’, vertelt Angela. Ook op doordeweekse avonden werken de dames zich in de nesten. Nadia vertelt over een avond waarop ze zich per ongeluk had opgesloten op een wc, doordat de klink van de deur was gevallen. ‘We waarschuwden je zelfs nog, maar je ging er toch op zitten’, lacht Maylon. Uiteindelijk werd ze bevrijd door Manon (22), derdejaarsstudent Communicatie. ‘Eerst appte ik je: “Ik hoop dat je daar nog lang zit!”’ Onder schaterlach vervolgt Maylon: ‘We hebben dus niet per se een dispuutsweekend nodig om supergrappig te zijn.’

Stamgasten Carmen groepsfoto

Stamgasten Malle BabbeKroegpraat
Malle Babbe is een knusse en smalle kroeg aan de Molenstraat. Tijdens spitsuur kun je er nauwelijks ademhalen, maar op rustigere tijden is het een aangename tent waar de muziek geleidelijk aan luider wordt en de billen steeds harder gaan schudden. Af en toe worden de gesprekken overstemd door dronken gebral, wat gezien het aantal feestgangers geen verrassing is. Je komt hier voor een dansje, niet voor een diepgaand gesprek.

Pubquiz

Waarnaar verwijst de naam Carmen in het Spaans?
Maylon: ‘Is het niet gewoon hoer in het Spaans?’
Angela: ‘Of is het misschien danseres, of een verleidelijke vrouw?’
Nadia: ‘Carmen is ook een normale naam. Als het prostituee zou betekenen, zou niemand daar zo heten. We gaan voor een verleidelijke vrouw.’

Als de heilige maagd Maria een verleidelijke vrouw is, hebben de dames gelijk, maar helaas is dat niet de definitie. De naam komt van Nuestra Señora del Carmen, ‘vrouwe van de Karmel’, een van de titels van Maria. Volgens de Bijbel is de berg Karmel de plek waar de profeet Elia tegen de afgod Baäl streed.

Wat zijn de laatste woorden die worden gezongen in de opera Carmen van Georges Bizet?
Gezamenlijk: ‘Nooit zal zij zwichten, vrij zal ze sterven!’ 
Ellen: ‘Nee. Nooit zal Carmen zwichten, vrij is zij geboren en vrij zal zij sterven!’

De dames zijn heel zeker van hun zaak en twijfelen geen moment om de leus van hun dispuut te roepen. Toch zijn het niet de laatste woorden op het podium. Er hoort nog een stukje bij: het moment dat Carmen wordt neergestoken door José na een rancuneuze romance. Met haar levensloze lichaam in zijn armen zingt hij: “mijn geliefde Carmen”, waarna het doek valt.

Carmen 2

Hoeveel mensen in Nederland hadden in 2014 Carmen als voornaam? Jullie mogen er 5 procent naast zitten.
Angela: ‘Dat zijn duizenden mensen met die naam in totaal toch? Daar zitten natuurlijk ook mannen bij.’
Maylon: ‘Iedereen kent wel iemand die Carmen heet.’
Nadia: ‘Vijftien- of twintigduizend? Ik ben heel slecht in schatten.’
Gezamenlijk: ‘Ja, twintigduizend.’

De dames zitten er behoorlijk ver naast, want in 2014 waren er slechts 5825 mensen die de naam droegen. Het aantal mannen met deze naam is trouwens minimaal: die zijn op één hand te tellen.

Welke beroemde dj heeft een huis in Playa del Carmen?
Maylon: ‘Mogen we een hulplijn inschakelen?’
Ellen: ‘Heeft David Guetta daar niet een huis?’
Manon: ‘Nee, ik denk Armin van Buren.’
Ellen: ‘Martin Garrix? Hij is wel jong, pas 21 volgens mij.’
Nadia: ‘Zanger Rinus?’
Ellen: ‘Zullen we David Guetta doen dan? Waarschijnlijk hebben we het toch wel fout.’

Hoewel Ellen twijfelt, geeft ze wel het juiste antwoord. De populaire dj heeft een heuse villa in de zonnige Mexicaanse badplaats. Ellen mag dan het jongste lid zijn, ze is duidelijk de meest snuggere wanneer het gaat over de woonplaats van deze Franse platendraaier. Hiermee haalt ze het eerste biertje voor het dispuut binnen.

Welk product draagt de merknaam Carmen?
Manon: ‘Ik dacht een stijltang?’
Angela: ‘Ik heb ook een stijltang van het merk Carmen!’ Nadia: ‘Ik heb expres een föhn gekocht, omdat die Carmen heet.’
Ellen: ‘Haarverzorgingsproducten dus?’

Bij deze vraag zitten de dames duidelijk niet met de handen in het haar. Onder enthousiast, instemmend gekwebbel slepen ze het tweede biertje binnen. Het bedrijf geniet blijkbaar een grote naamsbekendheid bij de dames.

De AfrekeningDriebiertjes
De dames van Carmen mogen de kennis over hun naamgever even opfrissen. Gelukkig zit hun haar in ieder geval goed en slepen ze dus toch twee biertjes binnen. Voor de losse sfeer in Malle Babbe en het enthousiasme van de leden verdient het dispuut nog een extra biertje. Hiermee komt het totaal aantal op drie.

 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen