Home VermaakStamgasten Stamgasten

Stamgasten

door Redactie

Lallende disputen, vage figuren aan de bar of uitbundige dansers, elke kroeg heeft zijn eigen publiek . ANS duikt de vaste stek van een groep studenten in, velt haar oordeel over het café en test de kennis van de trouwe gasten. Deze keer: Studentendartvereniging Geen Bull Voor Ogen

Tekst: Vera Crienen
Foto’s: Loren Brouwer
Illustratie: Josse Blase

Dit artikel verscheen eerder in het vijfde nummer van ANS

In café Pool wordt een spannende wedstrijd gespeeld. Vanavond meten de leden van Geen Bull Voor Ogen als de nummer vijf van de poule hun krachten met de nummer vier. De gezichten van de darters staan strakgespannen en af en toe klinkt er een oerkreet na een goede worp.Fluffy

De concentratie en gedrevenheid mochten niet baten. De heren van Geen Bull Voor Ogen hebben de wedstrijd verloren. Teleurgesteld ploffen ze op de bank met een biertje. Toch klaart het humeur van de darters direct op als ze over de oprichting van hun dartvereniging vertellen. ‘Wij kenden elkaar al van Bouncer, een andere studentendartvereniging in Nijmegen. Daar wordt echter niet Marnixcompetitief gespeeld’, vertelt Marnix (24), masterstudent Internationale Betrekkingen en Diplomatie. ‘We kwamen al vaker in café Pool om een potje te darten’, zegt Guy (20), derdejaarsstudent Geschiedenis. ‘Vorig jaar in mei vroeg de barman of ik een team wilde vormen dat uitkomt voor café Pool. Ik moest daarvoor vier mannen bij elkaar zoeken. In augustus was alles rond en konden we ons inschrijven voor de competitie.’ Sinds die tijd is de groep gegroeid naar zeven leden.

Niet alleen na de wedstrijden, maar ook tijdens een potje darten drinken de mannen bier. ‘Bij de professionele wedstrijden mag dat niet, maar wij kunnen er best een drankje bij houden’, vertelt Raymon (20), tweede-jaarsstudent Logistiek en Economie. Marnix begint voor de wedstrijd al met een paar pilsjes. ‘Ik ben altijd een beetje zenuwachtig voor een wedstrijd. Een paar biertjes helpen daar tegen’, bekent hij. Jochem (21), student Nederlands, begint te lachen. ‘Wij staan een uur voor de wedstrijd in te gooien, Marnix begint dan alvast in te drinken.’

GeenBullvoorOgenGroot

Vlnr: Jochem, Raymond, Guy, Marnix

Net als de professionele darters hebben de mannen van Geen Bull Voor Ogen ieder een bijnaam. Volgens Guy moeten bijnamen vanzelf ontstaan, al was dat bij hem niet het geval. ‘Als je mijn naam in het Engels uitspreekt kun je er “Bad Guy” van maken, dus daar ga ik maar voor.’ Fluffy, de bijnaam van Jochem, is vanwege zijn wilde haardos geen onverwachte keuze. De heren zijn het erover eens dat Raymon de beste bijnaam van de groep heeft. ‘Mijn achternaam is Van Beest, dus dat was snel besloten: The Beast’, vertelt Raymon. Marnix heeft nog geen bijnaam, want hij speelde vandaag pas zijn tweede wedstrijd. Spontaan beginnen de darters een brainstormsessie. ‘Gooit Mar Nix!’, roept Jochem lachend. ‘Ja hoor, die staat’, zegt Guy tevreden.

Het is geen toeval dat de dartvereniging alleen uit mannen bestaat. ‘Darten is niet heel populair onder de dames. Wij spelen maar heel af en toe tegen vrouwen’, vertelt Guy. De meeste vrouwen die ze tegenkomen bij het darten zijn bovendien veertigplussers. ‘Het merendeel van die vrouwelijke darters valt in de categorie huisvrouw met kortpittig kapsel’, lacht Jochem. Marnix grinnikt, maar wil hier toch even iets rechtzetten. ‘Ooit stond er wel een vrouwelijke darter in de Playboy: Mieke de Boer. Zij is een mooie vrouw hoor. Dat nummer heb ik toen zelfs gekocht’, zegt hij zonder schaamte.

pooltafelKroegpraat
Café Pool is niet een kroeg die de gemiddelde student kiest voor een gezellig avondje stappen. Het meubilair bestaat voornamelijk uit dartborden, pooltafels
en een paar oncomfortabele banken. Op deze maandagavond zijn er naast de darters slechts een paar vrienden en een stelletje aan het poolen. De barman brengt enige levendigheid en kletst honderduit. Hij praat echter uitsluitend over de dartcompetitie. Het café is duidelijk bedoeld om te poolen of te darten.

De Pubquiz
Tijdens de European Darts Open gooide Dirk van Duivenbode hoge ogen, met zijn opkomst welteverstaan.Wat was er zo opvallend aan deze opkomst?
Marnix: ‘Dat weet ik! Hij kwam op met een hardstyle nummer.’
Jochem: ‘Er was volle bak ambiance in die zaal.’
Guy: ‘Het was DJ Titan met Apocalypse.’
Marnix: ‘Dirk stond wel lekker strak, ja.’
Guy: ‘Het antwoord is dus dat hij hakkend op hardstyle het podium opkwam.’

De heren hebben niet alleen verstand van darten, maar ook van muziek. Ze verdienen pijlsnel hun eerste biertje.

Velen beschouwen Phil Taylor als de beste darter aller tijden. In 2001 werd hij genomineerd voor Member of the Order of the British Empire (MBE) maar de nominatie werd ingetrokken voor de uitreiking. Waarom werd de nominatie nietig verklaard?
Jochem: ‘Ik wist niet eens van de nominatie. Misschien is het iets met doping?’
Marnix: ‘Of iets met alcohol.’
Guy: ‘Is het een incident met een andere speler?’
Raymon: ‘Taylor is wel een arrogante hond dus laten we voor een incident met andere speler gaan.’

De darters zitten er helemaal naast. Taylor liep de MBE mis omdat hij werd veroordeeld voor aanranding van twee vrouwelijke fans na een demonstratietoernooi.

Ook in de dartsport wordt er gebruik gemaakt van doping.Welk geneesmiddel wordt gebruikt in het dartsmilieu?
Raymon: ‘Alcohol helpt wel tegen trillingen.’
Jochem: ‘Dan zou het wel een naaivraag zijn. Het moet een geneesmiddel zijn. De enige doping die ik ken is epo.’
Raymon: ‘Ik houd het op bier.’
Guy: ‘We gaan gewoon voor epo.’

De kennis van de heren schiet opnieuw tekort. Het goede antwoord is bètablokkers. Dit geneesmiddel zorgt ervoor dat de handen van darters minder trillen en ze een lager hartritme krijgen.

DartbordenHoe wordt darten in Vlaanderen ook wel genoemd?
Guy: ‘Pikvogelen.’
Raymon: ‘Ik sluit me bij Guy aan. Hij klinkt zo overtuigd.’
Guy: ‘Ik kom uit Limburg, dat is praktisch België. Mijn opa gebruikt dat woord nog steeds.’

Het antwoord is een schot in de roos en daarmee is het tweede biertje binnen voor de Nijmeegse pikvogelaars. De term vogelpik is afkomstig van een soortgelijk spel dat vroeger werd gespeeld in cafés.

Hoe lang duurde het langste potje darten dat ooit is gespeeld volgens het Guinness Book of Records?  Jullie mogen er drie uur naast zitten.
Raymon: ‘Gaat dit over een wedstrijd op televisie?’
Marnix: ‘Nee, gewoon een potje. Als de hutu’s en de tutsi’s hebben gedart, telt dat dus ook. Zouden ze het een dag hebben volgehouden?’
Guy: ‘19 uur! We mogen er drie uur naast zitten dus het moet wel lang zijn.’
Marnix: ‘Ik gok 19 uur, 23 minuten en 36 seconden.’

Hoewel er uitgebreid wordt overlegd, zitten de mannen ver onder het juiste antwoord van 50 uur, 50 minuten en 50 seconden. Het record werd gevestigd door Wayne Mitchell en Mark Dye in Engeland van 13 tot 15 maart 2014.

Twee bierDe Afrekening
De darters hebben genoeg verstand over pikvogelen, maar hun kennis over dopinggebruik in de dartwereld laat bijvoorbeeld te wensen over. Misschien hadden de heren zelf een bètablokker kunnen gebruiken voor de quiz, want slechts twee vragen werden juist beantwoord. In het uitgestorven café ontbreekt de gezelligheid voor een bonusbiertje, waardoor de eindstand op twee biertjes blijft hangen.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen